• ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 8 Μαΐου, 2026
VimaNews
Advertisement
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Vima News
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιμορφωτική Ημερίδα της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης «Αυτισμός και Πανεπιστήμιο: Ανάγκες και προτάσεις στην εισαγωγή φοιτητών και φοιτητριών με ΔΑΦ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»

8 Μαΐου 2026
in ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
A A
0
Επιμορφωτική Ημερίδα της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης «Αυτισμός και Πανεπιστήμιο: Ανάγκες και προτάσεις στην εισαγωγή φοιτητών και φοιτητριών με ΔΑΦ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»
Share on FacebookShare on Twitter


Την Τρίτη 5 Μαΐου 2026, η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργάνωσε επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Αυτισμός και Πανεπιστήμιο: Ανάγκες και προτάσεις στην εισαγωγή φοιτητών και φοιτητριών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ήταν η πρώτη επιμορφωτική δράση της Μονάδας που απευθύνθηκε αποκλειστικά στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια κυρία Άννα Μπατιστάτου, και η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγήτρια κυρία Παναγιώτα Καντή. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν στοιχεία από τη λειτουργία και τα δεδομένα της υπηρεσίας, καταδεικνύοντας το εύρος των αναγκών που καλείται να καλύψει στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ζωής.
Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας, με τίτλο «Κατανοώντας το Φάσμα του Αυτισμού στο Ακαδημαϊκό Περιβάλλον», με συντονίστρια την κυρία Σοφία Μαρκούλα, τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου: Κωνσταντίνος Κώτσης, Ελένη Αρετούλη, Δημήτριος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μαντάς και Σπυρίδων Σούλης από τα Τμήματα Ιατρικής, Ψυχολογίας, Αγωγής της Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας και Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη εικόνα της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στην αποδόμηση κοινών παρανοήσεων και στερεοτύπων γύρω από τον αυτισμό, στη νευροψυχολογική εικόνα των φοιτητών με ΔΑΦ, στις δυνατότητές τους και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς και στις αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες και τις διαδρομές ψυχοκοινωνικής προσαρμογής κατά τη μετάβαση στην ενηλικίωση.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με στρογγυλή τράπεζα, στην οποία συμμετείχαν οι ομιλητές/τριες και μέλη διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο της ανοιχτής αυτής συζήτησης αναγνωρίστηκαν οι ιδιαίτερες ανάγκες των φοιτητών και φοιτητριών με ΔΑΦ, αποτυπώθηκαν εμπειρίες και ερωτήματα από την καθημερινή εκπαιδευτική πράξη και αναζητήθηκαν αποτελεσματικές λύσεις και πρακτικές που μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά την ακαδημαϊκή τους πορεία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η συζήτηση για την υποκειμενική εμπειρία των φοιτητών και φοιτητριών με ΔΑΦ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων αποτυπώθηκαν με ειλικρίνεια τόσο τα βιώματα των ίδιων των φοιτητών όσο και οι απορίες και οι προβληματισμοί της εκπαιδευτικής κοινότητας αναφορικά με τον τρόπο που οι διδάσκοντες/ουσες μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν διδακτικές προτάσεις και εφαρμόσιμες πρακτικές για την εκπαιδευτική στήριξη φοιτητών και φοιτητριών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.
Η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όσους και όσες συμμετείχαν για τη συμβολή τους στην επιτυχή διεξαγωγή της ημερίδας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ήπειρος 2021–2027 και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2021–2027.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
uoisds@uoi.gr
265100 5017 / 5950

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

1η Πανελλήνια Οικονομική Συνδιάσκεψη των Εκλεγμένων Λογιστών – Φοροτεχνών και Οικονομολόγων στα Επιμελητήρια της χώρας

Επόμενο Άρθρο

Εξιχνιάστηκε άμεσα κλοπή από σπίτι στην Άρτα

Επόμενο Άρθρο

Εξιχνιάστηκε άμεσα κλοπή από σπίτι στην Άρτα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης & Προϋποθέσεις.

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πρόσφατα άρθρα

  • Μαθητικές φωνές και εικαστικές διαδρομές ειρήνης στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας
  • Οι Λιγκιάδες στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας
  • Eδήλωση της Τ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ στη Ζίτσα για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές από τη Ζίτσα
  • Ανακοίνωση για τις ανιστόρητες συκοφαντίες σε βάρος Περιφερειάρχη και Περιφερειακού Ταμείου Ηπείρου
  • Χωρίς ψυχιατρική κλίνη η 6η ΥΠΕ για βαριά αυτοκτονικά περιστατικά

Κατηγορίες

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης. Επισκεφτείτε τους Όρους Χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.