Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Ιωαννίνων, που πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» του Δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την γαστροτουριστική πρωτοβουλίαFood&Paths και υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών.
Η φετινή διοργάνωση, αφιερωμένη στην Ευρωπαϊκή Κωμωδία, συνδύασε την κινηματογραφική τέχνη με την υψηλή γαστρονομία και συγκέντρωσε πάνω από 500 θεατές, οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκειά της, ακόμη και όρθιοι, παρά τον ανταγωνισμό σημαντικών αθλητικών γεγονότων εκείνων των ημερών.
Γεύσεις και εικόνες από όλη την Ευρώπη
Τις προβολές προλόγισαν η σκηνοθέτις και castingdirectorΧρύσα Ψωμαδέλλη και η ηθοποιός Νίκη Σερέτη, η οποία έγινε γνωστή για το ρόλο της ως «Δεβόρα» στην σειρά «Εκείνες κι Εγώ», και έκτοτε ακολουθεί μια πολύ επιτυχημένη πορεία σε ελληνικές κι ξένες παραγωγές.
Το κινηματογραφικό και γαστρονομικό πρόγραμμα περιλάμβανε:
- Κατά την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ προβλήθηκε την αγγλική ταινία “Love’sKitchen“ και ακολούθησε μπουφές με:
- English Breakfast
- Μοσχαρίσια γλώσσα με σάλτσα σελινόριζας
- Μπριζόλα με μουστάρδα και καβουρδισμένα κρεμμυδάκια
- English triffle (γλυκό)
- Μοσχαρίσια γλώσσα με σάλτσα σελινόριζας
- English Breakfast
- Την δεύτερη ημέρα είχε σειρά η γαλλική ταινία “Delicieaux” και το μενού που δοκίμασαν οι συμμετέχοντες περιλάμβανε:
- Αλμυρό muffin με πατάτα και τρούφα
- Σούπα λαχανικών
- Κοτόπουλο μεμορχέλες
- Γαλλική πουτίγκα
- Αλμυρό muffin με πατάτα και τρούφα
- Τέλος, την τρίτη ημέρα προβλήθηκε η Ιταλική ταινία “BenvenutialSud” και ο μπουφές περιλάμβανε:
- Ομελέτα με μακαρόνι
- Φουσίλι με σάλτσα κρέατος και λευκά σύκα
- Γεμιστές πιπεριές
- Κρέμαzabaglione
- Ομελέτα με μακαρόνι
Τα μενού επιμελήθηκε η σεφ Σοφία Βούλγαρη, δημιουργώντας μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία για κάθε χώρα.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Το Φεστιβάλ πλαισιώθηκε από δύο ιδιαίτερες παράλληλες δράσεις:
- Έκθεση τέχνης για το φαγητό, σε επιμέλεια της ΔρΒαρβάρας Παπαδοπούλου, ομότιμης Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Παρουσιάστηκαν έργα από την Αρχαία Αίγυπτο έως σήμερα, όλα με θέμα ή συμβολισμούς σχετικούς με τη διατροφή, ενώ μέσω εφαρμογής QR οι επισκέπτες μπορούσαν να ανακαλύψουν τις ιστορίες πίσω από κάθε έργο. Ξεχώρισε η πιστή αναπαράσταση του διάσημου έργου Comedian (η περίφημη «μπανάνα στον τοίχο»).
- Συναυλία με τραγούδια για το φαγητό, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, που συνόδευσε το κλείσιμο του Φεστιβάλ στην τελευταία βραδιά του.
Με την υποστήριξη 14 εθελοντών και τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, το 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Ιωαννίνων εδραιώθηκε πλέον ως ένας θεσμός που συνδυάζει την τέχνη του σινεμά με την τέχνη της γεύσης, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία στην καρδιά των Ιωαννίνων.
Η διοργάνωση ανανεώνει το ραντεβού της για τον Σεπτέμβριο του 2026, με ακόμη περισσότερες ιστορίες, μουσικές, εικόνες και γεύσεις.