• ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
VimaNews
Advertisement
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Vima News
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμφάνιση του μαύρου ακανθώδους αλευρώδους, νέου εχθρού των καλλιεργειών στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας»

18 Νοεμβρίου 2021
in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
A A
0
Share on FacebookShare on Twitter

Ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης (Aleurocanthus spiniferous) μετά την επιβεβαιωμένη παρουσία του στις Π.Ε. Κέρκυρας, Θεσπρωτίας, Άρτας και Αιτ/νίας εντοπίστηκε και στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας. Ο νέος αλευρώδης είναι σημαντικός εχθρός των εσπεριδοειδών, ενώ προσβάλλει πολλά άλλα φυτά όπως το αμπέλι, οι τριανταφυλλιές, η συκιά, η ροδιά, η μηλιά, η αχλαδιά, η μουριά, η δάφνη, κλπ. και εγκαθίσταται σε καλλιέργειες, φυσική βλάστηση και στο αστικό πράσινο (πάρκα, ιδιωτικούς κήπους κ.λ.π.).
Θεωρείται σημαντική απειλή καθώς προσβάλλει μεγάλο εύρος ξενιστών, δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί του στη χώρα και οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα δεν έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επιπλέον, μειώνει και υποβαθμίζει την παραγωγή των εσπεριδοειδών, ενώ καταστρέφει τα νέα φύλλα και εξασθενεί τα δέντρα. Στο κάτω μέρος του φυλλώματος αναπτύσσονται πυκνές αποικίες προνυμφών του εντόμου. Τα φύλλα και οι καρποί φέρουν κηλίδες μελιτωμάτων, όπου στη συνέχεια αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς, προσδίδοντας μαύρη όψη στα προσβεβλημένα φυτά.
Τα ενήλικα έντομα πετούν μόνο σε κοντινές αποστάσεις με την βοήθεια του ανέμου. Επομένως, είναι σημαντικό να παρεμποδιστεί η διασπορά τους σε μεγάλες αποστάσεις που συμβαίνει, κυρίως, με φυτά προς φύτευση, μέρη φυτών, καρπούς αλλά και με την προσκόλλησή τους σε ανθρώπους, φορτία και οχήματα. Τα μέτρα αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

  1. Χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.
  2. Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (φυτωριακό υλικό, καρπούς από μολυσμένα δένδρα, άνθη).
  3. Κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλαδιών.
  4. Συστηματικό έλεγχο των καλλιεργειών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση της Υπηρεσίας μας, σε περίπτωση εντοπισμού τους.
  5. Επεμβάσεις με ήπια προς τα ωφέλιμα έντομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στα αρχικά στάδια της προβολής, καθώς και κατά τη χειμερινή περίοδο, έως την άνοιξη πριν την εμφάνιση των ενηλίκων. Η αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης του μαύρου αλευρώδους είναι η κλασσική βιολογική καταπολέμηση που είχε εφαρμοστεί για τον εριώδη αλευρώδη με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Cales noacki και για άλλα έντομα στην περιοχή μας. Για το σκοπό αυτό η Υπηρεσία μας θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ώστε να εξαπολυθούν τα κατάλληλα παρασιτοειδή για τον συγκεκριμένο εχθρό.
    Οι αρμόδιοι γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων παραγωγών για επιπλέον πληροφορίες.
ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

Η επανένωση των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων με τις οικογένειές τους, συνιστά ζήτημα ευρωπαϊκής αξιοπρέπειας

Επόμενο Άρθρο

BlackFriday&Weekend από την Ένωση Ξενοδόχων Ν.Ιωαννίνων

Επόμενο Άρθρο
BlackFriday&Weekend από την Ένωση Ξενοδόχων Ν.Ιωαννίνων

BlackFriday&Weekend από την Ένωση Ξενοδόχων Ν.Ιωαννίνων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης & Προϋποθέσεις.

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πρόσφατα άρθρα

  • Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση-αφιέρωμα, που διοργάνωσε η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Άρτας, για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών
  • Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό των Ιωανίνων από τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Λευκωσίας
  • Δωρεάν είσοδος στο Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων
  • Οι Φιλιάτες δεν ζητούν φυλακές – ζητούν δίκαιη ανάπτυξη!
  • Eθελοντική αιμοδοσία

Κατηγορίες

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης. Επισκεφτείτε τους Όρους Χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.