1ο Θέμα: Μελέτη για την ανάπτυξη του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης
Η μελέτη για την ανάπτυξη του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης ανατέθηκε τον Φεβρουάριο 2021, παραλήφθηκε τον Μάιο 2022, και έκτοτε αγνοείται η τύχη της.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά την παραλαβή της, παρακαλούμε ενημερώστε μας για τα παρακάτω:
- Έχει λάβει έγκριση η, εν λόγω, μελέτη από την επιτροπή Κυκλοφοριακών θεμάτων του Δήμου;
- Πότε και πώς σκοπεύετε να την εφαρμόσετε;
2ο Θέμα: Έργα Ταμείου Ανάκαμψης Δήμου Ιωαννιτών
Σήμερα, και σύμφωνα με τον κανονισμό υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF) η ολοκλήρωση όλων των στόχων και των οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η 31η Αυγούστου 2026.
Ανεξαρτήτως αν παρασχεθεί παράταση των 12-18 μηνών που συζητείται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλουμε να μας απαντήσετε στα ακόλουθα:
- Σχετικά με το έργο «ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ»:
Το φυσικό αντικείμενο του έργου διαχωρίζεται σε 3 τμήματα, τα ακόλουθα:
Τμήμα 1: Έξυπνες δράσεις Κινητικότητας, Ασφάλειας, Οικονομικής ανάπτυξης και Εξοικονόμησης ενέργειας,
Τμήμα 2: Δράσεις πολιτικής προστασίας, δημιουργίας μοντέλου πόλης και τουριστικού οδηγού και
Τμήμα 3: Δράσεις Συνδεσιμότητας & λοιπές οριζόντιες δράσεις.
Θέλουμε να μας διευκρινίσετε:
- Εάν, τελικά, θα ολοκληρωθεί μόνο το τμήμα 1, καθώς για τα τμήματα 2 και 3 έχουν απορριφθεί οι ήδη υποβληθείσες οικονομικές προσφορές.
- Ειδικά για το τμήμα 1, ποιά είναι η ισχύουσα ημερομηνία παράδοσής του.
- Σχετικά με το έργο «ΠΑΡΚΟ ΠΥΡΣΙΝΕΛΛΑ»:
- Ποιο το ποσοστό του εκτελεσμένου φυσικού αντικειμένου στα υποέργα 1 «Ανάπλαση Πάρκου Πυρσινέλλα» και 3 «Έξυπνες εφαρμογές», σήμερα;
- Ακόμη, στην Απόφαση ένταξης του έργου αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρχει «Πλάνο Διαχείρισης του έργου για 10ετία υπογραμμένο από το Νόμιμο εκπρόσωπο», ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και μετά την ολοκλήρωσή του. Η παράταξή μας, επανέρχεται στο ερώτημα, το οποίο έχει επανειλημμένα θέσει στην αίθουσα αυτή, εάν έχετε εκπονήσει Σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία και συντήρηση του πάρκου σε βάθος 10ετίας. Και εάν ναι, παρακαλούμε να μας το καταθέσετε.
Θυμίζω στο σημείο αυτό, ότι στις 09.06.2023, κατά τη συζήτηση της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, είχαμε προτείνει στην παρελθούσα δημοτική αρχή την δημιουργία διακριτής Διεύθυνσης ΠΡΑΣΙΝΟΥ. Στελεχωμένης με το κατάλληλο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό και εξοπλισμένης με τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Μόνο με τον τρόπο αυτόν μπορεί να αλλάξει η εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζει σήμερα ο δήμος μας στο πράσινο που διαθέτει και να αυξηθεί, παράλληλα, η αναλογία πρασίνου στην πόλη ανά κάτοικο που σήμερα εκτιμάται στα 3,3 τ.μ. πρασίνου/κάτοικο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει θεσπίσει την ελάχιστη αναλογία στα 8-10 τ.μ. πρασίνου/κάτοικο ώστε να υπάρχει πραγματική ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας πόλης. Μεταξύ των άλλων επιβεβλημένων επεμβάσεων μεγάλης κλίμακας στον τομέα του πρασίνου, είχαμε επισημάνει και τη σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση που οφείλει κάθε δημοτική αρχή να έχει για τη διαχείριση του πάρκου Πυρσινέλλα και του στρατοπέδου Βελισσαρίου, όταν αυτό περιέλθει στη διαχείριση του δήμου, εκτάσεις πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων.
Τότε, οι θέσεις μας αυτές δεν έτυχαν θετικής αντιμετώπισης. Περιμένουμε τη δική σας σχετική ανάδραση.
Τέλος, θέλουμε σε αμέσως προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου (είτε τακτικό, είτε Λογοδοσίας) να μας ενημερώσετε ξεχωριστά και για κάθε ένα έργο της ΔΕΥΑΙ που είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, ποιο είναι το ποσοστό του εκτελεσμένου φυσικού αντικειμένου και για το εάν θα ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2025, όπως ορίζεται από το RRF.