Στη συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας στις 07/07/25 ύστερα από τη λήξη των συμβάσεων μας και τον προγραμματισμό προσλήψεων για το σχ. έτος 2025-26 υποβάλαμε τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά και τα προβλήματα που έχουν διαμορφωθεί λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης στην πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας. Η Υγιεινή των παιδιών μας αντιμετωπίζεται ως κόστος με αποτέλεσμα να καθαρίζουμε ολόκληρα στρέμματα με πενιχρά μέσα και έχει τσακιστεί η υγεία μας, ενώ παραμένουμε όμηροι των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Σήμερα απαιτείται Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας πλήρους ωραρίου σε όλα ανεξαρτήτως τα σχολεία από την πρωινή προσέλευση μέχρι και το σχόλασμα των μαθημάτων.
Μόνο έτσι μπορούμε να στηρίξουμε ολόπλευρα την υγιεινή των παιδιών με βάση την ηλικία και τις ανάγκες που διαμορφώνονται.
Το σχολικό έτος 2024-25 για τις 140 σχολικές μονάδες της πόλης μας προσλήφθηκαν 118 πλήρους και 51 μερικής απασχόλησης με ελάχιστες Αορίστου καθαρίστριες στο δυναμικό του Δήμου.
Η αύξηση του προσωπικού μερικής απασχόλησης (20), δεν μπορεί μόνο με “μερεμέτια” να λύσει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Ακόμη και η κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού ήταν δυσανάλογη των αναγκών. Από τη μία είχαμε Δημοτικά με 300 μαθητές (2.200-3.000 τμ με 4.600μ αυλή και ωράριο λειτουργίας 07:00-16:00) όπως το 3ο Δημοτικό Μαρμάρων στα Καρδαμίτσα, το 21ο Δημοτικό στην Κιάφα, το 10ο Δημοτικό, το 18ο Δημοτικό, της Πεδινής, το 3ο Δημοτικό (Μαρούτσειο), 1ο Δημοτικό Ανατολής, Κατσικά κτλ, με μία πλήρους και μία μερικής, με δύο πλήρους, με μία πλήρους και δυο μερικής. Και από την άλλη Γυμνάσια με 120 έως 150 μαθητές με δύο πλήρους ή μία πλήρους και μία μερικής απασχόλησης.
Στα Νηπιαγωγεία της πόλης οι Διευθυντές ζητούν από τις τρίωρες καθαρίστριες να εργάζονται μετά το πέρας της λειτουργίας των σχολικών μονάδων λόγω εκπτώσεων στη σχολική καθαριότητα ενώ έχουμε και παραδείγματα που ζητούν 1,5 ώρα το πρωί και 1,5 ώρα το μεσημέρι με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρά προβλήματα στις τουαλέτες, εμετούς, κτλ.
Μία τρίωρη Καθαρίστρια να εργάζεται σε δύο σχολεία όπως 1,5 ώρα στο 1ο Λύκειο και 1,5 ώρα στο 7ο Γυμνάσιο.
Μία τρίωρη άλλαξε τέσσερα σχολεία φέτος για να καλύψει “τρύπες”, αλλάζοντας σε κάθε σχολείο το ωράριό της και βάζοντας πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα μεταφορικά.
Μπροστά σε πολύμηνες αναρρωτικές άδειες δεν υπήρχε άμεση αντικατάσταση, πολλές φορές και καθόλου, συνήθως μερικής απασχόλησης. Τα σχολεία έμειναν ακαθάριστα με αποτέλεσμα λόγω της εντατικοποίησης να επιδεινώνεται η κατάσταση των συναδέλφων και όσων επέστρεφαν στην εργασία τους.
Αλήθεια έτσι κοστολογείται η υγεία των παιδιών μας!
Καμία ενέργεια δεν έγινε από την πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή του Δήμου για την αντικατάσταση μοκετών- χαλιών στα νηπιαγωγεία όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι το καλοκαίρι η επιτροπή παιδείας. Μοκέτες που μόλις πας να τη σηκώσεις τρίβονται και είναι διαλυμένες. Πολλοί διευθυντές συνέχιζαν να πιέζουν τις συναδέλφισσες να τις πλύνουν στη λογική ότι δεν δίνονται χρήματα για το καθάρισμα.
Για άλλη μία χρονιά από τη μία δεν έχουμε προσωπικό καθαριότητας και από την άλλη μετακινούνται συνάδελφοι για να εργάζονται στα γραφεία του τμήματος παιδείας γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο διοικητικό προσωπικό.
Κανένα Συλλογικό Μέσο (trailer μετακίνησης υλικών, ηλεκτρικές σκούπες κτλ) δεν δόθηκαν στις σχολικές μονάδες για να στηρίξουμε την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας. Τα υλικά καθαριότητας δίνονται με το σταγονόμετρο (ιδίως σε Γυμνάσια -Λύκεια) ενώ πολύ Διευθυντές ζητούν από τις καθαρίστριες να επαναχρησιμοποιήσουν τις μεγάλες σακούλες λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Τα ΜΑΠ δεν έχουν αποδοθεί για το 2024, δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα καμία εκπαίδευση, σεμινάρια επιμόρφωσης προσωπικού για θέματα υγιεινής και ασφάλειες.
Στην αρχή της σχολικής χρονιάς είμαστε 2 μήνες απλήρωτοι ύστερα από 2 μήνες άνεργοι, γιατί το τμήμα παιδείας δεν αποστέλλει εγκαίρως τις καταστάσεις μισθοδοσίας από όλες τις σχολικές μονάδες στο τμήμα μισθοδοσίας του Δήμου.
Η έκθεση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας(ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε) για τις ασφαλείς διαδικασίες καθαρισμού σχολικών μονάδων απαιτεί: “Να είναι συνεχής και ουσιαστική η διατήρηση κατάλληλων συνθηκών υγιεινής σε όλους τους χώρους της σχολικής μονάδας με τη δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος εργασιών που θα πραγματοποιείται από άτομα με μεγάλη εμπειρία στο εν λόγω αντικείμενο λαμβάνοντας υπόψη της κτιριολογικές ιδιαιτερότητες κάθε σχολικής μονάδας ,των αριθμό μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού κ.α”.
Γι’ αυτό απαιτείται η διαμόρφωση ενός οργανογράμματος προσλήψεων (τουλάχιστον 160 πλήρους απασχόλησης). Λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα λόγω της παλαιότητας, ασφάλειας, συντήρησης που με τη χρόνια υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης σε επίπεδο υποδομών και αυτό έχει αντίκτυπο στη δουλειά μας.
Τέλος, το πάγιο αίτημα της Ένωσης Γονέων και των Συλλόγων Γονέων των σχολικών μονάδων της πόλης μας για προσβάσιμους προαύλιους χώρους για τα παιδιά των λαϊκών γειτονιών είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό αφού δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, πάρκα για να στηρίξουν την καλοκαιρινή ξεγνοιασιά και ανάπαυλα των παιδιών μας.
Αυτό προϋποθέτει σχολικές καθαρίστριες που να μην απολύονται το καλοκαίρι, φύλαξη και συντήρηση των προαύλιων χώρων και των σχολείων μας.
Τι μέτρα θα πάρει η Δημοτική αρχή για την καθαριότητα των προαύλιων χώρων το Καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων;
Τι μέτρα επιπλέον προσωπικού θα παρθούν για τα 7 σχολεία που έχουν ξεκινήσει εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής WC αφού με το υπάρχουν προσωπικό δεν φτάνουν 8 εργάσιμες ημέρες για να είναι έτοιμη η εκπαιδευτική διαδικασία το Σεπτέμβριο;
Επιπλέον στη Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας δεν υπήρχε καμία δέσμευσή του για μετατροπή των συμβάσεως σε πλήρους απασχόληση. Ακόμη και η ανακήρυξη των θέσεων εργασίας για το σχ. έτος 2025-26 βρίσκεται πίσω από τη διατυπωμένη πρόθεσή τους. Στο Όργανόγραμμα προσλήψεων για το 2026 δεν ζητούν καμία μόνιμη θέση καθαριστριών για το Δήμο( δημοσίευση προσλήψεων 17/6/25).
Η Διευθύντρια του τμήματος παιδείας τόνισε ότι: “η καθαρίστριες πρέπει να μπαίνουν για δουλειά μετά το πέρα των μαθημάτων όπως στα Νηπιαγωγεία γιατί η Δημοτική Αρχή έχει αυξήσει τη χρηματοδότηση σε σχέση με την κρατική επιχορήγηση και δεν υπάρχουν αλλά χρήματα για τη μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους”. Άρα οι γονείς της πόλης μας σύμφωνα με τα παραπάνω πρέπει να αποδεχτούν ότι τα παιδιά τους θα ζουν σε βρώμικα σχολεία καθ’ όλη την λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Από τη μία η Δημοτική Αρχή κοστολογεί λιγότερο τη ζωή, τη μόρφωση και την υγεία των παιδιών μας από έργα βιτρίνας, εργολαβίες κτλ, και από την άλλη η διασφάλιση οικονομικών πόρων στα πλαίσια της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων θα σημάνει οι γονείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας.
Μη έχοντας τα χέρια μας “σταυρωμένα” με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της πόλης να μην αποδεχτούμε τέτοιες λογικές στην πράξη και με τον ενιαίο αγώνα μας να μην επιτρέψουμε τα σχολεία μας να μετατραπούν σε σκουπιδότοποι.