• ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
VimaNews
Advertisement
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Vima News
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ : Σε σωστή κατεύθυνση οι έλεγχοι του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα γαλακτοκομικά προϊόντα

24 Ιανουαρίου 2024
in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
A A
0
Προτάσεις ένταξης 16 έργων Εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων
Share on FacebookShare on Twitter

Μετά από πέντε και πλέον χρόνια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιχειρεί να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου που είχε ψηφιστεί το 2018 για τις επισημάνσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, καταλογίζοντας κωλυσιεργία στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Όπως ανέφερε το ζήτημα αυτό επανεκιννήθηκε στις αρχές του μήνα, μετά από έγγραφο υπόμνημα που απέστειλε με ημερομηνία 3-1-2024 στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο γίνονταν αναλυτική αναφορά για τη μη εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας και παράλληλα υπογραμμίζονταν ότι «η επισήμανση σε κάθε προϊόν πρέπει να είναι σαφής και δεν πρέπει να οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του τροφίμου (φάση, ταυτότητα, ιδιότητες, τόπο παραγωγής, τρόπο παρασκευής)». Μετά το έγγραφο αυτό, συνέχισε ο Περιφερειάρχης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συγκάλεσε σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την οποία έθεσε τόσο το θέμα των επισημάνσεων, όσο και άλλα δύο ζητήματα.
«Όλα τα είδη του γάλακτος, τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, καθώς και επιδόρπια με βάση το γάλα οφείλουν να αναγράφουν επί των συσκευασιών τους τη “χώρα” προέλευσης του γάλακτος με τρόπο ανεξίτηλο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η εκτύπωση με τη μορφή inkjet, τουλάχιστον στο κύριο οπτικό πεδίο της συσκευασίας του τελικού προϊόντος, πλησίον της ονομασίας πώλησης με γραμματοσειρά μεγέθους τουλάχιστον ίδιου με αυτή», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, αναφέροντας ότι πρέπει να υπάρχουν τρεις επισημάνεις για την προέλευση του γάλακτος, ήτοι:
• Προέλευση γάλακτος Ε.Ε. >> ,στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερα του ενός κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης .Η προέλευση του γάλακτος του συγκεκριμένου προϊόντος δεν είναι Ελληνική, ακόμη κι αν το τελικό προϊόν (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί κλπ) παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.
• Προέλευση γάλακτος: Όνομα χώρας>>, στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από μία μόνο χώρα, είτε της ΕΕ ή χώρα εκτός ΕΕ, π.χ. “Προέλευση γάλακτος : (όνομα μιας χώρας προέλευσης)”.
• Προέλευση γάλακτος εκτός Ε.Ε, στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερες της μιας χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε υπόψη, ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ήταν για τα συνοδευτικά έγγραφα του εισαγόμενου γάλακτος -το λεγόμενο CMR-το οποίο θα πρέπει να είναι μηχανογραφημένο, να αναφέρεται το είδος του και να μπορούν να γίνονται έλεγχοι, όπου και όταν ζητηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, με τη συμμετοχή και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Περιφερειών.
Το τρίτο και βασικό- συνέχισε ο Περιφερειάρχης- ώστε να αποτρέπονται οι τριγωνικές συναλλαγές, είναι ο παραλήπτης του γάλακτος να είναι έμπορος εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ.
Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι θα πρέπει να απαγορευτεί στα τυροκομεία που παράγουν φέτα ΠΟΠ- όπως προβλέπεται από τον κανονισμό- να διαθέτουν στον ίδιο χώρο μηχανήματα παραγωγής ανθότυρου, ώστε να αποτρέπεται η παραγωγή τυριού μέσω της μεθόδου της υπερδιήθησης.

«Με λίγες κουβέντες, από το 2018 δεν είχε εφαρμοστεί ο Νόμος και κάποιοι δεν έκαναν ελέγχους… Ήδη ο Υπουργό και γενικά το Υπουργείο κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά», τόνισε μεταξύ άλλων καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, κάνοντας γνωστό ότι για αύριο έχει οριστεί νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία επίσης έχει κληθεί να παραστεί.

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας αποφάσισαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Ηπείρου

Επόμενο Άρθρο

Δρόμος Ζωής κατά του Καρκίνου στον Δήμο Πάργας

Επόμενο Άρθρο
Δρόμος Ζωής κατά του Καρκίνου στον Δήμο Πάργας

Δρόμος Ζωής κατά του Καρκίνου στον Δήμο Πάργας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης & Προϋποθέσεις.

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πρόσφατα άρθρα

  • Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σκλίβανης
  • Παράταση στην προθεσμία αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021»
  • 1ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο (Προ)σχολικής Παιδαγωγικής «Επιστημονική Έρευνα και Δημιουργία: Συνδυάζοντας Γνώσεις και Καλλιτεχνικές Εκφράσεις στην Εκπαίδευση»
  • Δήμος Πωγωνίου: Ποδηλατική διοργάνωση Giro Central Greece 1400
  • Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2025 – Δράσεις και Εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Κατηγορίες

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης. Επισκεφτείτε τους Όρους Χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.