Στην αντεργατική πολιτική που εφάρμοσαν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, υπογράφοντας μνημόνια, μειώσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση ΣΣΕ, κατάργηση τριετιών κ.ά. αναφέρθηκε ο Νίκος Έξαρχος, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο σχέδιο νόμου του υπ. Εργασίας για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας περί καθορισμού του κατώτατου μισθού με βάση έναν αλγόριθμο.
Οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις και οι εκτεταμένες μορφές ελαστικής απασχόλησης, που αυξήθηκαν κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, συνθέτουν την κανονικότητα της εργασιακής ζούγκλας που νομοθέτησαν οι κυβερνήσεις για χατίρι των επιχειρηματικών ομίλων, ανέφερε.
Υπενθύμισε ότι μόνο τα τελευταία χρόνια πάνω από 22 δισ. ευρώ είχαν κέρδη οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο, ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά μετρούν μειωμένους μισθούς κατά 14% σε σχέση με το 2011 και πληρώνουν πανάκριβα την Παιδεία, την Υγεία, την Ενέργεια, τη διατροφή, τα ενοίκια κλπ.
Υπογράμμισε ότι ο τίτλος του σχεδίου νόμου έπρεπε να είναι «Απαγορεύονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση εργασίας για τον κατώτατο μισθό, τον οποίο θα καθορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση μετά από συνεννόηση με τους βιομήχανους και τους γνωστούς πρόθυμους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ».
Το σχέδιο, συνέχισε, «έναν στόχο υπηρετεί: Τη σταθερότητα για λογαριασμό της εργοδοσίας, να φτιάξει νομοθετικό τείχος για να εμποδίσει τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς που θα καλύπτει τις ανάγκες τους. Η αλήθεια είναι μία: Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, πρέπει να χάσουν οι εργοδότες και αυτό θέλετε να αποφύγετε με το νομοσχέδιο» σημείωσε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση.
Χαρακτήρισε «παραμύθια τα περί αύξησης των μισθών σε σύνδεση με την παραγωγικότητα» και έφερε το παράδειγμα του τουρισμού, όπου «οι τουριστικοί όμιλοι έσπασαν τα ρεκόρ με τα κέρδη τους τα τελευταία χρόνια και οι εργαζόμενοι τι πήραν; Εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες, διαμονή σε ακατάλληλα δωμάτια».
«Χορτάσαμε παραγωγικότητα κι εμείς οι οικοδόμοι», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν έκανε υποχρεωτική τη σύμβαση που υπέγραψε η Ομοσπονδία Οικοδόμων με το σύνολο των εργοδοτών για να μην πάρουν την αύξηση οι οικοδόμοι.
Εκτός των ευθυνών της κυβέρνησης, κατήγγειλε και τις ευθύνες των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα εμφανίζονται ότι διαφωνούν, ενώ αυτά τα κόμματα ψήφισαν μνημόνια και αντεργατικούς νόμους για να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις.