• ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 14 Ιουνίου, 2025
VimaNews
Advertisement
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Vima News
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΣΚΑΒΑΛΙ ΠΙΝΔΟΥ: Eισαγωγή του τυριού σε πιάτα από τους σεφ επιλεγμένων εστιατορίων των Ιωαννίνων

11 Νοεμβρίου 2024
in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
A A
0
ΚΑΣΚΑΒΑΛΙ ΠΙΝΔΟΥ: Eισαγωγή του τυριού σε πιάτα από τους σεφ επιλεγμένων εστιατορίων των Ιωαννίνων
Share on FacebookShare on Twitter

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ
Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ «ΚΑΣΚΑΒΑΛΙ ΠΙΝΔΟΥ»
ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Με την συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου & του Σωματείου Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ιωαννίνων

Με στόχο την προώθηση και προβολή του ΚΑΣΚΑΒΑΛΙ ΠΙΝΔΟΥ το εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και του Σωματείου Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ιωαννίνων, με την υποστήριξη της γαλακτοβιομηχανίας Καράλης Α.Ε., ξεκίνησε μία καινοτόμο πρωτοβουλία εδώ και ένα χρόνο εισαγωγής του τυριού σε πιάτα από τους σεφ επιλεγμένων εστιατορίων των Ιωαννίνων. Συνολικά στο εγχείρημα συμμετείχαν 10 εστιατόρια, 18 εμπλεκόμενοι σεφ και ιδιοκτήτες αυτών που δημιούργησαν πάνω από 20 συνολικά πιάτα για τα μαγαζιά τους.

Κανταΐφι με κασκαβάλι
Μέσω δομημένου ερωτηματολογίου εξετάσθηκαν τα κριτήρια εισαγωγής και χρήσης του τυριού από τους ειδικούς στα πιάτα τόσο από την άποψη πρακτικών ποιοτικών χαρακτηριστικών όσο και από οργανοληπτικής πλευράς. Τα ευρήματα της μελέτης προέρχονται από δύο γύρους ερωτηματολογίων-απαντήσεων των 18 ειδικών με την δημιουργία και προσφορά των πιάτων στους θαμώνες των μαγαζιών στο μεσοδιάστημα μεταξύ των απαντήσεων. Έτσι αξιολογήθηκε, μέσω ερωτηματολογίων 11 κριτηρίων, η άποψη τους τόσο αρχικά (1ος γύρος) όσο και στην συνέχεια (2ος γύρος)μετά την δοκιμή του τυριού στα προσφερόμενα πιάτα στους πελάτες τους.
Εκτός από την θετικότατη άποψη των ειδικών για το τυρί και τις συνταγές με αυτό, αξίζει να σημειωθεί η αλλαγή της σειράς αξιολόγησης των κριτηρίων επιλογής που αυτοί εξέφρασαν ύστερα από την προώθηση των πιάτων στα μαγαζιά τους.. Με πρώτα στην σειρά επιλογής, στον 2ο γύρο 1) την ελληνικότητα και παραδοσιακή προέλευσητου τυριού, 2) την εύκολη κατανάλωση από τους πελάτες, 3) την ενίσχυση της δημιουργικότητας και του αποτελέσματος της κουζίνας τους, και 4) των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του που οφείλονται στην περιοχή προέλευσης, αλλάζοντας άποψη από τον 1ογύρο και δίνοντας πλέον έμφαση στην ελληνικότητα και την παραδοσιακή προέλευση του τυριού!Στα υπόλοιπα κριτήρια (από το 5ο μέχρι το 11ο) οι επιλογές τους ήταν οι αναμενόμενες Όσον αφορά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τηςπροτίμησης των ειδικών, βάσει ειδικού ερωτηματολογίου με 6 κριτήρια ανά κατηγορία, με σειρά αξιολόγησης που καταχωρήθηκε ανά κατηγορία ήταν 1) η γεύση (ευχάριστη), 2) η υφή (κρεμώδης), ,3) η εμφάνιση (ομοιομορφία χρώματος) και τελευταίο 4) το άρωμα του (βουτυρώδες)
Η μελέτη, ως επιστημονική εργασία,Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (ΜΔΕ) της φοιτήτριας Σωτηρίας Σιαφάκα, δημοσιεύτηκε στον διεθνές επιστημονικό περιοδικό Dairy:
“Market Introduction and Sensory Evaluation of a Traditional Revitalized “Back to the Future” Greek Cheese (Kashkaval Pindou), S. Siafaka, F. Chatzitheodoridis, D. Skalkos, dairy, 2024, 5, 727 – 740.0. https://doi.org/10.3390/dairy5040053
Όπου μπορεί κανείς να βρει ολοκληρωμένη την μελέτη με όλες τις ερωτήσεις και απαντήσεις, με πλήρη στατιστικά και όχι μόνον στοιχεία, αναλύσεις και σημαντικά συμπεράσματα.

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ιωαννίνων : Γενική Συνέλευση

Επόμενο Άρθρο

Η Κυριακή του Δημότη από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Πάργας

Επόμενο Άρθρο
Η Κυριακή του Δημότη από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Πάργας

Η Κυριακή του Δημότη από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Πάργας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης & Προϋποθέσεις.

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πρόσφατα άρθρα

  • Ημερήσια Διάταξη Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης
  • Πρόσκληση Προγράμματος «Ήπειρος» και για έργα προσβασιμότητας ΑμΕΑ σε σχολικά κτίρια
  • Σχολικές υποδομές χρηματοδοτεί με 6.300.000 ευρώ το Πρόγραμμα «Ήπειρος»
  • Προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου για εκσυγχρονισμό του Ελαιοκομικού Μητρώου
  • Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για τα πρόγραμμα Υλικής Συνδρομής σε απόρους

Κατηγορίες

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης. Επισκεφτείτε τους Όρους Χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.