• ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
VimaNews
Advertisement
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Vima News
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σημεία χαιρετισμού – εισήγησης του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, κατά την έναρξη του Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΝΠΕ που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα.

22 Νοεμβρίου 2023
in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
A A
0
Αλ. Καχριμάνης: Πολλά και σημαντικά έργα υλοποιούνται και νέα δρομολογούνται για Υποδομές και Τουρισμό στην Π.Ε. Πρέβεζας
Share on FacebookShare on Twitter

Εύχομαι το φετινό συνέδριο, να σηματοδοτήσει όντως την είσοδο των Περιφερειών στη «νέα Εποχή».
Μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις πρέπει επιτέλους να μπούμε σε μια νέα παραγωγική περίοδο.
Το έχειανάγκηηπατρίδαμας, το έχουν ανάγκη οιπολίτεςμας.
Η νέαπερίοδος σημαδεύεταιαπότιςτεράστιεςεπιπτώσειςπουέχειεπιφέρειηΚλιματικήΑλλαγή, η οποία έχει επηρεάσει άλλες λίγο, άλλες πολύ όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού Κυβέρνηση και
Περιφέρειες, βάζοντας την στις άμεσεςπροτεραιότητες.

ΚατάσύμπτωσηκαιταδύοΣυνέδριαπουπρογραμματίστηκανσταΓιάννενα, «έρχονται» μετά από δύομεγάλεςκαταστροφές: Το2018 είχαμετιςπυρκαγιέςστοΜάτι. ΦέτοςτιςκαταστροφικέςπλημμύρεςστηΘεσσαλία.
Αύριοκανέναςδενγνωρίζειτιμπορείναμαςξημερώσεικαιποιοςθακαλείταινααπολογείται καθώς κανένας δενμπορείνααισθάνεταιασφαλής.

ΣτηδιάρκειατουΣυνεδρίουμαςθαγίνουναναλυτικέςτοποθετήσειςγιαόλαταζητήματαπουάπτονταιτωνθεμάτωνπουαφορούντιςσχέσειςΠολιτείας- Αυτοδιοίκησης.
Επιτρέψτεμου να κάνω ορισμένες επισημάνσεις, με βάση και τις εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει από την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων. .
Υπάρχειτομείζονθέματωνεπικαλύψεωνκαιτηςπολυδιάσπασηςτωναρμοδιοτήτων που πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα.
ΣτιςΠεριφέρειεςαπότο 2018ανατέθηκεηευθύνηκαθαρισμούτωνποταμών κ.α. Όμως για να γίνουν οι εργασίες κατά περίπτωση εμπλέκονται και Δήμοι, Διευθύνσεις Υδάτων, Κτηματική Υπηρεσία, Δασαρχεία.
Η μεταφορά της αρμοδιότητας στις Περιφέρειες, έγινε όμως και χωρίς μεταφοράπόρων.
Τοπρόβληματωνχρηματοδοτήσεωνείναιβέβαιαγενικότερο: ΟιΚ.Α.Π. εξακολουθούνναυποχρηματοδοτούνται. Μειώθηκαν κατά 67% σε σχέση με το παρελθόν.
ΗδέσμευσηπουείχεαναληφθείγιαχρηματοδότησημέσωτουΠΔΕδεντηρείται.
Αντίθετα, οιπόροιπουμαςδιατίθενταιδεν είναι ούτε οι μισοί σεσχέσημεπροηγούμεναχρόνια.
Πρέπει όμως να γίνει και ένας διαχωρισμός των χρηματοδοτήσεων που αφορούν αποκαταστάσεις ζημιών από το υπόλοιπο Π.Δ.Ε..
ΗυποστελέχωσητωνΠεριφερειώνσυνεχίζεταικαι υπάρχουνυπηρεσίεςπουλειτουργούνοριακά.
ΜιαμικρήανάσαπαίρνουμεαπότοπρόγραμματουΟΑΕΔ 55-67 χρόνων, τοοποίοπρέπειναδιευρυνθείκαινακαλύπτεικαιάλλεςειδικότητες.
ΥπερθεματίζουμεόλοιγιατηνανάγκησυνεργασίαςμεταξύΠολιτείας- Περιφερειών- Δήμων.
ΌμωςπολλέςφορέςδενβρίσκουμετηνανταπόκρισηπουθέλουμεαπόταΥπουργεία.
Θααναφέρωορισμέναχαρακτηριστικάζητήματα:
ΜαςανατέθηκεηευθύνηγιατηνεπίβλεψητωνΤΟΕΒ.

Δενέχειυπάρξεικαμίαμέχριτώραχρηματοδότηση για τις ανάγκες που υπάρχουν και σε αυτό τον τομέα.
Επίπέντεχρόνιαπροσπαθούμεναπείσουμετουςαρμόδιουςυπουργούς, ώστεναλύσουντο «γόρδιοδεσμό» μετιςπαλιέςοφειλέςτουςπροςτηΔΕΗ. Καμίαπρόοδοςδενέχεισυντελεστεί.
Άλλο παράδειγμα: ΣτιςΠεριφέρειεςείχεεκχωρηθεί ηδιαχείρισητουΠρογράμματοςΑγροτικήςΑνάπτυξηςέργωνμέχριενόςποσού. Σταδιακάπλέον όλεςοιαιτήσειςπροωθούνταιαπότοΥπουργείο!
ΜιλώνταςκαιωςυπεύθυνοςτηςΈνωσηςΠεριφερειώνΕλλάδοςγιατααγροτικάζητήματα, θέλωναεπισημάνω για μια ακόμη φορά ότι παραμένουν άλυτα πολλά προβλήματα και παθογένειες.
Επιγραμματικά να αναφέρω την καθυστέρηση της απόλυτης εφαρμογήςτουνόμου, γιατουςδασικούςχάρτες,τηνανάγκηεπιτάχυνσηςτωνδιαδικασιώνγιατιςβοσκήσιμεςγαίες, τηνπεραιτέρωενίσχυσητωνμέτρωνγιααποτροπήτων «ελληνοποιήσεων» αγροτικώνπροϊόντων, όπωςτακτηνοτροφικά, τομέλικ.α.
Ηνέααυτοδιοικητική περίοδοςπουαρχίζεισε σαράντα ημέρες, πρέπεινασυνοδεύεταικαιμεβαθιές και ουσιαστικέςμεταρρυθμίσειςαπότηνΠολιτεία.
Υπάρχουνοιπροκλήσειςκαι οι δυνατότητες που δίνονται μέσω τουνέουΕΣΠΑκαιτουΤαμείουΑνάκαμψης, αλλάδεναρκούνμόνοαυτάγιαναβελτιωθείηκαθημερινότητατωνπολιτών.
Όλοιμαςεπιθυμούμεναέχουμετηνκαλύτερηδυνατήσυνεργασία. ΜόνοπουαλλιώςτηνεννοούμεεμείςκαιδιαφορετικάτηνεκλαμβάνουνφορείςτηςΠολιτείας.
ΕντάξαμεέργαστοΤαμείοΑνάκαμψηςκαι πληροφορηθήκαμεότιγίνοντανπαρασκηνιακέςκινήσειςγιααπένταξηορισμένων .από αυτά, χωρίς συνεργασία, αλλά και χωρίς καν ενημέρωσή μας!
ΛέμεναιστιςΑνανεώσιμεςΠηγέςΕνέργειας, δενμπορείόμωςηΡΑΕκαιοιεταιρείεςνααγνοούντιςτοπικέςκοινωνίες, τιςΠεριφέρειεςκαιναεπιδιώκουνναμετατρέψουνόλητηνύπαιθροσεπάρκαείτεφωτοβολταϊκά, είτεαιολικά.

Κ.Υπουργέ,
ΣήμεραοιΠεριφέρειεςκαλούνταινααντιμετωπίσουνσυχνάκαιπροβλήματαπουδενπεριλαμβάνονταιστιςαρμοδιότητέςτους.
ΗΠεριφέρειαΗπείρουπ.χ. έχειαναλάβειμέσωπρογραμματικώνσυμβάσεωντηνυλοποίησηαρκετώνέργωνπουεμπλέκονταιΔήμοι, όπωςείναιοεκσυγχρονισμόςτωναλιευτικώνκαταφυγίων, αλλά και άλλα πολλά.
Ήρθεηώραναεξεταστείσεβάθοςμιαανακατανομήαρμοδιοτήτων, όπωςκαιηκατάργησηυπηρεσιών «σφραγίδων» πουυπάγονταισεδιαφορετικούςφορείς (κυρίωςτουΥπουργείουΑγροτικήςΑνάπτυξης).
Το προσωπικό τους μένει αναξιοποίητο, η γραφειοκρατία αυξάνεται και οι πολίτες δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους.
Όλες αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν κοινή αναφορά και για αυτό πρέπει να ενσωματωθούν στις Περιφέρειες.

Κ. Υπουργέ,
Θέλωναολοκληρώσωμεμιαεπισήμανση – παράκληση:
ΗΉπειροςείναιμιααπότιςΠεριφέρειεςτηςχώραςπουοπληθυσμόςτηςφθίνει και η ύπαιθρος ερημώνει. Καλέςκαιάγιεςείναιοιμεταρρυθμίσεις και ηηλεκτρονικήδιακυβέρνηση, πουπραγματικά διευκολύνει πάρα πολύ τουςπολίτεςτωναπομακρυσμένωνχωριών.
Όμωςόπουείναιδυνατόνχρειάζεται καιανάληψηπρόσθετωνπρωτοβουλιών, πουναξεπερνούντηγραφειοκρατία και τα προσκόμματα που προβάλλονται από διάφορες πλευρές.
Μία τέτοια περίπτωση είναι η μερική επαναλειτουργία των τελωνείων Δρυμάδων και Αμπελώνα, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των παραμεθόριων χωριών της Ελλάδος και της Αλβανίας και να μην είμαστε εμείς η αιτία ολοκληρωτικής ερήμωσής τους.
Ζητάμε τη στήριξη όλων , ώστε να λυθεί και αυτό το θέμα.

Σας ευχαριστώ

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

Διήμερη δράση για την Παγκόσμια Ημέρα AIDSστην Περιφέρεια Ηπείρου

Επόμενο Άρθρο

Ξεκινά άμεσα το έργο «Βελτίωση Αγροτικής Οδού Τ.Κ Χειμαδιού Δήμου Πρέβεζας» με την υπογραφή Νίκου Γεωργάκου

Επόμενο Άρθρο
Ξεκινά άμεσα το έργο «Βελτίωση Αγροτικής Οδού Τ.Κ Χειμαδιού Δήμου Πρέβεζας» με την υπογραφή Νίκου Γεωργάκου

Ξεκινά άμεσα το έργο «Βελτίωση Αγροτικής Οδού Τ.Κ Χειμαδιού Δήμου Πρέβεζας» με την υπογραφή Νίκου Γεωργάκου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης & Προϋποθέσεις.

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πρόσφατα άρθρα

  • Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας επί της οδού Ρήγα Φεραίου στα Καρδαμίτσια
  • Θέματα για λογοδοσία στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο
  • Σε μία εβδομάδα ξεκινά το Zagori Impact Investing Forum
  • Εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας στα Εικονίσματα
  • «Στασιμότητα ενεργειών μετεγκατάστασης του Σωφρονιστικού Καταστήματος (Σ.Κ.) Ιωαννίνων»

Κατηγορίες

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης. Επισκεφτείτε τους Όρους Χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.