Στη Βουλή φέρνει την άρνηση παροχής ασύλου στον κούρδο πρόσφυγα και απεργό πείνας, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας με ερώτηση που κατέθεσε από κοινού με άλλους βουλευτές, προς τον Yπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, αφήνοντας υπόνοιες διάκρισης σε βάρος του.
Στην ερώτηση ο κ. Μπάρκας αναφέρει:
«Ο Κούρδος πρόσφυγας από την Τουρκία Μεσούτ Αϊντίν βρίσκεται σε απεργία πείνας επί 4 εβδομάδες. Έχει καταθέσει αίτηση για άσυλο εδώ και 22 μήνες, χωρίς να έχει εξεταστεί η αίτησή του και να έχει δώσει καν συνέντευξη.
Ο Μεσούτ Αϊντίν καταγγέλλει ότι έχει υποστεί δεκαετίες βασανιστηρίων από το τουρκικό κράτος, γεγονός που σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχει διαγνωστεί σαν ευάλωτη ομάδα και να έχει επισπευστεί η διαδικασία στην περίπτωσή του. Μετά την παροχή ασύλου σκοπεύει να μεταβεί σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου διαμένουν μέλη της οικογένειάς του.»
«Καταγγέλλεται επίσης, υπογραμμίζει ο κ. Μπάρκας, ότι η διαδικασία ασύλου είχε ανασταλεί λόγω έλλειψης υπηρεσιών διερμηνείας και γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση των σχετικών υπηρεσιών.
Επιπλέον, παραμένει στη δομή της Φιλιππιάδας, όπου οι συνθήκες κράτησης και η αβεβαιότητα επιδεινώνουν την ψυχολογική και σωματική του κατάσταση.»
Ο θεσμός της παροχής ασύλου, τονίζει ο κ. Μπάρκας, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφορά κατεξοχήν περιπτώσεις σαν του Μεσούτ Αϊντίν, δηλαδή θύματα κρατικών διώξεων, ένοπλων συγκρούσεων και βασανιστηρίων.
Η σχεδόν διετής καθυστέρηση στην εξέταση του αιτήματός του είναι απαράδεκτη και υφίστανται ισχυρές υπόνοιες διάκρισης σε βάρος του.
Επειδή η αναλγησία που επιδεικνύεται από πλευράς του ελληνικού κράτους τον έχουν οδηγήσει σε απόγνωση και σε «σκληρή» απεργία πείνας με άμεσο κίνδυνο της ζωής του, ρωτά τον Υπουργό, πότε θα εξεταστεί η αίτηση ασύλου του Μεσούτ Αϊντίν, και ποιοι είναι οι λόγοι της τόσο μεγάλης καθυστέρησης;
Ζητά επίσης από τον υπουργό να εξεταστεί αν υπήρξε διάκριση σε βάρος του και να διευκρινιστεί αν οι λόγοι της καθυστέρησης συνδέονται με ευθύνες των υπηρεσιών στην οργάνωση και στελέχωση των διαδικασιών.»
Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:
Προς τον κ. Yπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
ΘΕΜΑ: Υπόνοιες διάκρισης σε βάρος αιτούντος άσυλο θύματος βασανιστηρίων
Ο Κούρδος πρόσφυγας από την Τουρκία Μεσούτ Αϊντίν βρίσκεται σε απεργία πείνας επί 4 εβδομάδες. Έχει καταθέσει αίτηση για άσυλο εδώ και 22 μήνες, χωρίς να έχει εξεταστεί η αίτησή του και να έχει δώσει καν συνέντευξη.
Ο Μεσούτ Αϊντίν καταγγέλλει ότι έχει υποστεί δεκαετίες βασανιστηρίων από το τουρκικό κράτος, γεγονός που σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχει διαγνωστεί σαν ευάλωτη ομάδα και να έχει επισπευστεί η διαδικασία στην περίπτωσή του. Μετά την παροχή ασύλου σκοπεύει να μεταβεί σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου διαμένουν μέλη της οικογένειάς του.
Καταγγέλλεται επίσης ότι η διαδικασία ασύλου είχε ανασταλεί λόγω έλλειψης υπηρεσιών διερμηνείας και γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση των σχετικών υπηρεσιών.
Επιπλέον, παραμένει στη δομή της Φιλιππιάδας, όπου οι συνθήκες κράτησης και η αβεβαιότητα επιδεινώνουν την ψυχολογική και σωματική του κατάσταση
Επειδή, ο θεσμός της παροχής ασύλου, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφορά κατεξοχήν περιπτώσεις σαν του Μεσούτ Αϊντίν, δηλαδή θύματα κρατικών διώξεων, ένοπλων συγκρούσεων και βασανιστηρίων
Επειδή, υπήρξε απαράδεκτη σχεδόν διετής καθυστέρηση στην εξέταση του αιτήματός του και υφίστανται ισχυρές υπόνοιες διάκρισης σε βάρος του
Επειδή, η απόγνωσή του και η αναλγησία από τη μεριά του ελληνικού κράτους τον έχει οδηγήσει σε «σκληρή» απεργία πείνας με άμεσο κίνδυνο της ζωής του,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πότε θα εξεταστεί η αίτηση ασύλου του Μεσούτ Αϊντίν;
Ποιοι οι λόγοι της τόσο μεγάλης καθυστέρησης; α) Θα εξεταστεί αν υπήρξε διάκριση σε βάρος του; β) οι λόγοι της καθυστέρησης συνδέονται με ευθύνες των υπηρεσιών στην οργάνωση και στελέχωση των διαδικασιών;