• ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
VimaNews
Advertisement
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Vima News
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναβιώνει το δασικό χωριό «Κέδρος» στα Κεντρικά Τζουμέρκα

28 Μαρτίου 2023
in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
A A
0
Αναβιώνει το δασικό χωριό «Κέδρος» στα Κεντρικά Τζουμέρκα
Share on FacebookShare on Twitter

Την παραχώρηση του δασικού χωριού «Κέδρος», που βρίσκεται στον Καταρράκτη Άρτας, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς,και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης.

Το δασικό χωριό είχε μισθωθεί το 2012 στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων για 10 χρόνια,ο οποίος το είχε υπεκμισθώσει διαδοχικά σε δύο επιχειρηματίες.Από το 2018, όμως, παραμένει κλειστό, καθώς οι μισθωτές διέκοψαν τη σύμβαση επικαλούμενοι το υψηλό κόστος συντήρησης.

Ο Δήμος, αιτήθηκε την παραχώρηση για 20 και άνω έτη, με δυνατότητα υπεκμίσθωσης και πέρσι το ΥΠΕΝ το παραχώρησε για πέντε επιπλέον έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας. Πρόσφατα,όμως, ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που είχαν υποστεί οι κατασκευές, δήλωσε πως δεν αποδέχεται την παράταση της μίσθωσης και εισηγήθηκετην παραχώρησή του στην Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να αναλάβει αυτή την επισκευή – ανακαίνιση του δασικού χωριού και την υπεκμίσθωσή του. Η Περιφέρεια Ηπείρου εκδήλωσε εγγράφως τη θετική αποδοχή της παραχώρησης.

Το δασικό χωριό παραχωρείται για 15 + 5 έτη στην Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης των ζημιών και έχει τη δυνατότητα υπεκμίσθωσης.

Το δασικό χωριό «Κέδρος», το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 920 μ, αποτελείται από:
● 8 ξύλινες κατοικίες εμβαδού 48 τ.μ.
● 12 ξύλινες κατοικίες 72 τ.μ.
● 3 ξύλινες αποθήκες 36 τ.μ.
● Ξύλινο κτίριο εμβαδού 180 τ.μ. το οποίο χρησιμοποιείται ως εστιατόριο.
●Ξύλινο κτίριο με υπόγειο και ισόγειο 180 τ.μ. ο κάθε όροφος, το οποίο χρησιμοποιείται ως διοικητήριο, πλήρως εξοπλισμένο.
● 3 πέτρινες βρύσες
● Υπαίθριο αναψυκτήριο

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Η φυσική ομορφιά των Τζουμέρκων είναι μοναδική. Τοδασικό χωριό μπορεί να γίνει ένας πόλος τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, να στηρίξει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Ηπείρου αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και δυνατότητα προώθησης του ήπιου και βιώσιμου τουρισμού στον τόπο μας, την Ήπειρο, που έχει όλες τις προϋποθέσεις να ανέβει ψηλά».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, δήλωσε: «Έχουμε αρκετό καιρό που συζητάμε με τον κ. Υφυπουργό για θέματα της Ηπείρου, και ένα θέμα που κι αυτός ήθελε να δώσει λύση και ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων το ίδιο, δηλώνοντας ότι αδυνατεί, είναι το Δασικό Χωριό Καταρράκτη του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Άρτας, το οποίο παίζει σπουδαίο ρόλο στην περιοχή. Μετά από πολλή σκέψη και περίσκεψη ότι αυτό αλλάζει τα δεδομένα και θα είναι πόλος έλξης σε μια ειδυλλιακή περιοχή, όπως είναι αυτή των Κεντρικών Τζουμέρκων, τελικά συμφωνήσαμε να αναλάβουμε το χώρο για 15 χρόνια και σε έναν χρόνο μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης θα εκπονήσουμε τη μελέτη, καθώς οι παρεμβάσεις που απαιτούνται δεν θα είναι απλό «μπάλωμα». Αρχικά είχε γίνει με άλλα κριτήρια, ενώ σήμερα είναι άλλα, με πρώτο την ενεργειακή απόδοση ενός κτηρίου. Όλα πρέπει να αλλάξουν, να δούμε τι υπάρχει χρήσιμο και τι όχι, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται μια ενδελεχή απασχόληση και μια μελέτη της «εποχής του 2030». Κύριε Υπουργέ θέλω να σας ευχαριστήσω και για αυτό το θέμα και για άλλα τοπικά που λύνουμε και να ξέρετε ότι γράφετε το όνομά σας, ότι μετά από τόσα χρόνια απραγίας, σε αυτό το δασικό χωριό θα δοθεί μια σωστή κατεύθυνση που θα τη δώσουμε μαζί και θα τη δώσουμε ηπειρώτικα».

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

Συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου

Επόμενο Άρθρο

Δυναμική η παρουσία του Ν.Ο.Ι. στο 2ο αγώνα αξιολόγησης

Επόμενο Άρθρο
Δυναμική η παρουσία του Ν.Ο.Ι. στο 2ο αγώνα αξιολόγησης

Δυναμική η παρουσία του Ν.Ο.Ι. στο 2ο αγώνα αξιολόγησης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης & Προϋποθέσεις.

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πρόσφατα άρθρα

  • Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας επί της οδού Ρήγα Φεραίου στα Καρδαμίτσια
  • Θέματα για λογοδοσία στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο
  • Σε μία εβδομάδα ξεκινά το Zagori Impact Investing Forum
  • Εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας στα Εικονίσματα
  • «Στασιμότητα ενεργειών μετεγκατάστασης του Σωφρονιστικού Καταστήματος (Σ.Κ.) Ιωαννίνων»

Κατηγορίες

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης. Επισκεφτείτε τους Όρους Χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.