Κύριε Δήμαρχε,
Το πρόβλημα της επάρκειας νερού για τις ανάγκες ύδρευσης, πυρόσβεσης και αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών (διακοπές ηλεκτροδότησης στα σημεία που λειτουργούν αντλίες, θραύσεις αγωγών, βλάβες δικτύου κτλ) στον δήμο μας, αλλά και στον αστικό ιστό της πόλης, μας απασχολεί επί μακρόν, τακτικά και επανειλημμένα.
Ως γνωστόν, η πόλη μας (ο αστικός ιστός) εξυπηρετείται για τις προαναφερόμενες ανάγκες από:
- Τη δεξαμενή Χαμηλής ζώνης που είναι η παλαιότερη δεξαμενή (κατασκευής 1938) σε υψόμετρο 533m με όγκο αποθήκευσης 2.500m3 και η οποία τροφοδοτείται από το αντλιοστάσιο Κρύας.
- Τη δεξαμενή Μεσαίας ζώνης που βρίσκεται στα Ζευγάρια (και κατασκευάστηκε σε δύο στάδια, ένα το 1960 και το άλλο το 1985) σε υψόμετρο 595m με συνολική χωρητικότητα 2.500m3, ενώ τροφοδοτείται και από το αντλιοστάσιο Κρύας και από τη δεξαμενή χαμηλής ζώνης, και
- Τη δεξαμενή Υψηλής ζώνης που βρίσκεται στη Δροσιά, σε υψόμετρο 635m, που κατασκευάστηκε το 1985 και έχει χωρητικότητα 400m3 και τροφοδοτείται από τη δεξαμενή της μεσαίας ζώνης.
Συνολική χωρητικότητα των δεξαμενών αυτών σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία 5.400m3.
Όμως, το δασαρχείο Ιωαννίνων κατασκεύασε το 2007 στο πλαίσιο του έργου: Κατασκευή δικτύων πυρόσβεσης δασυλλίων λόφων Ιωαννίνων (Αγ. Τριάδα, Προφήτης Ηλίας, Τζέμ, Μεϊντάνι, Περίβλεπτος και Ψηλή Γορίτσα), 6 δεξαμενές για την κάλυψη των αναγκών για πυρόσβεση του περιαστικού δάσους δυναμικότητας – χωρητικότητας 500m3 η καθεμία. Δηλαδή συνολική χωρητικότητα – διαθεσιμότητα των δεξαμενών αυτών: 3.000m3. Με άλλα λόγια υπάρχει δημόσιο απόθεμα νερού στην πόλη, αποθηκευμένο σε γειτνιάζοντα σημεία με τις υφιστάμενες δεξαμενές της ΔΕΥΑΙ για την πόλη, 55% επιπλέον του δυναμικού των υφιστάμενων δεξαμενών μας.
Δεδομένων των προαναφερομένων, προτείνω να εξετάσετε εσείς και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ την περίπτωση να διασυνδεθούν οι δεξαμενές αυτές του Δασαρχείου με τις υφιστάμενες του Δήμου μας (δηλαδή της ΔΕΥΑΙ), ώστε σε περίπτωση επείγουσας και έκτακτης ανάγκης να είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα.