• ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
VimaNews
Advertisement
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Vima News
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
SEP Φυλλάδιο Προσφορών SEP Φυλλάδιο Προσφορών SEP Φυλλάδιο Προσφορών
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η χειροτεχνία μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης

24 Οκτωβρίου 2022
in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
A A
0
Η χειροτεχνία μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Υφ. Πολιτισμού στο Μέτσοβο συζήτησε για τη δημιουργία σχολής

Τριήμερη Επίσκεψη στα Ιωάννινα, το Μέτσοβο και το Ζαγόρι πραγματοποιεί από το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Η επίσκεψη του κ. Γιατρομανωλάκη ξεκίνησε από το Μέτσοβο και έπονται επαφές και συναντήσεις στα Ιωάννινα την Τρίτη, ενώ το πρόγραμμα τελειώνει με επίσκεψη στο Ζαγόρι.

Η επίσκεψη του Υφυπουργού στο Μέτσοβο, περιελάμβανε παρουσία και ξενάγηση στο ίδρυμα Αβέρωφ, στην Πιθακοθήκη και νωρίτερα στο τυροκομείο του Ιδρύματος Αβέρωφ – Τοσίτσα και ακόμα συνάντηση με το Δήμαρχο Μετσόβου, Κώστα Τζαφέα.

Η χειροτεχνία

Η σημαντική ανακοίνωση του Υφυπουργού από το Μέτσοβο, αφορούσε το ενδιαφέρον της πολιτείας για τις ελληνικές χειροτεχνικές κατασκευές.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του από το Δημαρχείο του Μετσόβου ο κ. Γιατρομανωλάκης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης που σχεδιάστηκε για να στηρίξει τις εθνικές οικονομίες όλων των χωρών από τις συνέπειες της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτισμού σε ένα από τα προγράμματα που ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης, σχεδιάζει την αναβίωση – επανασύσταση της ελληνικής χειροτεχνίας.

Έχει τεράστια παράδοση η ελληνική χειροτεχνία αλλά είναι τελείως παραμελημένη, όπως σχολίασε στις δηλώσεις του ο κ. Γιατρομανωλάκης. Το σχέδιο στήριξης αφορά όλη την αλυσίδα αξίας που ξεκινά από την πρώτη ύλη, το ξύλο, το μαλλί, το μετάξι, τις εξαγωγές και πωλήσεις που παίζουν κομβικό ρόλο και καταλήγει στο σχέδιο δημιουργίας σχολών χειροτεχνικών σε όλη την Ελλάδα, με αντικείμενο τρεις βασικές ειδικότητες: το ξύλο, την υφαντουργία και την κεραμική.

«Αυτή τη στιγμή κοιτάμε τις περιοχές με πλούσια παράδοση χειροτεχνική όπως για παράδειγμα το Μέτσοβο που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό πρόγραμμα» δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού. Οι σχολές θα ενταχθούν στο πλαίσιο του θεσμού των Κέντρων Δια βίου μάθησης και ο σχεδιασμός γίνεται σε συνεργασία με τα ελληνικά Πανεπιστήμια – η κυβέρνηση μιλάει με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Αττικής αλλά το πρόγραμμα θα είναι πανελλαδικό. Η αποφοίτηση από αυτές τις σχολές θα καταλήγει σε πιστοποίηση.

Δίπλα σε αυτό, έρχονται και άλλες δράσεις της πολιτείας για τη στήριξη των χειροτεχνικών επαγγελμάτων με ψηφισμένη πια τη μείωση 38% του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης, σύντομα θα βγει ειδική πρόσκληση για τη στήριξη των χειροτεχνικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης εξέφρασε την στήριξη της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο κλάδο τονίζοντας πως έχει πάρα πολύ μεγάλη δυναμική η χειροτεχνία και προοπτική για τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες και μάλιστα, χωρίς να ανταγωνίζονται οι περιοχές η μία την άλλη γιατί άλλα είναι τα ενδιαφέροντα των χειροτεχνών στο Μέτσοβο, άλλα στη Θράκη ή στην Κρήτη. Είναι ο τοπικός χαρακτήρας της κάθε περιοχής που μπορεί να δώσει νέες ευκαιρίες.

Η πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ ξεκινά και μετά σε κάθε περιοχή γίνεται συζήτηση με τις δημοτικές αρχές αλλά και με άλλους φορείς και παράγοντες όπως ιδρύματα, σωματεία, συλλόγους. «Ανάλογα την περίπτωση και την περιοχή προκειμένου να δούμε πως μπορεί να προχωρήσει. Επομένως ουσιαστικά εμείς σχεδιάζουμε και το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω των πανεπιστημίων και της κοινωνίας των πολιτών ή με τους δήμους» σημείωσε ο Υφυπουργός.

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

Δήμος Ιωαννιτών: Δυσφήμιση της πόλης ….Με μία φωτογραφία του 2019

Επόμενο Άρθρο

Ξεκινά η υλοποίηση του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Επόμενο Άρθρο
Η Ελλάδα αναβαθμίζει τη συνεργασία της με την Amazon Web Services

Ξεκινά η υλοποίηση του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης & Προϋποθέσεις.

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πρόσφατα άρθρα

  • Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις των καλλιτεχνών
  • Με θετικές ειδήσεις η συνάντηση Τσιρογιάννη – Πέτσα
  • “Κοινό των Ηπειρωτών” για σιδηροδρομική σύνδεση: “Ξεχάστε το τρένο”
  • Άρτα: Ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια για τη χρήση απινιδωτή στα αθλητικά σωματεία
  • Η Μ. Τζούφη για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου

Κατηγορίες

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης. Επισκεφτείτε τους Όρους Χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.