• ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 28 Ιουλίου, 2026
VimaNews
Advertisement
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Vima News
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απολογισμός Παιδικών Θερινών Εργαστηρίων 2026 Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων

28 Ιουλίου 2026
in ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
A A
0
Share on FacebookShare on Twitter

«Μια βιβλιο… ιστορία για το καλοκαίρι θα ’μαι κι εγώ!»

Με ιστορίες, χρώματα, περιπάτους στην πόλη, φωτογραφικές εξερευνήσεις και πολλά παιδικά χαμόγελα ολοκληρώθηκε ο φετινός κύκλος θερινών εργαστηρίων της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων, με τίτλο «Μια βιβλιο… ιστορία για το καλοκαίρι θα ’μαι κι εγώ!».

Στα εργαστήρια συμμετείχαν συνολικά 23 παιδιά Δημοτικού, έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση μέσω του τοπικού Τύπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Βιβλιοθήκης. Το πρόγραμμα διήρκεσε πέντε εβδομάδες, από τις 23 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2026, και συνέδεσε τη φιλαναγνωσία με τη βιωματική γνωριμία με την πόλη, την τοπική ιστορία, την τέχνη και τη δημιουργική έκφραση.

Κατά την πρώτη εβδομάδα, με θέμα «Γνωρίζω τις βιβλιοθήκες – Από τον χώρο στο ταξίδι», τα παιδιά γνώρισαν διαφορετικά είδη βιβλιοθηκών και εξοικειώθηκαν με τη λειτουργία και την κοινωνική προσφορά της κινητής βιβλιοθήκης της Ζωσιμαίας.

Η δεύτερη εβδομάδα, με τίτλο «Καλοκαίρι και φαντασία στην τέχνη – Τι μπορώ να κάνω με μια γραμμή και μια τελεία;», ήταν αφιερωμένη στον εικαστικό πειραματισμό. Με αφετηρία βιβλία και έργα τέχνης, τα παιδιά δημιούργησαν ατομικές και ομαδικές συνθέσεις με γραμμές, τελείες, χρώματα και σύμβολα.

Κατά την τρίτη εβδομάδα, «Εικόνες και ιστορίες από το χτες στο σήμερα – Τι ιστορίες μάς λένε οι φωτογραφίες;», οι νεαρές/οί επισκέπτριες/ες περιηγήθηκαν στη γειτονιά της Ζωσιμαίας, συνέκριναν γνώριμα σημεία της πόλης με παλιές φωτογραφίες και πειραματίστηκαν με την τέχνη της φωτογραφίας. Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η επίσκεψη στην Οικία Κώστα Φρόντζου, όπου γνώρισαν όψεις της καθημερινότητας και της δημιουργικής πορείας του Κώστα Φρόντζου και της οικογένειάς του, μιας προσωπικότητας που άφησε έντονο αποτύπωμα στην πολιτιστική ζωή των Ιωαννίνων.

Η τέταρτη εβδομάδα, με θέμα «Καλοκαίρι και τοπικός πολιτισμός – Μικροί δημιουργοί της παράδοσης», έφερε τους μικρούς ερευνητές  σε επαφή με τη γιαννιώτικη τέχνη της αργυροτεχνίας, μέσα από αφηγήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες. Η θεματική δράση κορυφώθηκε με μια ζωντανή, βιωματική περιήγηση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, όπου οι μικρές/οί μας φίλες/οι εξερεύνησαν από κοντά έναν ιδιαίτερο χώρο πολιτισμού και τεχνικής.

Ο κύκλος ολοκληρώθηκε με την πέμπτη εβδομάδα και τη συλλογική έκθεση φωτογραφίας των παιδιών, με τίτλο «Βουτιά στις αναμνήσεις!» Τα παιδιά επέλεξαν το φωτογραφικό υλικό τους, έγραψαν λεζάντες, σχεδίασαν αφίσα και προσκλήσεις και παρουσίασαν στο προαύλιο της Βιβλιοθήκης τη δική τους έκθεση, συνθέτοντας το φωτογραφικό παζλ των δικών τους καλοκαιρινών αναμνήσεων.

Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη ευχαριστεί θερμά τον κ. Κωνσταντίνο Θ. Πέτσιο, Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ίδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (Ι.Μ.Ι.Α.Χ.). Η θερμή του υποδοχή και η ουσιαστική του παρουσία έδωσαν ξεχωριστό χαρακτήρα στην επίσκεψη των μικρών φίλων της βιβλιοθήκης στην Οικία Κώστα Φρόντζου, έναν χώρο όπου η μνήμη και η προσωπικότητα του Φρόντζου ζωντανεύουν μέσα από αντικείμενα, ιστορίες και ατμόσφαιρες. για τη θερμή υποδοχή, τη στήριξη και την πολύτιμη συμβολή του στην επίσκεψη των παιδιών στην Οικία Κώστα Φρόντζου.

Με την ίδια χαρά, η Βιβλιοθήκη ευχαριστεί την κυρία Καλλιρόη Φωτίου, Τοπική Διαχειρίστρια του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, για την εγκάρδια φιλοξενία και την άψογη συνεργασία. Η συνάντηση των νεαρών δημιουργών με την τέχνη της αργυροτεχνίας, μέσα στο ιδιαίτερο περιβάλλον του Κάστρου, μετατράπηκε σε εμπειρία που θα θυμούνται για καιρό.

Και, πάνω απ’ όλα, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τις/τους μικρές/ούς συμμετέχουσες/οντες που γέμισαν τις δράσεις με ενθουσιασμό, φαντασία και δημιουργικότητα. Η παρουσία τους έδωσε ζωή σε κάθε δραστηριότητα. Ευχαριστούμε θερμά και τους γονείς και κηδεμόνες τους, που με εμπιστοσύνη και συνεργασία στηρίζουν κάθε βήμα της Βιβλιοθήκης.

Ο φετινός κύκλος απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη μπορεί να γίνει σημείο συνάντησης του βιβλίου με την πόλη, της μνήμης με τη σύγχρονη ζωή και της γνώσης με το παιχνίδι. Οι μικρές καλοκαιρινές διαδρομές μετατράπηκαν σε πολύτιμες εμπειρίες. Οι εικόνες, τα αντικείμενα και οι τόποι των Ιωαννίνων έγιναν ιστορίες που δημιουργήθηκαν και αφηγήθηκαν τα ίδια τα παιδιά.

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

Έκκληση της Διεύθυνσης Καθαριότητας για την ορθή μεταφορά των απορριμμάτων

Επόμενο Άρθρο

Οι 1.047 κενές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν είναι ένα εκπαιδευτικό πρόβλημα. Είναι ένα αναπτυξιακό καμπανάκι για την Ήπειρο.

Επόμενο Άρθρο
ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Για το ζήτημα διαχείρησης απορριμμάτων

Οι 1.047 κενές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν είναι ένα εκπαιδευτικό πρόβλημα. Είναι ένα αναπτυξιακό καμπανάκι για την Ήπειρο.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης & Προϋποθέσεις.

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πρόσφατα άρθρα

  • Η MARSEAUX στα Ιωάννινα 29/7/26
  • Σταθερά βήματα για την ολοκλήρωση της αδελφοποίησης Πρέβεζας και Περούτζιας – Συνάντηση των Δημάρχων στο Δημαρχείο της ιταλικής πόλης
  • Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Άρτας στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε η ΔΥΠΑ
  • Κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση για το 4ο ΓΕΛ Ιωαννίνων «Ακαδημία» – Άριστη αξιολόγηση 100/100 στο πρόγραμμα EPAS 2025-2026
  • Οι 1.047 κενές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν είναι ένα εκπαιδευτικό πρόβλημα. Είναι ένα αναπτυξιακό καμπανάκι για την Ήπειρο.

Κατηγορίες

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης. Επισκεφτείτε τους Όρους Χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.