Η Εικαστική Έκθεση για την εθνική εορτή του Μαυροβουνίου διοργανώνεται στο Συνεδριακό Κέντρο «Παναγιώτης Ν. Σουκάκος» του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου
(ΣουφαρίΣεράι), Γλυκίδων 31, Ιωάννινα
Εγκαίνια: 13 Ιουλίου 2025, 19:00
Διάρκεια Έκθεσης: 13-16 Ιουλίου 2025
Ώρες επίσκεψης: 9.00π.μ. – 2.00μ.μ.
Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών και του κ. Μηνά Πασχόπουλου, Αντιδημάρχου Πολιτιστικών Θεσμών, Εκδηλώσεων και Πολιτισμού.
- Τόσο η εκδήλωση των Εγκαινίων, όσο και η Έκθεση είναι ελευθέρα για το κοινό.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ- ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ:
EMAALIHODŽIĆ-JAŠAROVIĆ
ΝΟΡΑΛΕΦΑ
SARA STOJKANOVIĆ
DO NOT TOUCH YUGOSLAVIA
ΜΙΑ ΠΗΓΑΙΑ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
Η αναζήτηση στο Google πληροφοριών για το Μαυροβούνιο δίνει το εξής αποτέλεσμα επεξεργασμένο από το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης της μηχανής αναζήτησης:
«Το Μαυροβούνιο είναι μια μικρή αλλά όμορφη χώρα της Νότιοανατολικής Ευρώπης, στην Αδριατική. Γνωστή για τα εντυπωσιακά τοπία της, διαθέτει μια εναλλαγή από απότομα βουνά, γραφικές παραλίες και παλιές πόλεις».
Μιας και η Τεχνητή Νοημοσύνη όλο και πιο πολύ συμπληρώνει, ακόμη και υποκαθιστά την ανθρώπινη νοημοσύνη σε καθε ανθρώπινη δραστηριότητα, είναι αναπόφευκτο ότι θα κάνει το ίδιο και στη διαχείρηση της γης και του εδάφους. Όσο θετική και αν είναι μια τεκμηριωμένη προσέγγιση στη διοίκηση του πιο πολύτιμου αγαθού του ανθρώπου, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα μειονεκτήματά της. Οι αποφάσεις και δράσεις με βάση τη λογική, χωρίς εξάρτηση από την ανθρώπινη ευαισθησία και συμπόνοια, μπορεί να οδηγήσουν σε τερατώδη αποτελέσματα, σαν αυτά που εντόπισε ο TheodorAdorno στην έρευνά του για τη διαστρέβλωση του ορθολογισμού από τους Ναζί. Η εξάρτηση, αποκλειστικά, από αλγόριθμους και διαδικασίες μάθησης που προμηθεύουν τα δεδομένα βάσει των οποίων λειτουργεί η ΤΝ, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους απλά εξαρτήματα της γης στην οποία -και από την οποία- ζουν, χωρίς η φυσική νοημοσύνη να είναι σε θέση να προβάλει ουσιαστική αντίδραση. Είναι εντελώς απαραίτητο να εξισορροπήσουμε την τεχνητή και τη φυσική νοημοσύνη με τη συναισθηματική νοημοσύνη, δηλαδή με το είδος εκείνο της νοημοσύνης που βασίζεται στην ευαισθησία και την συμπόνοια. Πρέπει να εμπιστευθούμε την πηγαία / ενστικτώδη νοημοσύνη προκειμένου να δημιουργήσουμε αντίβαρα σε έναν ορθολογισμό, αποκομμένο από τον ανθρωπισμό, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει μια πολυδιάστατη νοημοσύνη.
Σκοπός της έκθεσης είναι να ρίξει λίγο φως σε κάποιες από τις αόρατες ποιότητες που διαφεύγουν της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά που τις αντιλαμβάνονται οι πιο βαθιές πτυχές της ύπαρξής μας, στο παράδειγμα του Μαυροβουνίου την εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.
Να ξαναζωντανέψει την αδιαμεσολάβητη, άμεση αντίδραση στα ερεθίσματα που παρείχε η επαφή με τη γη και το χώμα του Μαυροβουνίου την εποχή εκείνη, στον διπλό, σαν το πρόσωπο του Ιανού, χαρακτήρα της ως παράδεισο και κόλαση. Παράδεισο για όσους αναζητούσαν μερικές καλοκαιρινές ή χειμωνιάτικες μέρες απόδρασης από την κουραστική και συχνά βαρετή καθημερινότητά τους. Κόλαση για όσους έπρεπε να ζουν δίπλα στα νεκρά τοπία που δημιουργούσαν οι ανθρώπινες δραστηριότητες που είχαν σκοπό να προσφέρουν τα μέσα στους άλλους να χαρούν τον διάρκειας δυο εβδομάδων παράδεισό τους.