Την Τρίτη 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε από το ΦοΔΣΑ Ηπείρου με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Γραφάκου ΥΠΕΝ, η παρουσίαση του εγκεκριμένου Ολιστικού Σχεδίου Χωριστής Συλλογής αποβλήτων για όλους τους Δήμους της Ηπείρου.
Η έγκριση του εν λόγω Ολιστκού Σχεδίου αποτελεί σημαντική τομή στη Διαχείριση Απορριμμάτων και επιτεύχθηκε από τον ΦοΔΣΑ Ηπείρου, λίγο διάστημα μετά την απόκτηση και της πολυπόθητης πιστοποίησης του, από τη νέα διοίκηση.
Η νέα αυτή επίτευξη αποτελεί τόσο για τη λειτουργία του οργανισμού όσο και για τους Δήμους όλης της Ηπείρου το αποφασιστικό βήμα προς ένα βιώσιμο μέλλον. Το σχέδιο αυτό, αποτέλεσμα μεθοδικής και επίμονης προσπάθειας του Προέδρου Νίκου Γεωργάκου, του ΔΣ και των στελεχών του ΦοΔΣΑ, καθιστά την Ήπειρο σήμερα τον δεύτερο φορέα στη χώρα που ολοκληρώνει επιτυχώς το κρίσιμο αυτό στάδιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Επίσης αποτελεί μία ακόμα έμπρακτη απόδειξη, της νέας φιλοσοφίας και του νέου στρατηγικού σχεδιασμού, πλήρως εναρμονισμένου με τις εθνικές και ευρωπαϊκές καλές πρακτικές.
Αρχικά η έγκριση του σχεδίου διασφαλίζει την επιλεξιμότητα για ένταξη και χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ και του Τέλους Ταφής, συνολικού ύψους 32 εκ. Ευρώ, τόσο για δρομολογημένες όσο και για νέες δράσεις στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας. Το εγκεκριμένο Ολιστικό Σχέδιο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δράσεων χωριστής συλλογής για ρεύματα αποβλήτων όπως:
• Ανακυκλώσιμα Υλικά,
• Βιοαπόβλητα Κουζίνας,
• Πράσινα και Ογκώδη Απόβλητα,
καθώς και συμπληρωματικές δράσεις, όπως:
• Δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ),
• Δημιουργία δικτύου Πράσινων Σημείων και Γωνιών Ανακύκλωσης,
• Προώθηση της επιτόπιας κομποστοποίησηςβιοαποβλήτων
• Χωριστή συλλογή των Μικρών Ποσοτήτων Επικίνδυνων Αποβλήτων (π.χ. χρώματα, βερνίκια) από νοικοκυριά
• Τεχνική Υποστήριξη ΦΟΔΣΑ και Δήμων
• Ευαισθητοποίηση Πολιτών
Παράλληλα, το Σχέδιο προβλέπει σημαντικά έργα επεξεργασίας και συνοδά έργα, όπως:
• Δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα
• Αναβάθμιση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου σε Μονάδα Ανακύκλωσης Απορριμμάτων (ΜΑΑ)
• Αναβάθμιση του δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)
Η εκπόνηση του Ολιστικού Σχεδίου βασίστηκε στην πρότυπη μεθοδολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), εξασφαλίζοντας την τήρηση ενιαίων κανόνων για όλους τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) αναφορικά με τον υπολογισμό των αναγκών σε εξοπλισμό και έργα χωριστής συλλογής. Η έγκριση του ολιστικού σχεδίου αποτελεί το θεμέλιο για την επόμενη φάση: την κατάθεση του Επενδυτικού Σχεδίου και του επικαιροποιημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, με στόχο την τελική έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο εντός του 2025.
Μέσω αυτών των Σχεδίων – Ολιστικού, Επενδυτικού, ΠΕΣΔΑ – η Περιφέρεια Ηπείρου θα εξασφαλίσει πρόσβαση και χρονική προτεραιότητα σε κρίσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως το ΕΣΠΑ και το Τέλος Ταφής, για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών.
Η έγκριση του Ολιστικού Σχεδίου σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη διαχείριση απορριμμάτων για τους Δήμους της Ηπείρου. Με σχεδιασμό, μεθοδικότητα, γνώση, συνεργασία και επιμονή, ο τόπος μας, η Περιφέρεια Ηπείρου, αποκτά τα μέσα για ένα σύστημα φιλικό στο περιβάλλον, λειτουργικό για τους Δήμους και επωφελές για τους δημότες.