Ενίσχυση της δικτύωσης και ανάπτυξη κοινών δράσεων αποτέλεσαν τα κύρια αποτελέσματα του διήμερου επετειακού Συνεδρίου
Με αντικείμενο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Μαΐου 2025 το επετειακό Συνέδριο για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του Δικτύου UniAdrion, με τίτλο: “UniAdrion 2025 Hybrid Conference: 25 years of Sustainable Development and Regional Cooperation”. Πρόκειται για τη δεύτερη διοργάνωση μετά την ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας του Δικτύου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αφού είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2024 ανοικτή στρογγυλή τράπεζα με θέμα τον ρόλο του UniAdrion στην τετραπλή έλικα καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επιμελητηριακών φορέων και επιχειρήσεων της δυτικής Ελλάδας.
Οι εργασίες του επετειακού Συνεδρίουάνοιξαν με τον χαιρετισμό που απέστειλε ο Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου. Στη συνέχεια η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Δικτύου UniAdrion Καθηγήτρια κα Άννα Μπατιστάτου, στην κεντρική ομιλία της, ανέπτυξε τον καθοριστικό ρόλο των Πανεπιστημίων στην περιφερειακή ανάπτυξη και ακολούθως η Καθηγήτρια κα Πολυξένη Παγγέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του UniAdrion παρουσίασε την 25ετή πορεία του δικτύου. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κα Σοφία Μαρκούλα, ενώ γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής κ. Διονύσιος Μαντζαβίνος.
Στην πανηγυρική αυτή ενότητα του Συνεδρίου, η οποία είχε ως Προεδρείο την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρο του Δικτύου UniAdrion Καθηγήτρια κα Άννα Μπατιστάτου, τον Καθηγητή κ. Χρήστο Σταυράκο, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και τον Αντιπρύτανη Καθηγητή κ. Ιωάννη Λεονάρδο, τιμήθηκαν για την προσφορά τους τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου UniAdrion, κ. Πέτρος Γρουμπός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο εκλιπών πρ. Πρύτανης Δημήτριος Γλάρος (την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο υιός του Κωνσταντίνος Γλάρος) και ο πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Χρήστος Μασσαλάς.
Με την τιμητική διά ζώσης συμμετοχή είκοσι εκπροσώπων πανεπιστημίων-μελών του Δικτύου, Πρυτάνεων, Αντιπρυτάνεων και μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού από πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Ιταλίας και της Σερβίας καθώς και την ουσιαστική συμβολή της Πρυτάνεως Καθηγήτριας κας Άννας Μπατιστάτου, των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Καραμάνη, Καθηγήτριας Αικατερίνης Πλακίτση και του Καθηγητή κ. Χρήστου Σταυράκου, των Αντιπρυτάνεων Καθηγητή Ιωάννη Λεονάρδου, Καθηγήτριας κας Παναγιώτας Καντή και του Καθηγητή κ. Ξενοφώντα Μπήτσικα, του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του UniAdrion, Καθηγήτριας κας Πολυξένης Παγγέ, Κοσμητόρων των Σχολών και μελών ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Συνέδριο συνέβαλε στην ενδυνάμωση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής συνεργασίας των μελών του Δικτύου με την έτι περαιτέρω δικτύωση των μελών του.
Στην πρώτη συνεδρία της Δευτέρας 5 Μαΐου, στην οποία προήδρευσαν ο Αντιπρύτανης καθηγητής κ. Ιωάννης Λεονάρδος, και η Καθηγήτρια κα Πολυξένη Παγγέ μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης UniAdrion, παρουσιάστηκαν οι δράσεις των Σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που συνδέονται με τους θεματικούς πυλώνες του UniAdrion: γαλάζια ανάπτυξη, οικονομική και πολιτική ανάλυση, βιώσιμος τουρισμός, ποιότητα του περιβάλλοντος, συνοχή μεταξύ των περιφερειών και κοινωνικές αλλαγές. Οι επιστημονικές παρουσιάσεις έγιναν από τον Αντιπρύτανη Καθηγητή κ. Ξενοφώντα Μπήτσικα, τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών Καθηγητή κ. Γεώργιο Φλούδα, της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών Καθηγητή κ. Νικόλαο Μυλωνίδη, της Πολυτεχνικής Σχολής Καθηγητή κ. Απόστολο Αυγερόπουλο, της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Αναπλ. Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Τζάλλα, της Σχολής Γεωπονίας Καθηγητή κ. Ιωάννη Σκούφο, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Αναπλ. Καθηγήτρια κα Σοφία Αναστασίου, την Αναπλ. Κοσμήτορα της Σχολής Μουσικών Σπουδών, Αναπλ. Καθηγήτρια κα Ασπασία Θεοδοσίου, τον εκπρόσωπο της Σχολής Επιστημών Αγωγής, τον Πρόεδρο του Τμήματος Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Καθηγητή κ. Χαρίλαο Ζάραγκα και την εκπρόσωπο της Φιλοσοφικής Σχολής, Επικ. Καθηγήτρια κα Μαρία Τωμαδάκη. Επίσης παρουσιάσεις έγιναν από την Κοσμήτορα της Σχολής Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου κα Κατερίνα Καμπάση και τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του Ι.Τ.Ε. Καθηγητή κ. Σάββα Χριστοφορίδη.
Στη δεύτερη συνεδρία προήδρευσαν η Καθηγήτρια κα Αικατερίνη Πλακίτση, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και ο Αντιπρύτανης Καθηγητής κ. Ξενοφών Μπήτσικας και παρουσιάστηκαν βέλτιστες πρακτικές προγραμμάτων διασυνοριακής και εδαφικής συνεργασίας της περιοχής Ιονίου-Αδριατικής από τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Αικατερίνη Πλακίτση, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, τον Αντιπρύτανη Καθηγητή κ. Ξενοφώντα Μπήτσικα, τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Φούντο, τον Καθηγητή κ. Στέργιο Αναστασιάδη, τον Αναπλ. Καθηγητή κ. Γεώργιο Γκωλέτση, την Καθηγήτρια κα Πολυξένη Μάντζου, τον Καθηγητή κ. Δημήτριο Φωτιάδη, τον Καθηγητή κ. Χρυσόστομο Στύλιο, τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Σκούφο, τον Αναπλ. Καθηγητή κ. Νικόλαο Κορρέ, τον Επικ. Καθηγητή κ. Πέτρο Καρβέλη, την Δρ. Μαρία Χρόνη και τον Δρ. Δημήτριο Έξαρχο. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε η κα Μαρία Καπνιάρη, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Στο πλαίσιο του επετειακού Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και ακολούθησε η Γενική Συνέλευση του δικτύου UniAdrion με τη διά ζώσης συμμετοχή της Πρόεδρου του δικτύου, Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτριας κας Α. Μπατιστάτου, της Καθηγήτριας κας Πολυξένης Παγγέ, μέλους του Δ.Σ. του UniAdrion, της Αντιπροέδρου του Δικτύου Αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου St. Kliment Ohridski–Bitola Καθηγήτριας κας Jasmina Bunevska Talevska, του Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Τιράνων Καθηγητή κ. Fatbardh Sallaku, της Αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου Δυρραχίου “Αleksandër Μoisiu” Καθηγήτριας κας Azeta Tartaraj, του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Nis Καθηγητή κ. Dragan Antic, του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ss Cyril and Methodius in Skopje Καθηγητή Aleksandar Skeparovski, του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Tuzla Καθηγητή Jasmin Suljagić, του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Τιράνων κ. Bernard Dosti, της Καθηγήτριας κας Armina Hubana του Πανεπιστημίου του Mostar, του Καθηγητή του Πανεπιστημίου St. Kliment Ohridski–Bitola κ. Aleksandar Ivanov, του Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Teramo κ. Davide Fazio, του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Τεργέστης κ. Roberto Louvin, της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Catania κας Rosaria Sicurella, του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Nis κ. Dusan Trajkovic, του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Bozen-Bolzano κ. Johann Gamper, της Καθηγήτριας του Ιονίου Πανεπιστημίου κας Κατερίνας Καμπάση, του Καθηγητή κ. Χρυσόστομου Στύλιου, εκπροσώπου του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”, της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου “Džemal Bijedić” του Mostar κας Emina Junuz, της Αναπλ. Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Macerata κας Giuseppina Larocca, του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Foggia κ. Angostino Marengo, της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου κας Durdica Perovi, της Διευθύντριας Διεθνών Σχέσεων κας Sylvia Mangialardo και του κ. Nicola Molini από το Πολυτεχνείο Marche της Ιταλίας, της κας Moira Aureli από το Πανεπιστήμιο του Camerino, του Dr. Aulona Beqo από το Πολυτεχνείο Τιράνων και του Dr. Roberto Celo από το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου
Εξ αποστάσεως συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του δικτύου Καθηγητής κ. Andrea Perna, η εκπρόσωπος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Split Καθηγητή κ. Dragan Ljustic, η Καθηγήτρια Raffaella Campaner από το Πανεπιστήμιο της Bologna, η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του San Marino κα Maria Elena D’ Amelio, και ο Bostjan Markoli από το Πανεπιστήμιο της Ljubljana, ενώ εκπροσωπήθηκαν με επιστολή τους τα Πανεπιστήμια της Bania Luka από την Καθηγήτρια κα Πολυξένη Παγγέ και τα Πανεπιστήμια Milano-Bicocca και Urbino καθώς και το Πολυτεχνείο του Marche από τη Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων κα Sylvia Mangialardo.
Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, αξίζει να αναφερθεί η ένταξη δέκα νέων μελών στο δίκτυο UniAdrion, η δημιουργία κοινότητας πρακτικής “community of practice” μεταξύ των Πανεπιστημίων-μελών του δικτύου UniAdrion που ανήκουν και σε συμμαχίες ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, η συγκρότηση ομάδας εργασίας με θεματικό αντικείμενο: “Ethical issues on cybernetics and AI” και η δημιουργία εντατικού Προγράμματος Μικτής Κινητικότητας (BIP) Erasmus+ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: “Blue Economy”. Τονίστηκε δε η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων και η υλοποίηση νέων δράσεων όπως η δημιουργία προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, νέων ερευνητικών προγραμμάτων και η ενίσχυση της κινητικότητας.
Στο παράλληλο πρόγραμμα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής και την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου τα εκθέματα του μουσείου και οι συλλογές της βιβλιοθήκης μέσα από τις ξεναγήσεις των κυριών Ε. Σκαλιστή, Α. Παπαϊωάννου και Ε. Γκαλίτσιου κέρδισαν τις εντυπώσεις.