Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα, κορυφώθηκαν την Κυριακή στους Λιγκιάδες οι εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 83 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του μαρτυρικού χωριού, στις 3 Οκτωβρίου 1943.
Οι εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών, την Κοινότητα Λιγκιάδων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιγκιάδων, αποτέλεσαν την κορύφωση ενός πολυήμερου προγράμματος δράσεων ιστορικής μνήμης, πολιτισμού και εκπαίδευσης, με βασικό στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη μεταφορά της στις νεότερες γενιές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη αρχικά στην επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια μετέβη στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική τελετή μνήμης.
Χαιρετισμούς απηύθυναν κατά σειρά η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, Αναστασία Γιογλή, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λιγκιάδων, Κωνσταντίνος Φούκας, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο υποψήφιος διδάκτορας Αρχιτεκτονικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και υπεύθυνος του προγράμματος «Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού», Νίκος Κοσμίδης.
Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε την ιδιαίτερη θεσμική σημασία που προσέδωσε στην τελετή η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι το τραύμα των Λιγκιάδων δεν αφορά μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά αποτελεί μέρος της συλλογικής μνήμης ολόκληρης της χώρας.
Αναφερόμενη στους 81 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις 3 Οκτωβρίου 1943, ανάμεσά τους 41 παιδιά και βρέφη, υπογράμμισε ότι η μνήμη του Ολοκαυτώματος αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, σε μια εποχή κατά την οποία, όπως σημείωσε, ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία και οι φασιστικές αντιλήψεις επιχειρούν να βρουν ξανά χώρο στις σύγχρονες κοινωνίες.
Η κ. Γιογλή στάθηκε ιδιαίτερα στην ευθύνη της κοινωνίας και των θεσμών να μεταφέρουν την ιστορική αλήθεια στις νεότερες γενιές και να ενισχύουν καθημερινά τις δημοκρατικές αξίες.
«Η μνήμη των Λιγκιάδων πρέπει να είναι το δικό μας “ποτέ ξανά”. Έχουμε ευθύνη να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να σέβονται τον διπλανό τους, να συνυπάρχουν και να προστατεύουν τη δημοκρατία με τις καθημερινές τους πράξεις», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η θυσία των θυμάτων αποτελεί διαρκή οδηγό για τη διατήρηση ζωντανών των αντιφασιστικών αντανακλαστικών της κοινωνίας.
Ακολούθησε το Προσκλητήριο Νεκρών, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Η τελετή ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στην ομιλία του ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στη ναζιστική θηριωδία της 3ης Οκτωβρίου 1943, όταν ο άμαχος πληθυσμός των Λιγκιάδων βρέθηκε στο στόχαστρο των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, υπογραμμίζοντας ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί χρέος της Πολιτείας και της κοινωνίας. Παράλληλα, στάθηκε στη σημασία της προάσπισης της δημοκρατίας απέναντι σε ολοκληρωτικές ιδεολογίες και στην ευθύνη των ίδιων των πολιτών για τη διαφύλαξή της.
Μετά το πέρας της τελετής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε από τους Λιγκιάδες τη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας για τις γερμανικές επανορθώσεις, τονίζοντας ότι οι σχετικές αξιώσεις παραμένουν «ενεργές, νόμιμες, απαράγραπτες και διεκδικήσιμες», συνδέοντας τη διεκδίκηση με τη μνήμη, το ιστορικό χρέος και την ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης.
Ιδιαίτερη σημασία είχε και η παρουσία του μοναδικού εν ζωή επιζώντα του Ολοκαυτώματος, Παναγιώτη Μπαμπούσκα, ο οποίος συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης.
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής στο Μνημείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Πολιτιστικό Κέντρο Λιγκιάδων, όπου του επιδόθηκε το Τιμητικό – Συμβολικό Κλειδί των Λιγκιάδων από τον Πρόεδρο της Κοινότητας. Ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι η παρουσία της ελληνικής Πολιτείας στις εκδηλώσεις υπογραμμίζει την υποχρέωση να παραμένει ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος, επισημαίνοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που έχουν σε αυτό η τοπική κοινωνία και η Αυτοδιοίκηση.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της μελέτης για το Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Λιγκιάδων, ένα έργο που φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης του τόπου.







