• ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
VimaNews
Advertisement
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Vima News
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε ερώτηση του Γιώργου Στύλιου για την καταπολέμηση του μαύρου ακανθώδη σε Άρτα και Ήπειρο απαντά το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων

2 Οκτωβρίου 2024
in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
A A
0
Η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη της φέτας – Γ. Στύλιος: Ενισχύεται η θέση του εμβληματικού μας προϊόντος
Share on FacebookShare on Twitter

Σε ερώτηση του Βουλευτή Άρτας ΝΔ, κ. Γιώργου Στύλιου, για τις δράσεις που λαμβάνονται κατά του Μαύρου Ακανθώδη απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο κ. Στύλιος, είχε επισημάνει το ζήτημα του Μαύρου Αλευρώδη Ακανθωδη, τονίζοντας ότι αποτελεί έναν σοβαρό κίνδυνο για τις καλλιέργειες, καθώς είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τις υπάρχουσες μεθόδους.

Το Υπουργείο, ανταποκρινόμενο, ενημέρωσε τον Βουλευτή για τις ενέργειες του. Συγκεκριμένα, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) υλοποιεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Περιορισμός της εξάπλωσης του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη με βιολογικές μεθόδους». Στόχος του προγράμματος είναι η εύρεση μόνιμης και αποτελεσματικής λύσης για την αντιμετώπιση του εντόμου μέσω της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την εισαγωγή και εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων, όπως τα είδη Encarsia smithi και Amitus hesperidum.

Σε άλλες χώρες τα συγκεκριμένα έντομα έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα στον έλεγχο του πληθυσμού του Μαύρου Αλευρώδους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πειράματα προσαρμογής των εντόμων αυτών στις ελληνικές περιβαλλοντολογικές συνθήκες και στη βιοποικιλότητα της χώρας. Επιπρόσθετα, πραγματοποιούνται πιλοτικές εξαπολύσεις σε επιλεγμένες περιοχές, όπως η Άρτα, η Πρέβεζα, η Αιτωλοακαρνανία, η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα και η Αργολίδα.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2024, πραγματοποιήθηκαν εξαπολύσεις του ωφέλιμων εντόμων σε 16 διαφορετικά σημεία στις προαναφερθείσες περιοχές. Τα πειράματα αυτά στοχεύουν στην αξιολόγηση της ικανότητας παρασιτισμού των ωφέλιμων εντόμων σε συνθήκες υπαίθρου, καθώς και της δυνατότητάς τους να διαχειμάσουν στην Ελλάδα. Στην παρούσα φάση διεξάγονται συνεχείς δειγματοληψίες για να διαπιστωθεί η εγκατάσταση των ωφέλιμων εντόμων. Τα πειράματα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 και θα επαναληφθούν τα επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς απαιτείται χρόνος για την εγκατάσταση, τον πολλαπλασιασμό και την αύξηση του πληθυσμού του ωφέλιμου εντόμου σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η χρηματοδότηση του ερευνητικού προγράμματος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου γίνεται από το ΥπΑΑΤ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 228.000 €.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την απάντηση, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου έχει αναρτήσει ενημερωτικό φυλλάδιο στην ιστοσελίδα του για τον Μαύρο Αλευρώδη, καθώς και οδηγίες διαχείρισης του εντόμου*. Παράλληλα, οι τοπικές φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες ενημερώθηκαν με όλες τις απαραίτητες οδηγίες για τη διαχείριση του προβλήματος.

Στην απάντηση αναφέρεται επίσης ότι η χρήση των διαθέσιμων εντομοκτόνων δεν προσφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ η λανθασμένη ή υπερβολική χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και σε έξαρση των πληθυσμών άλλων αλευρωδών εντόμων στα εσπεριδοειδή, λόγω της θανάτωσης των ωφέλιμων εντόμων που παρασιτούν σε βάρος αυτών.

Ο Γιώργος Στύλιος, σε δήλωσή του μετά την απάντηση του Υπουργού, ανέφερε: «Εργάζομαι αδιάκοπα για να διασφαλίσω ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας με κάθε δυνατό τρόπο. Η προστασία των αγροτών και των καλλιεργειών τους είναι σημαντική και απαιτεί καθημερινή προσπάθεια και στοχευμένες ενέργειες από το Υπουργείο και όλους τους αρμόδιους φορείς. Θα επαναφέρω ξανά το θέμα στη Βουλή και θα παρακολουθώ την εξέλιξη της πορείας του. Είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, τους στηρίζουμε έμπρακτα.

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/ Fytoeigionomikos_Elegxos/FYLLADIO_aleurocanthus_080318.pdf.

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

10ετής ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από συνδέσεις αγροτικού ρεύματος με μηδενικό επιτόκιο

Επόμενο Άρθρο

«Κερνάμε ‘Ηπειρο»: Έκθεση τοπικών προϊόντων Ηπείρου στο Ζάππειο

Επόμενο Άρθρο
«Κερνάμε ‘Ηπειρο»: Έκθεση τοπικών προϊόντων Ηπείρου στο Ζάππειο

«Κερνάμε ‘Ηπειρο»: Έκθεση τοπικών προϊόντων Ηπείρου στο Ζάππειο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης & Προϋποθέσεις.

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πρόσφατα άρθρα

  • Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα θερινά τμήματα προετοιμασίας της Γ’ Λυκείου των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης!!!!
  • Δήμος Ιωαννιτών :Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ….λόγω εργασιών ασφαλτόστρωσης
  • «Μαζί σπάμε τη σιωπή. 13 Πόλεις: Ένα μέτωπο κατά της ενδοοικογενειακής βίας»
  • Ιωάννινα :Με μεγάλη συμμετοχή και πλούσιο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το παραλίμνιο Πικ-Νικ 2025
  • Ημερήσια Διάταξη Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης

Κατηγορίες

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης. Επισκεφτείτε τους Όρους Χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.