Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πριν μπω στο νομοσχέδιο θέλω να κάνω δυο επισημάνσεις:
Πρώτον: Αμυντικές Δαπάνες
Αναφερθήκατε, κε Υπουργέ, στην πρώτη επιτροπή στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας. Στο δωδεκαετές σχέδιο και την εισήγησή σας για την επόμενη οκταετία.
Αναρωτιέμαι, τί θα γίνει τώρα με τη σύσταση νέας Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας στο Μαξίμου.
Είδαμε με πόση επιτυχία στέφθηκε το τελευταίο εγχείρημα του Πρωθυπουργού να συγκεντρώσει πάνω του υπερεξουσίες, όπως την αρμοδιότητα για την ΕΥΠ, που οδήγησε στο σκάνδαλο των υποκλοπών με παρακολούθηση και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, υπουργών κλπ.
Συνειρμικά, μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε σκάνδαλο εξοπλιστικών…
Σε κάθε περίπτωση, το επιχείρημα ότι ο γενικός σχεδιασμός των εξοπλιστικών ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας αλλά ότι η επιλογή του οπλικού συστήματος και της χώρας από την οποία θα αποκτηθεί μπορεί να γίνει από μια άλλη, άσχετη Γενική Γραμματεία εκτός ΥΕΘΑ δεν στέκει.
Δεν μπορεί το ΥΕΘΑ να έχει αρμοδιότητα για το μείζον (τον σχεδιασμό) κι όχι για το «έλασσον» (την προμήθεια, δηλαδή, του οπλικού συστήματος) – τη στιγμή μάλιστα που το ReArm Europe έρχεται με πακτωλό χρημάτων.
Δεύτερο θέμα: Συγχωνεύσεις Στρατοπέδων
Με την ευκαιρία του νομοσχεδίου θέλω να κάνω και μια αναφορά στο στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ στην Άρτα. Έχει έρθει στην Επιτροπή το θέμα της νέας δομής Δυνάμεων. Θέλω, να επισημάνω πόσο κρίσιμο είναι το στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ:
Πλέον είναι το μοναδικό στρατόπεδο στην Ήπειρο που μπορεί να ανταπεξέλθει σε ανάγκες κατάταξης και εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων. Και λόγω χωρητικότητας αλλά και γιατί έχει ανακαινισμένες εγκαταστάσεις και πεδίο βολής.
Έρχομαι στο Νομοσχέδιο:
Τα περισσότερα τα έχουν καλύψει οι συνάδελφοι. Δυο – τρεις διευκρινίσεις θα κάνω.
Με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου θεσπίζεται η διάθεση και απόσπαση ειδικών στρατιωτικών ιατρών σε μονάδες του Ε.Σ.Υ. Σας ασκήσαμε κριτική γι’ αυτό γιατί δεν μπορεί αντί να λύνονται τα προβλήματα του ΕΣΥ, αυτά να μεταφέρονται αλλού. Δηλαδή να δημιουργούνται προβλήματα στα στρατιωτικά νοσοκομεία από τις αποσπάσεις αντί να προσλαμβάνονται γιατροί στο ΕΣΥ.
Ταυτόχρονα, ο Εισηγητής μας επεσήμανε τον κίνδυνο οι στρατιωτικοί ιατροί, ενόψει του κινδύνου απόσπασης, να οδηγηθούν σε μαζικές παραιτήσεις.
Η απάντηση ήταν ότι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε τη σχετική δυνατότητα με το ν. 4361/2016. Κοιτάξτε ο ν.4361/2016 αφορά στους οπλίτες – ιατρούς που κάνουν το στρατιωτικό τους και σε Κέντρα Υγείας άγονων περιοχών και τους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία ως υπηρεσία υπαίθρου. Δεν έχει σχέση ο νόμος αυτός με τις μετακινήσεις των στρατιωτικών ιατρών στο ΕΣΥ. Πλαίσιο συνεργασίας Ενόπλων Δυνάμεων και ΕΣΥ προβλέπεται αλλά δεν προβλέπεται εκεί.
Υπάρχει σχετική ΚΥΑ του 2011,1 την οποία τροποποιήσατε το 2021 και ξανά το 2023, η οποία προβλέπει ότι:
«ειδικοί στρατιωτικοί ιατροί επιτρέπεται να μεταβαίνουν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκης, σε μονάδες υγείας του Ε.Σ.Υ. στη Θράκη, στα νησιά του Αιγαίου, στην Πελοπόννησο και στη Μακεδονία, για έκτακτες και επιτακτικές ανάγκες και μόνο αν δεν υπάρχουν στις περιοχές αυτές στρατιωτικοί ιατροί ανάλογης ειδικότητας».
Τώρα τί νομοθετείτε; Την απόσπαση ή διάθεση ειδικών στρατιωτικών ιατρών, ανεξαρτήτως του τόπου όπου υπηρετούν κι ανεξαρτήτως αν υπάρχει εκεί που πάνε στρατιωτικός ιατρός ανάλογης ειδικότητας. Νομοθετείτε, δηλαδή, υπηρεσιακή μεταβολή κι όχι απλά «μετάβαση» για έκτακτες ανάγκες.
Για να διενεργείτε, όμως, διακλαδικές διαθέσεις και αποσπάσεις θα πρέπει να προβλέψετε και αντίστοιχο σύστημα μοριοδότησης και διαμόρφωσης ενιαίων κριτηρίων προκειμένου να γίνονται αντικειμενικά αυτές οι αποσπάσεις, έτσι δεν είναι;
Πέραν του ότι βεβαίως τα κενά στο ΕΣΥ είναι πάγια και δεν μπορεί να καλύπτονται εμβαλωματικά κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αντί να λυθεί, δηλαδή, το πρόβλημα στο ΕΣΥ μεταφέρεται η δυστοπία του ΕΣΥ –με γιατρούς που λαμβάνουν «εντέλλεσθε»- και στο Άμυνας. Θα θέσω για παράδειγμα το Νοσοκομείο της Άρτας που καρκινοβατεί και το Υπουργείο Υγείας που κωφεύει επιδεικτικά.
Θα κλείσω με την εξαγγελία για το σώμα Υπαξιωματικών. Συνήθως κάτω από ένα μεγάλο, εύηχο τίτλο κρύβονται πολλές αδικίες. Και οι Υπαξιωματικοί που προέρχονται από τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών αλλά και οι ΕΠΟΠ θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα σταδιοδρομία. Δεν είναι μόνο ότι βγαίνουν απέναντί σας οι Φορείς. Είναι ότι παραβιάζονται βασικές διοικητικές αρχές:
Παραβιάζεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των ήδη υπηρετούντων, αφού άλλη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη ίσχυε κατά την κατάταξή τους και σε αυτή απέβλεπαν. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζεται η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των εφεξής κατατασσόμενων. Έτσι, όμως, δημιουργείται προσωπικό κοινών προσόντων αλλά πολλαπλών ταχυτήτων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όπως είπαν και οι φορείς, για την αντεστραμμένη πυραμίδα αξιωματικών δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι αξιωματικοί. Γι’ αυτό και η όποια λύση προκριθεί πρέπει να γίνει με σεβασμό στα δικαιώματα του προσωπικού.
Σας ευχαριστώ.