Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του 3ου ΕΠΑ.Λ. και του 2ου Ε.Κ. Ιωαννίνων στο Οινοποιείο Ζοίνος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, οι μαθητές των Τομέων Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος, Διοίκησης & Οικονομίας και Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος & Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του 3ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)και του 2ου Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Κ.) Ιωαννίνων πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Οινοποιείο Ζοίνος, στη Ζίτσα Ιωαννίνων.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τη Χημικό – Οινολόγο κα Ζώη Χρύσα στους χώρους του πλήρως εξοπλισμένου οινοποιείου και αποστακτηρίου, όπου ενημερώθηκαν αναλυτικά για τη διαδικασία παραγωγής κρασιού και τσίπουρου, από τη συλλογή των σταφυλιών έως και την εμφιάλωση των προϊόντων.
Ακολούθως, επισκέφθηκαν τον βιολογικό αμπελώνα του οινοποιείου και ενημερώθηκαν για τις γηγενείςποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή όπως είναι η Ντεμπίνα (λευκή ποικιλία, προϊόν Π.Ο.Π.), καθώς και οι σπάνιες και σπάνιες γηγενείς ποικιλίες Βλάχικο και Μπεκάρι (ερυθρές ποικιλίες). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμβολή της αμπελοκαλλιέργειας και του οινοτουρισμού στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στην ανάδειξη της περιοχής της Ζίτσας ως σημαντικού οινοπαραγωγικού κέντρου της Ηπείρου.
Η επίσκεψη αποτέλεσε μια εξαιρετικά εποικοδομητική και βιωματική εμπειρία για τους μαθητές, καθώς συνδύασε τη θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική γνώση και ανέδειξε τη σημασία της διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την τοπική παραγωγή και επιχειρηματικότητα.
Το 3ο ΕΠΑ.Λ. και το 2ο Ε.Κ. Ιωαννίνων εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς το Οινοποιείο Ζοίνος για τη θερμή φιλοξενία, την ενημέρωση και τη σημαντική συμβολή του στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι εκπαιδευτικές αυτές δράσεις ενισχύουν την επαγγελματική εκπαίδευση, καλλιεργούν την εξωστρέφεια των σχολικών μονάδων και συμβάλλουν στην ενεργή συμμετοχή των μαθητών στην πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου.








