Η κυβέρνηση, με το αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα 129/2025 (ΦΕΚ Δ’ 194/15.05.2025) και τις πρόσφατες διατάξεις για τη διαχείριση των οφειλών του ΕΦΚΑ από εισπρακτικές εταιρείες και funds, εξαπολύει σοβαρό πλήγμα κατά της μικρής ιδιοκτησίας, της αγροτικής παραγωγής και της περιφέρειας.
Με το Π.Δ. 129/2025, που αφορά τα όρια, τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης για οικισμούς με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα στον πολεοδομικό χάρτη της υπαίθρου.
Χιλιάδες ιδιοκτησίες, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ήπειρος, απαξιώνονται σε μία νύχτα: οικόπεδα που ήταν οικοδομήσιμα, καθίστανται πλέον άχρηστα. Η δυνατότητα των νέων ανθρώπων να χτίσουν και να παραμείνουν στον τόπο τους ακυρώνεται. Το ποιος ζημιώνεται, το γνωρίζουμε. Το ποιος θα ωφεληθεί, θα το μάθουμε σύντομα, εφόσον δεν ανατραπεί το Προεδρικό Διάταγμα: όταν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες θα αγοράζουν για ένα «κομμάτι ψωμί» τα υποτιμημένα ακίνητα εντός των παλαιών οικισμών ως χωράφια και μέσω της διαδικασίας τοπικής πολεοδόμησης —που προβλέπεται για μεγάλες εκτάσεις— θα τα μετατρέπουν σε οικοδομήσιμα οικόπεδα.
Η Ήπειρος, που ήδη αντιμετωπίζει πληθυσμιακή συρρίκνωση και εγκατάλειψη, οδηγείται πλέον σε ακόμα βαθύτερη ερημοποίηση. Η γη, ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία ανάπτυξης και διατήρησης των τοπικών κοινοτήτων, απαξιώνεται συστηματικά.
Ταυτόχρονα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει τη διαχείριση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΦΚΑ σε funds και εισπρακτικές εταιρείες, χιλιάδες αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες παραδίδονται στο κυνήγι των ιδιωτικών συμφερόντων. Την ώρα που παλεύουν με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και των ακραίων καιρικών φαινομένων, το κράτος αντί να τους στηρίξει, τους οδηγεί μεθοδικά στον οικονομικό αφανισμό.
Αυτό έχει ιδιαίτερο και βαρύ αντίκτυπο στην Ήπειρο, καθώς οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
Στην πράξη οι πολιτικές αυτές οδηγούν:
Στην οικονομική εξόντωση των αγροτών και των μικρομεσαίων.
Στην απαξίωση της μικρής περιουσίας μέσω απαγόρευσης δόμησης, αφού τα οικόπεδα μετατρέπονται σε χωράφια.
Στη συγκέντρωση της γης και των περιουσιών στα χέρια λίγων ισχυρών.
Στην ερημοποίηση της υπαίθρου και τη συρρίκνωση της τοπικής παραγωγής και οικονομίας.
Πρόκειται για μια μεθοδευμένη υφαρπαγή της μικρής ιδιοκτησίας της υπαίθρου.
Μέσω της συνδυασμένης απαξίωσης των ακινήτων από το Π.Δ. 129/2025 και της οικονομικής πίεσης που ασκείται μέσω των εισπρακτικών εταιρειών και των funds, οι αγρότες και οι μικροϊδιοκτήτες οδηγούνται σε αναγκαστική εκποίηση της γης και των περιουσιακών τους στοιχείων, προς όφελος λίγων ισχυρών επενδυτών.
Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική εγκατάλειψης και υφαρπαγής, απαιτούμε:
Την άμεση αναστολή του Π.Δ. 129/2025 και την ουσιαστική προστασία της μικρής ιδιοκτησίας.
Την απόσυρση των διατάξεων που εκχωρούν τη διαχείριση των οφειλών του ΕΦΚΑ σε funds και εισπρακτικές εταιρείες.
Τη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού και των τοπικών κοινωνιών.
Η Ήπειρος και κάθε περιφέρεια της χώρας αξίζουν βιώσιμη ανάπτυξη με δικαιοσύνη και όχι εξόντωση μέσα από εισπρακτικές λογικές και πολιτικές απαξίωσης.
Το Αγροτικό Πρόγραμμα και οι Προγραμματικοί Άξονες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελούν τη βάση για έναν ευρύ πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, με στόχο την ουσιαστική στήριξη των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των τοπικών κοινωνιών.
Η προστασία της αγροτικής γης, της μικρής ιδιοκτησίας και των τοπικών κοινωνιών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εθνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη.