• ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
VimaNews
Advertisement
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Vima News
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτές ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής : « Τα κλειστά ακίνητα του Δημοσίου , διέξοδος στη στεγαστική κρίση»

19 Ιουνίου 2024
in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
A A
0
Ι. Τσίμαρης: «Άνιση αντιμετώπιση των γιατρών ΙΔΑΧ της 6ης ΥΠΕ … »
Share on FacebookShare on Twitter


Σε ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη προχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία της Γραμματέα της Κ.Ο. Ευαγγελίας Λιακούλη , αναφορικά με τα χιλιάδες κλειστά ανεκμετάλλευτα ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν δίνοντας διέξοδο στους πολίτες εν μέσω της στεγαστικής κρίσης.
Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ερώτησή τους:
«Το υψηλό κόστος της στέγασης, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και το οποίο αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην περίπτωση οικογενειών, νέων και φοιτητών, αποτελεί προμετωπίδα στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ.
Η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει έως σήμερα μέτρα ικανά να δώσουν λύση απέναντι στη στεγαστική κρίση και την αλματώδη αύξηση των ενοικίων, σε μια αγορά ακινήτων μάλιστα που επιβαρύνεται σημαντικά λόγω της εφαρμογής της “golden visa”, που συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα παρά την αύξηση των ορίων της, μετά από πίεση του ΠΑΣΟΚ και πολύμηνη διεκδίκηση μέσα και έξω από τη η Βουλή.
Την ίδια στιγμή, τα προγράμματα «Σπίτι μου» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους», παρά τη στόχευσή τους, δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού ωφελούν κατά κύριο λόγο τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς και όσους μπορούν να υποστηρίξουν το εγχείρημα της αγοράς σπιτιού, ενώ οι ενοικιαστές που δεν μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος της αγοράς σπιτιού, παραμένουν απροστάτευτοι. Έτσι, η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές διαρκώς αυξάνονται.
Ταυτόχρονα και εν μέσω ιδίως της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, οι πολίτες που επιλέγουν να αποποιηθούν τις κληρονομιές και τα συνήθη οικογενειακά ακίνητα που περιέρχονται σε αυτούς, διαρκώς αυξάνονται. Οι κληρονόμοι, εμπρός στον κίνδυνο της υπέρμετρης επιβάρυνσής τους με χρέη, επιλέγουν αναγκαστικά να «χάσουν» τα ακίνητα αυτά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν να περιέλθουν στο Δημόσιο.
Τα εν λόγω ακίνητα, αφότου περιέλθουν στο Δημόσιο, μένουν ουσιαστικά στο περιθώριο, χωρίς να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός εκ μέρους του Δημοσίου για την καταγραφή και αξιοποίησή τους. Μια προοπτική που αποκτά ιδιαίτερο νόημα εν μέσω της στεγαστικής κρίσης που βιώνουμε και που θα έδινε «ανάσα» στην αγορά ακινήτων.
Πράγματι, τα ακίνητα του Δημοσίου, αντί να απαξιώνονται με την αχρησία τους, θα μπορούσαν κάλλιστα να συνεισφέρουν στην αποσυμφόρηση της αγοράς ακινήτων και στην εφαρμογή προγραμμάτων για κατασκευή κοινωνικών κατοικιών στα πρότυπα άλλων χωρών, κάτι που δεν έπραξε έως σήμερα η Κυβέρνηση.
Όπως άλλωστε επεσήμανε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης στην ερώτηση που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό για τη στεγαστική κρίση της χώρας μας, η μοναδική σχετική παρέμβαση που η Κυβέρνηση ενέταξε στο Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ήταν η ανακαίνιση 70 κοινωνικών κατοικιών στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που η Πορτογαλία είχε εντάξει την κατασκευή ή ανακατασκευή 26.000 κατοικιών, η Ισπανία 20.000 και η Ιταλία 10.000 που θα διατεθούν προς ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο και κοινωνικά κριτήρια.
Επίσης, τα ακίνητα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και στο πλαίσιο της υλοποίησης προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου», αφού θα οδηγούσαν σε αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές να μπορούν πράγματι να αποκτούν το σπίτι τους σε καλύτερη τιμή και επωφελούμενοι από την έλλειψη επιτοκίου, κι όχι απλά να αναζητούν ακίνητα μέσα σε μια περιορισμένη αγορά, όπου μοιραία οι τιμές αυξάνονται.
Με τα δεδομένα αυτά, η ορθή διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου, θα μπορούσε πράγματι να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών και να δώσει λύση στην τεράστια στεγαστική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία».
Κατόπιν αυτών, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό :

  1. «Υπάρχει συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη ενιαία καταγραφή των ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, αλλά και των ακινήτων που σήμερα δεν αξιοποιούνται με κανέναν τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η διαχείρισή τους;
  2. Υπάρχει σχεδιασμός του Υπουργείου για την αξιοποίηση των ακινήτων αυτών, προς όφελος του Δημοσίου;
  3. Σκοπεύει το Υπουργείο να αξιοποιήσει τα ακίνητα της ιδιοκτησίας του που σήμερα είναι κλειστά και αναξιοποίητα, προς αντιμετώπιση ειδικά του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των πολιτών; Αν ναι, ποιες συγκεκριμένα πρωτοβουλίες πρόκειται να λάβει το Υπουργείο και σε ποιο χρονοδιάγραμμα;»
ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

Φεστιβάλ για την εβδομάδα προσφύγων την Πέμπτη στα Γιάννενα

Επόμενο Άρθρο

Εξαιρετικές εμφανίσεις των κοριτσιών του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ξιφασκίας παγκορασίδων.

Επόμενο Άρθρο
Εξαιρετικές εμφανίσεις των κοριτσιών του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ξιφασκίας παγκορασίδων.

Εξαιρετικές εμφανίσεις των κοριτσιών του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ξιφασκίας παγκορασίδων.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης & Προϋποθέσεις.

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πρόσφατα άρθρα

  • Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ελληνική Προεδρία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Δίκτυο UniAdrion Αδριατικής-Ιουνίου
  • Έναρξη των αιτήσεων εγγραφών – επανεγγραφών για τα βρέφη και νήπια στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Ιωαννιτών, για το σχολικό έτος 2025-2026
  • Μια τιμητική βραδιά για το Σάββα Σιάτρα από το Δήμο Ζίτσας και την Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς
  • Έργα βελτίωσης τμημάτων του Εθνικού οδικού Δικτύου
  • Παράταση διακοπής υδροδότησης στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη

Κατηγορίες

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης. Επισκεφτείτε τους Όρους Χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.