• ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
VimaNews
Advertisement
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Vima News
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ειδική Συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου

13 Μαΐου 2025
in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
A A
0
Share on FacebookShare on Twitter

Θέματα  που έθεσαν  οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης συζητήθηκαν στη σημερινή Ειδική Συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου για την προβλεπόμενη τακτική Λογοδοσία της Περιφερειακής Αρχής.

 ΦΡΑΓΜΑ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ:

Η παράταξη «Ήπειρος Όλον» έθεσε σχετικά με το Φράγμα Κομποτίου Η απάντηση με αναλυτικά στοιχεία δόθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά, ο οποίος καταληκτικά ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου προετοιμάζεται για την υποβολή φακέλου σε ανταγωνιστικό πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ προς ένταξη στην προδημοσίευση πρόσκλησης για «Έργα Υποδομών εγγείων βελτιώσεων».

 Στην απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη αναφέρονται τα εξής:

***

Ο αρχικός τίτλος του έργου είναι «ΦΡΑΓΜΑ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ Ν.ΑΡΤΑΣ, ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ».

  1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το 1998 με απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας (νυν ΥΠΑΑΤ) εγκρίθηκε η εκπόνηση αναγνωριστική μελέτης «Φραγμάτων και Λιμνοδεξαμενών Ν. Άρτας».

Το 2014, μετά και την έγκριση των  περιβαλλοντικών όρων της μελέτης των έργων (ΑΕΠΟ) με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κατατέθηκε τον Δεκέμβρη του 2014, στο ΥΠΑΑΤ, η οριστική μελέτη του έργου που περιελάμβανε:

α)      επιμέρους απαραίτητες μελέτες

β)      μελέτες οδοποιίας προς Κομπότι και Δημαριό,

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός κατασκευής των εγγειοβελτιωτικών έργων ανερχόταν συνολικά σε 93.726.000 € με  ΦΠΑ 23%.

Ως Περιφερειακή Αρχή, ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη μελέτης του συγκεκριμένου έργου, τον Μάιο του 2021. Η συγκεκριμένη μελέτη, ουδέποτε κατατέθηκε σε αρμόδια υπηρεσία των Φορέων Αυτοδιοίκησης Α & Β βαθμού της Περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να αξιοποιηθεί νωρίτερα.

Η πρώτη μας κίνηση, ήταν να αποστείλουμε στον τότε υπουργό κ. Λιβανό έγγραφο (17-07-2021), με το οποίο ζητούσαμε την ενημέρωσή μας σχετικά με την πορεία των μελετών και την επικαιροποίηση αυτών.

Με νέο έγγραφό μας στις 10-08-2021, ζητήσαμε στην αντίστοιχη διεύθυνση του ΥΠΑΑΤ, να μας αποστείλουν τις μελέτες του έργου, έτσι ώστε να αναλάβουμε την επικαιροποίηση τους. Το Νοέμβριο του 2021 χορηγήθηκαν ηλεκτρονικά τα στοιχεία της αρχικής Οριστικής Μελέτης του Φράγματος Κομποτίου.

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2021, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ανακοινώνει το πρόγραμμα “Ύδωρ 2.0”, χωρίς να περιλαμβάνει στα 21 αρδευτικά έργα, το φράγμα Κομποτίου. Προφανώς, όπως αγνοήθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου, τόσα χρόνια να ενημερωθεί για την ύπαρξη της μελέτης, άλλο τόσο αγνοήθηκε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, δεδομένου ότι στα 21 έργα που ανακοινώθηκαν τα περισσότερα δεν είχαν οριστικές μελέτες, όπως είχε το φράγμα Κομποτίου. Κάπου ξεχάστηκε στα συρτάρια και δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των έργων του “Ύδωρ 2.0”.

Στο επόμενο διάστημα, με Υφυπουργό του ΥΠΑΑΤ τον κ. Στύλιο και συγκεκριμένα με ενέργειές του, υπογράφεται τον Μάρτιο του 2023 η σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και μελετητικού γραφείου για την επικαιροποίηση της μελέτης του έργου. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται πλέον στα 135 εκατομμύρια ευρώ.

Η Περιφερειακή Αρχή, ζητάει εκ νέου στις 07-12-2023 τη νέα μελέτη, ώστε να προετοιμαστεί για την διεκδίκηση και ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο.

  • ΘΕΣΗ & ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το Φράγμα Κομποτίου είναι ένα λιθόρριπτο φράγμα με κεντρικό αργιλικό πυρήνα και προτείνεται να κατασκευαστεί σε απόσταση περίπου 4,50 Km βορειοανατολικά του οικισμού Κομποτίου, επί του ρέματος Κομποτίου, αμέσως κατάντη της συμβολής των ρεμάτων Παλιόμυλου και Διποτάμου.

Σκοπός του φράγματος είναι η άρδευση καθαρής έκτασης 29.900 στρεμμάτων και αντίστοιχης αρδευτικής περιμέτρου ~45.800 στρ.  

Πρόκειται για καλλιεργήσιμες εκτάσεις ημιορεινού τύπου κατάντη του φράγματος, οι οποίες ανήκουν :

·         στους οικισμούς Πέτα και Κομποτίου του Δήμου Νικολάου Σκουφά της Π.Ε. Άρτας (αρδευόμενη περίμετρος ~ 26.550 στρ., με καθαρή αρδευόμενη έκταση 20.030 στρ.)

·         στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη της Π.Ε. Άρτας (αρδευόμενη περίμετρος ~ 600 στρ., με καθαρή αρδευόμενη έκταση 330 στρ.) και

·         στον οικισμό Μενιδίου του Δήμου Αμφιλοχίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (αρδευόμενη περίμετρος ~ 18.650 στρ., με καθαρή αρδευόμενη έκταση 9.470 στρ.)

Ενδεικτικά, η κατανομή των καλλιεργειών στην προς άρδευση περιοχή είναι η εξής :

ΚαλλιέργειεςΕκτάσεις
(στρ.)
ΠοσοστάΕτήσια απαίτηση (m3/στρ.)
Λαχανικά2.4008%459
Όσπρια6002%230
Πατάτες ανοιξιάτικες1.2004%431,5
Εσπεριδοειδή, Ακρόδρυα, Ακτινίδια10.75036 %369,8
Ελιές βρώσιμες14.95050%280,9
Σύνολο29.900  

Στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο συλλογικό αρδευτικό δίκτυο.

Η αξιοποίηση των νερών του παραπόταμου Κομποτέικου, αναμένεται να δημιουργήσει νέα προοπτική στις καλλιέργειες της περιοχής, ειδικά της ελιάς, που θα προέλθει από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής, την εισαγωγή στην καλλιέργεια περισσότερων αγροτικών εδαφών που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα, αλλά και του μετριασμού των δυσμενών επιπτώσεων από την υφιστάμενη έλλειψη επαρκούς αρδευτικού νερού, στην ποιότητα και ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Επιπλέον, θα προκύψουν  και περιβαλλοντικά οφέλη, αφού θα περιοριστεί η χρήση των ιδιωτικών υδροληψιών και θα μειωθεί η υπεράντληση υπογείων υδάτων από τον υδροφόρο ορίζοντα και ο κίνδυνος υφαλμύρωσης των εδαφών.

Η υλοποίηση του εν λόγω έργου,  αναμένεται να έχει σημαντικό οικονομικό όφελος για τους αγρότες της περιοχής, αφού θα έχουν ποιοτικό αρδευτικό νερό σε άμεση γειτνίαση με την καλλιέργειά τους, η εκτέλεση των καλλιεργητικών πρακτικών θα είναι πιο εύκολη και λιγότερο δαπανηρή, η ποσότητα και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων θα βελτιωθεί σε μέγιστο βαθμό αλλά και η εμπορική αξία των χωραφιών θα σημειώσει θεαματική άνοδο. Η δυναμική που θα αποκτήσει η εν λόγω περιοχή θα αποτελέσει αξιόλογο βήμα για την τόνωση της αγροτικής οικονομίας ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και ενδεχομένως να προσελκύσει και επενδύσεις του δευτερογενούς τομέα, στοιχείο που θα προσδώσει άλλη βαρύτητα στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

  • ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

Η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου απαιτεί τον διαχωρισμό του σε φάσεις. Κάθε φάση θα αποτελείται από υποέργα.

Η πρόταση της Π.Η., για οικονομικούς και λειτουργικούς λόγους,  για τον διαμερισμό του έργου «Φράγμα Κομποτίου και συνοδά εγγειοβελτιωτικά έργα» είναι η ακόλουθη:

  • ΦΑΣΗ Ι : Κατασκευή φράγματος και συνοδών έργων με τα ακόλουθα υποέργα:
  • Κατασκευή φράγματος
  • Κατασκευή υπερχειλιστή
  • Κατασκευή έργων εκτροπής – υδροληψίας και εκκένωσης.
  • Κατασκευή Η/Μ έργων
  • Κατασκευή συνοδών έργων οδοποιίας

Με τον προτεινόμενο διαμερισμό τα έργα της ΦΑΣΗΣ Ι είναι πλήρως μελετημένα και αδειοδοτημένα και μένει μόνο η διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Ο προϋπολογισμός της εν λόγω Φάσης ανέρχεται στο ποσό  66.960.000,00 ευρώ.

  • ΦΑΣΗ ΙΙ: Κατασκευή συνοδών εγγειοβελτιωτικών έργων

Πιθανά συνοδά έργα:

            Εφόσον το έργο προχωρήσει με διαδικασία ΣΔΙΤ είναι επιθυμητό να συμπληρωθεί δυνητικά με τις ακόλουθες υποδομές:

  • Υποδομή επεξεργασίας νερού για ύδρευση (περίπου 350.000,00 m3 ετησίως)
    • Ανάπτυξη Φ/β πάρκων ηλ. Ρεύματος για τουλάχιστον net –metering.
    • Εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικών υδροληψιών άρδευσης.
    • Σύστημα τηλεμετρίας – ελέγχου αρδευτικού δικτύου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, προετοιμάζεται για την υποβολή φακέλου σε ανταγωνιστικό πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ προς ένταξη στην προδημοσίευση πρόσκλησης «Έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων», Δράση 2 «Έργα ταμίευσης και αρδευτικών δικτύων για νέα έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων», η οποία πρόσκληση αναμένεται εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

Η επιλογή της Περιφερειακής Αρχής να υποβάλλει την πρότασή της, προϋπολογισμού 67 εκ. ευρώ, στηρίζεται  σε τεχνοκρατικά, οικονομικά και δομικά στοιχεία της πρόσκλησης, που έχουν αναφορά την Α’ φάση των έργων.

Όσον αφορά, ορισμένα στοιχεία που αναφέρεται στην ερώτησή σας, σας επισημαίνω, ότι ουδέποτε υπήρξε χρηματοδότηση 4 εκ. ευρώ από το ΥΠΑΑΤ το 2023 για το συγκεκριμένο έργο.

Οι ολοκληρωμένες μελέτες, δεν κάνουν καμία αναφορά στο πρόβλημα ύδρευσης της περιοχής, όπως επίσης, καμία αναφορά δεν γίνεται για την διευθέτηση των ρεμάτων και την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Μας είναι άγνωστος ο χαρακτηρισμός του έργου, ως έργο topten. Δεν γνωρίζουμε από πού αντλείται την πληροφόρησή σας. Αδιαμφισβήτητα, το έργο θα δώσει λύση στην άρδευση της ευρύτερης περιοχής, λύνοντας το πρόβλημα της λειψυδρίας.

ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΟΥ- ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

Το θέμα της οδικής σύνδεσης Μεσοποτάμου- Παραμυθιάς τέθηκε από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών». Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  στην απάντησή του  ανέφερε – μεταξύ άλλων- ότι η μελέτη είχε ανατεθεί με τον παλιό νόμο, υπήρχαν προβλήματα ως προς τη χάραξη  και η σύμβαση διαλύθηκε το 2020. Ο προϋπολογισμός του ανέρχονταν σε 80 εκ. ευρώ, χρήματα που σήμερα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν.. Πρόσθεσε ότι το έργο θα πάρει τη σειρά του, αλλά προέχει να ολοκληρωθεί ο παραλιακός άξονας, που έχει μεγαλύτερη κίνηση.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΌΜΟΥ

Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου» έθεσε το θέμα: «Διαχείριση του Αναπτυξιακού από την Περιφερειακή Αρχή με την ένταξη τουριστικής επιχείρησης του υιού του Περιφερειάρχη στα τέσσερα μόλις επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτήθηκαν». Η απάντηση δόθηκε από τον Περιφερειάρχη, ο οποίος- μεταξύ άλλων- ανέφερε τα εξής:

Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω δημόσια τους εκπροσώπους της ΛΑ.ΣΥ. που παραδέχονται πως οι άοκνες προσπάθειές μου «πιάσανε τόπο», όπως  χαρακτηριστικά λένε, και ήρθαν στην Ήπειρο περί τα 2.300.000€ πρόσθετα κονδύλια στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022.

Οφείλω επίσης να τους ευχαριστήσω που φέρανε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μου δίνουν την ευκαιρία να διευκρινίσω δημόσια κάθε πτυχή του ώστε να μην μένουν ‘σκιές’ που κάποιοι στη συνέχεια τις ‘ζωγραφίζουν’ με ‘λάσπες’.

Στην προκειμένη περίπτωση, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης εκδόθηκε Προκήρυξη για «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του προαναφερόμενου αναπτυξιακού νόμου, ενιαία για ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια και με ενιαίους απρόσωπους κανόνες αξιολόγησης για κάθε συμμετοχή. Δηλαδή, οι κανόνες της προκήρυξης τους οποίους όρισε το Υπουργείο και όχι ο Περιφερειάρχης, αξιολογούν επενδυτικά σχέδια και όχι τα βιογραφικά αυτών που τα υποβάλλουν.

Επίσης, όπως είναι γνωστό, η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία της χώρας δεν αποκλείει κανέναν από την οικονομική ζωή του τόπου με κριτήρια συγγενικών ή φιλικών σχέσεων. Αντίθετα επιτρέπει στον κάθε συγγενή ή φίλο προσώπου που εμπλέκεται με τα κοινά να συμμετέχει, έχοντας θεσπίσει κανόνες που παρέχουν εγγυήσεις για αμερόληπτη κρίση των διοικητικών οργάνων κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. (Αναφέρομαι στο άρθρο 7 του νόμου 2690/1999 που τιτλοφορείται «Αμεροληψία των διοικητικών οργάνων).

Αναρωτιέμαι όμως -πραγματικά αναρωτιέμαι- πού εμπλέκομαι εγώ υπό την ιδιότητα του Περιφερειάρχη Ηπείρου, στην ένταξη ανώνυμης εταιρείας στην οποία συμμετέχει συγγενικό μου πρόσωπο σε επενδυτικό σχέδιο που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης;

Και να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά:

  • Εκδίδεται η προκήρυξη από το Υπουργείο Ανάπτυξης και για επενδυτικά σχέδια επιλέξιμου ύψους έως 1.000.000€, η αίτηση υποβάλλεται σύμφωνα με την προκήρυξη και το νόμο στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας εντός της οποίας πρόκειται να υλοποιηθεί. Επομένως επενδυτικά σχέδια κάτω από 1.000.000€ που επρόκειτο να υλοποιηθούν εντός της Περιφέρειας Ηπείρου υποβλήθηκαν στην εδώ Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.
  • Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκαν δύο επιτροπές, στις οποίες -παρότι ο νόμος αναφέρει ότι σε αυτές δύναται να συμμετέχουν -άρα δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή τους- εν τούτοις σε αυτές της Ηπείρου ορίσθηκαν και μέλη από το Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών, εκτός Περιφέρειας.
  • Διαβάζω από τον νόμο και την προκήρυξη (άρθρο 17): «Με την υποβολή της αίτησης πραγματοποιείται ο έλεγχος της πληρότητας της αίτησης και των συνημμένων δικαιολογητικών, με βάση τυποποιημένο σύστημα ελέγχου πληρότητας». Δηλαδή το αρχικό στάδιο ρυθμίζεται από τυποποιημένο σύστημα ον/οφ. Στη συνέχεια (άρθρο 18) ακολουθεί η αξιολόγηση με βάση αντικειμενικά κριτήρια.
  • Στην προκειμένη περίπτωση, ακολούθησε η αξιολόγηση όλων των υποβληθέντων επενδυτικών σχεδίων από τις δύο επιτροπές, οι οποίες για όλα τα σχέδια κατέληξαν ομόφωνα στη σειρά κατάταξής τους, γεγονός που αποδεικνύει το αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης. Διαφορετικά θα υπήρχαν αποκλίσεις στα μέλη των επιτροπών, όπως κατά κανόνα συμβαίνει όταν υπεισέρχεται το υποκειμενικό στοιχείο.
  • Στον πίνακα κατάταξης κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά: 1) Η εταιρεία Αλκιβιάδης με 93 βαθμούς, 2) Η εταιρεία Ξενοδοχειακές Τουριστικές Επιχειρήσεις με 91 βαθμούς, 3) Εταιρεία Ρόγιαλ Μέτσοβο Ρισόρτ με 89 βαθμούς και στην τέταρτη θέση ισοβάθμισαν με 88 βαθμούς κατ’ αλφαβητική σειρά η εταιρεία Μούσης και η εταιρεία Στοές.

Με την πρώτη κατανομή της χρηματοδότησης εντάχθηκαν τα δύο πρώτα επενδυτικά σχήματα και με τη δεύτερη εντάχθηκε το τρίτο και από τα ισοβαθμίσαντα στην τέταρτη θέση εντάχθηκε η εταιρεία Στοές, που είχε το μικρότερο ενισχυμένο κόστος επένδυσης, σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ. 8 του νόμου 4887/2022 που ορίζει ότι «Σε περίπτωση ισοβαθμίας, τα επενδυτικά σχέδια κατατάσσονται με κριτήριο το μικρότερο ενισχυόμενο κόστος επένδυσης». Κατ’ αυτής της κατάταξης άλλωστε δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση, ενώ η κατανομή των κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

  • Δεν χρειάζεται, εκτιμώ, να κάνω καμία αναφορά στην τρίτη σε σειρά κατάταξης εταιρεία, είναι γνωστό σε ποιους ανήκει. Αν εγώ προσέφυγα δικαστικώς για όσες συκοφαντίες και εξυβρίσεις μου απευθύνουν δημόσια σχεδόν καθημερινά, τα δικαστήρια των Ιωαννίνων θα έπρεπε να δημιουργήσουν ειδικό τμήμα που να ασχολείται αποκλειστικά με μηνύσεις και αγωγές μου εναντίον τους, το δε ποσό της ενίσχυσης δεν θα τους έφτανε ούτε για τα δικαστικά έξοδα. Και μόνο το γεγονός ότι αυτή η εταιρεία προτάχθηκε της εταιρείας για την οποία έγινε η ερώτηση, θα έπρεπε να είχε κάνει τη ΛΑ.ΣΥ. ποιο προσεχτική στους χαρακτηρισμούς της, όμως δεν απέφυγε για μια ακόμα φορά τους λαϊκισμούς της.

Επομένως, συνοψίζοντας και απαντώντας κατ’ αντιστροφή στη σειρά των υποβληθέντων από τη ΛΑ.ΣΥ. ερωτημάτων:

  1. Δεν υπάρχει ανάβαση της εταιρείας ΣΤΟΕΣ από την 5η στην 4η θέση, όπως εσφαλμένα υπολαμβάνει η ΛΑΣΥ, αλλά υπήρξε ισοβαθμία στην 4η θέση. Επί ισοβαθμίας εκ του νόμου (άρθρο 19 παρ. 8 του νόμου 4887/2022) προκρίνεται το επενδυτικό σχέδιο που είχε το μικρότερο ενισχυόμενο κόστος επένδυσης. Σημειώνω ότι το ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης υποβάλλεται μαζί με την αίτηση, όταν κανείς από τους συμμετέχοντες δεν γνωρίζει ούτε ποιος θα συμμετάσχει ούτε τί κόστος επένδυσης θα υποβάλλει.
  2. Το επενδυτικό σχέδιο υπάχθηκε στο καθεστώς της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων, κατ’ άρθρο 85 παρ. ε’ του ίδιου νόμου που αναφέρεται σε: «ίδρυση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων». Το κτίριο έχει κηρυχθεί διατηρητέο με την 19290/1997 (ΦΕΚ Δ’ 594) απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, με την οποία χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα συνολικά 77 κτίρια εντός του εγκεκριμένου σχεδίου του Δήμου Ιωαννίνων.
  3.  Στην ερώτηση: «Είναι πολιτικά ηθικό ο περιφερειάρχης να διεκδικεί και να εντάσσει επιχείρηση του υιού του στον αναπτυξιακό νόμο, με χρηματοδότηση 600 χιλ ευρώ, που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Ηπείρου», η απάντηση είναι δεδομένη:
  4. Την ένταξη δεν την έκανε ο Περιφερειάρχης, αλλά ο νόμος. Ο  Περιφερειάρχης ούτε διεκδίκησε, ούτε ενέταξε, ούτε παρενέβη ούτε μπορούσε να παρέμβει στην καθόλα νόμιμη, αδιάβλητη και με αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.
  5. Η επιχείρηση δεν ανήκει στον γιό του, είναι γνωστό αυτό, συμμετέχει σε αυτήν.
  6. Επίσης, όπως δεν αμφισβητούν ούτε οι ερωτώντες, η πληρωμή γίνεται από πιστώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης  και η Περιφέρεια απλώς μεσολαβεί στη διεκπεραίωσή της.
  7. Τί θα είχε να πει η ΛΑ.ΣΥ. και κάθε κακόπιστος, αν το επενδυτικό σχέδιο υπερέβαινε το 1.000.000€, που θα υπόκειτο στην αξιολόγηση του Υπουργείου και εγκρινόταν από αυτό; Αν τότε θα ήταν πολιτικά ηθικό, τώρα για ποιο λόγο δεν είναι; Εκτός και αν η ΛΑ.ΣΥ. θα το θεωρούσε και τότε πολιτικά ανήθικο. Στην περίπτωση αυτή όμως φαίνεται να αμφισβητεί ένα από τα θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος, το άρθρο 5 που αναφέρεται στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων και επί λέξει ορίζει: «1. Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη». Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει παραβιαστεί κανένα δικαίωμα κανενός άλλου. Υποβολή πρότασης έγινε για να αξιολογηθεί αν πληρούσε της προϋποθέσεις της Προκήρυξης και τις πληρούσε. Άλλωστε ούτε η ΛΑ.ΣΥ. αμφισβητεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο πως δεν τις πληρούσε.

Μήπως τελικά θα πρέπει να επιστραφεί η ερώτηση στους ερωτώντες;

Είναι πολιτικά ηθικό να στοχοποιείται διαρκώς και συντεταγμένα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου -τελευταία σχεδόν και για τον αέρα που αναπνέει του ζητάνε ορισμένοι να απολογηθεί- με τη ‘μουσική υπόκρουση’ συγκεκριμένων τοπικών μέσων ενημέρωσης του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου και συγκεκριμένων ατόμων; Έτσι νομίζουν πως θα επιβληθούν στο τοπικό στερέωμα

«ΕΡΕΥΝΩ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ- ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»

Για το  θέμα της Δράσης «Ερευνώ στην Ήπειρο- Αναπτυξιακός Νόμος- Προγράμματα», που έθεσε η παράταξη «ΦΩΣ», στην απάντηση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη αναφέρονται τα εξής:

Η έκδοση Προσκλήσεων, η αξιολόγηση των προτάσεων, η έγκριση και η υλοποίηση αυτών καθορίζονται από το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου ( ΣΔΕ) του ΕΣΠΑ.

Κανένας δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το πλαίσιο και η ΕΥΔ είναι η μόνη αρμόδια υπηρεσία για την τήρηση και την εφαρμογή αυτού του πλαισίου και των δράσεων του Προγράμματος «Ήπειρος» που υλοποιούνται.

Ειδικότερα όσον αφορά την Πρόσκληση «Ερευνώ στην Ήπειρο»:

  1.  Συγκροτήθηκε το- Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ). Προΐσταται   η Πρύτανης και συμμετέχουν ως μέλη εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή και την επιχειρηματική κοινότητα.
  2. Το ΠΣΕΚ σε συνεργασία με την ΕΥΔ εκπόνησε την Περιφερειακή Στρατηγική της Ηπείρου για την έξυπνη εξειδίκευση. Προηγήθηκε το 2024 η Διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης (ΔΕΑ), με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 μελών από την πανεπιστημιακή και επιχειρηματική κοινότητα, από όλη την Ήπειρο.
  3. Στη συνέχεια καθορίστηκαν από το ΠΣΕΚ και την ΕΥΔ  οι  τομείς προτεραιοτήτων και οι περιοχές παρέμβασης  που είναι οι είναι: 
  4. 1. Βιομηχανία της εμπειρίας και βιώσιμη ανάπτυξη
  5. 2. Αγροδιατροφή
  6. 3. Υγεία – Ευεξία
  7. 4. Περιβάλλον, Ενέργεια και Υλικά
  8. 5. Ψηφιακή, Νεοφυής και Εξωστρεφής  Επιχειρηματικότητα
  1. Ακολούθως  η ΕΥΔ προχώρησε στην εκπόνηση της Πρόσκλησης με προϋπολογισμό 15 εκατ € και εξέδωσε Προδημοσίευση, για να ενημερωθούν η Επιχειρηματική και η Ακαδημαϊκή  κοινότητα  αλλά και για να υπάρξει διαβούλευση για τους βασικούς όρους της πρόσκλησης.  Ήδη η ΕΥΔ  έλαβε υπόψη  το μεγαλύτερο σύνολο των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης.
  2.  Τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων έχουν εγκριθεί ήδη από την Ευρωπαϊκή επιτροπή, ενώ η έγκριση από τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης αναμένεται έως 21 Μαΐου.  

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει η δημοσίευση της πρόσκλησης.   Εμείς θέλουμε την συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και των ερευνητικών οργανισμών της Ηπείρου και γι’ αυτό διαθέτουμε αυτό το μεγάλο προϋπολογισμό των 15 εκατομμυρίων € για την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Ήπειρο.    Προσδοκούμε μέσα  από τις συνεργασίες που θα υπάρξουν να έχουμε απτά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στην ήπειρο.

6. Η όλη διαδικασία θα γίνει από την ΕΥΔ και από τον ΕΦΕΠΑΕ  (ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ) που εδρεύει στην Πάτρα. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από μέλη του εθνικού μητρώου αξιολογητών και συγκεκριμένα έχουμε απευθυνθεί στην γενική Γραμματεία έρευνας και καινοτομίας για να αξιοποιήσουμε το δικό της μητρώο αξιολογητών. Δεν μπορεί κανένας να αφήνει την παραμικρή υπόνοια για οποιαδήποτε εύνοια σε αυτή την διαδικασία.

7. Μετά την έκδοση της πρόσκλησης Ερευνώ στην Ήπειρο θα υπάρξει πρόγραμμα δημοσιοποίησης της συγκεκριμένης δράσης είτε με ενημερωτικές ημερίδες σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, είτε μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 

8. Το 2025   η ΕΥΔ του Προγράμματος «ΗΠΕΙΡΟΣ» θα εκδώσει μια σειρά προσκλήσεων που αφορούν την υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας και τις ΜΜΕ στην Ήπειρο. Ειδικότερα προετοιμάζονται οι ακόλουθες προσκλήσεις:

⁃Επιχειρώ – Καινοτομώ στην Ήπειρο, που θα αφορά τη βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της πράσινης μετάβασης των  υφιστάμενων  πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου,  με προϋπολογισμό    15 εκατ €.

⁃Υποστήριξη της Νεοφυούς επιχειρηματικότητας, που θα αφορά  την ίδρυση και  υποστήριξη νέων, Νεοφυών επιχειρήσεων (Startup) & Εταιρειών Τεχνοβλαστού (Spin-off)  με προϋπολογισμό 2 εκατ €. Στην Ήπειρο αναπτύσσεται γοργά ένα οικοσύστημα καινοτομίας και θέλουμε να το ενισχύσουμε. Δεν έχει υπάρξει παρόμοια Πρόσκληση σε εθνικό επίπεδο, τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια.

⁃Απασχολώ στην Ήπειρο, με προϋπολογισμό 3,5 εκατ€. και θα αφορά  την πρόσληψη ανέργων  από μικρομεσαίες επιχειρήσεις με υψηλά τυπικά προσόντα,  για διάστημα 18 μηνών. Με την λήξη του 18μηνου η επιχείρηση αναλαμβάνει την υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας για επιπλέον διάστημα 4 μηνών.

⁃ Σε δεύτερη φάση, αλλά εντός του 2025, θα εκδοθούν δύο ακόμη Προσκλήσεις που θα αφορούν:

  • η 1η την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και την υποστήριξη κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων 
  • η 2η την υποστήριξη της ανάληψης Επαγγελματικής δραστηριότητας ( Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες) στην Ήπειρο μέσω ενός πλαισίου τελείως διαφορετικό από όσα έχουμε γνωρίσει έως τώρα και το οποίο ήδη επεξεργάζεται η ΕΥΔ. Συγκεκριμένα θα επιδοτεί την πρώτη εγκατάσταση των Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, επιδοτώντας τόσο την απασχόληση, την προμήθεια εξοπλισμού μαζί με την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των νέων Ελεύθερων επαγγελματιών για τον πρώτο τουλάχιστον χρόνο λειτουργίας της επαγγελματικής δραστηριότητας.

9. Για το 2025 εκτιμάται ότι το σύνολο του Προϋπολογισμού των προσκλήσεων που αφορούν την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στην Ήπειρο, θα υπερβεί τα 40 εκατομμύρια €.

Τέλος όσον αφορά το ερώτημα για τον Αναπτυξιακό Νόμο: την προηγούμενη φορά εντάχθηκαν περί τις 350 επιχειρήσεις της Ηπείρου. Με την τελευταία πρόσκληση 6-7 επιχειρήσεις. Αριθμός πολύ μικρός και για αυτό είχαμε ζητήσει κατ΄ επανάληψη αύξηση του προϋπολογισμού από την Κυβέρνηση. Δεν μας ικανοποιεί ο αριθμός αυτός και πιέζουμε ώστε να έχουμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Πρέπει όμως να σημειώσω ότι επενδυτικά σχέδια άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, εγκρίνονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και όχι  τις Περιφέρειες.

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΜΟΝΟΛΙΘΙΟΥ

Το θέμα για το έργο του  Ποδηλατόδρομου στην περιοχή Μονιλιθίου τέθηκε από τις παρατάξεις «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» και «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΠΕΊΡΟΥ».  Απάντηση έδωσαν διαδοχικά  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η  αρχική μελέτη του έργου έχει εγκριθεί από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και πρόσθεσε ότι προκαλούνται εντυπώσεις από τις πρώιμες εργασίες που εκτελούνται στην περιοχή του Μονολιθίου. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το έργο κατασκευάζεται έξω από τη ζώνη Αιγιαλού και ότι η αλλαγή της χάραξης αποφασίστηκε προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και να διασωθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης  από το ενδεχόμενο δικαστικών προσφυγών από πολίτες που εκφράζουν αντιρρήσεις ως προς τη χάραξη. Ως προς την απομάκρυνση των ογκόλιθων και των αδρανών υλικών είπε ότι χρειάζεται να εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης: Θέλουμε το έργο, η όποια καθυστέρηση δεν οφείλεται σε δική μας κωλυσιεργία, αλλά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τη γραφειοκρατία και θέλουμε όλες οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται καθώς το έργο πρέπει να έχει κατασκευαστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2026, κατέληξε.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η κατασκευή του ποδηλατόδρομου προηγήθηκε άλλων έργων, γιατί βρέθηκε η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και όσον αφορά την αλλαγή χάραξης, σημείωσε ότι «διαλέξαμε τη Σολομώντεια λύση, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, γιατί δεν θέλουμε να χάσουμε το έργο».  Αναφέρθηκε διεξοδικά στις διαδικασίες που θα γίνουν, για να καταλήξει λέγοντας ότι «θέλουμε να λύσουμε και όχι να δημιουργήσουμε προβλήματα».

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

Zητείται Τεχνήτρια νυχιών

Επόμενο Άρθρο

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για 120 δόσεις προς τα Ταμεία

Επόμενο Άρθρο

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για 120 δόσεις προς τα Ταμεία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης & Προϋποθέσεις.

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πρόσφατα άρθρα

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας στην οδό στην οδό Φρόντζου και στην οδό Δαγκλή
  • «Ημέρα Καριέρας 2025»
  • Εκδηλώσεις Μνήμης για τις ιστορικές μάχες του Γριμπόβου
  • Συνάντηση Σ. Μπέκα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών – Εκμεταλλευτών Περιπτέρου Ν. Ιωαννίνων
  • «Ουδέν νεότερο» για το στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ απαντά το ΥΠΕΘΑ

Κατηγορίες

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης. Επισκεφτείτε τους Όρους Χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.