Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, που τιμώνται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων ανακήρυξε τον Απρίλιο ως Μήνα Φιλαναγνωσίας και Συμπερίληψης. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα (από 2 Απριλίου έως και 2 Μαΐου 2025) εκπαιδευτικά και βιωματικά προγράμματα με σκοπό την προώθηση της αγάπης για το βιβλίο, αλλά και την καλλιέργεια ενσυναίσθησης και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2025
Η δράση με τίτλο «Διαβάζω εικόνες, ακούω λέξεις, φαντάζομαι κόσμους!» βασίστηκε στο βιβλίο «Είναι βιβλίο!» του Lane Smith (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) και απευθυνόταν σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Υλοποιήθηκε δια ζώσης στο χώρο της βιβλιοθήκης, σε συνεργασία με το 1ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων (Καπλάνειο), τον 5ο και 6ο Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό Ιωαννίνων και τον ιδιωτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό «Το Σπιτάκι των Θαυμάτων». Υλοποιήθηκε επίσης και με αξιοποίηση της κινητής βιβλιοθήκης της Ζωσιμαίας σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Αγίου Ιωάννη, Ιωαννίνων.
Τα παιδιά συμμετείχαν σε πολυαισθητηριακές δραστηριότητες που περιλάμβαναν παιχνίδι των πέντε αισθήσεων με αντιπαραβολή της εμπειρίας του φυσικού βιβλίου και της οθόνης, μουσικοκινητικό παιχνίδι, όπου υποδύονταν βιβλία και οθόνες, μέσω μουσικών ερεθισμάτων, και εικαστικό εργαστήρι, όπου δημιούργησαν κατασκευές με λέξεις και εικόνες, αποτυπώνοντας με δημιουργικό τρόπο τη μαγεία και την εμπειρία της ανάγνωσης.

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού 2025
Η δράση με τίτλο «Άνοιξε την πόρτα, μπες μέσα! Κάθε δωμάτιο, μια ιστορία!» βασίστηκε στο βιβλίο «Το ξενοδοχείο των συναισθημάτων» της Lidia Barnkovic (εκδ. Διόπτρα). Υλοποιήθηκε δια ζώσης σε συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σωματικά Αναπήρων Παίδων Ηπείρου (ΣΑΠ), το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων και το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ιωαννίνων.
Τα παιδιά συμμετείχαν σε θεατρικό παιχνίδι και παιχνίδι ρόλων, μέσα από το θεματικό ξενοδοχείο συναισθημάτων, αναγνωρίζοντας και ταυτοποιώντας συναισθήματα. Παράλληλα, πειραματίστηκαν με ήχους και μουσική, εκφράζοντας τα διαφορετικά συναισθήματα που τους γεννήθηκαν καθώς και αντιστοιχίζοντας τους ήχους σε συναισθηματικά φορτισμένα περιβάλλοντα. Τέλος, συμμετείχαν σε εικαστικό εργαστήρι, δημιουργώντας τα δικά τους κάδρα συναισθημάτων με χρώματα και αποτυπώματα.

Οι δράσεις σχεδιάστηκαν από τις βιβλιοθηκοπαιδαγωγούς της Ζωσιμαίας, με παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά κριτήρια, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και δυνατότητες κάθε ηλικιακής και μαθησιακής ομάδας.
Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τους συνεργαζόμενους φορείς και τους εκδοτικούς οίκους, και συνεχίζει να στηρίζει τη φιλαναγνωσία, την ένταξη και τη δημιουργική έκφραση, καλλιεργώντας μια κουλτούρα προσβασιμότητας, κατανόησης και αγάπης για το βιβλίο.