• ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2026
VimaNews
Advertisement
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Vima News
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ι. Τσίμαρης για ογκολογικό φάρμακο για καρκίνο του μαστού: Ο Υπουργός ομολόγησε ότι η λύση ήταν ad hoc – Χρειαζόμαστε μηχανισμό προστασίας, όχι χειρισμούς κατά περίπτωση»

8 Σεπτεμβρίου 2026
in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
A A
0
Ι. Τσίμαρης: «Άνιση αντιμετώπιση των γιατρών ΙΔΑΧ της 6ης ΥΠΕ … »
Share on FacebookShare on Twitter

Με επίκαιρη ερώτηση ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ιωάννης Τσίμαρης, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ζήτησε ενημέρωση για το πώς θα διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο του μαστού, στο καινοτόμο ογκολογικό φάρμακο sacituzumab govitecan, για το οποίο έχει προγραμματιστεί η διακοπή διάθεσής του από 1ης Ιανουαρίου 2027,  ενώ δεν υπάρχει υποκατάστατο.

Παράλληλα ζήτησε από τον υπουργό να δικαιολογήσει τη διατήρηση ενός οριζόντιου συστήματος υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών, όταν αυτό κινδυνεύει να οδηγήσει σε αποσύρσεις κρίσιμων ογκολογικών φαρμάκων και εν συνεχεία, στην επανεισαγωγή τους μέσω ΙΦΕΤ με υψηλότερο κόστος και πιθανές καθυστερήσεις για τους ασθενείς.

Ο βουλευτής επικαλέστηκε ανοιχτή επιστολή προς το υπουργείο της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας, η οποία «επισημαίνει ότι η απόσυρση της συγκεκριμένης ουσίας ακολουθεί την πρόσφατη απόσυρση άλλων ουσιών και μ’ αυτό τον τρόπο γίνεται ένα μοτίβο το οποίο μας δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος δραστικού περιορισμού της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών σε θεραπείες οι οποίες έχουν αποδεδειγμένη κλινική αξία» και το αποδίδει «στην αυξημένη οικονομική επιβάρυνση των καινοτόμων αντικαρκινικών θεραπειών μέσω του clawback».

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι, μετά από διαβούλευση και προσκόμιση πρόσθετων στοιχείων από την εταιρεία, ο ΕΟΦ κατέληξε στη μοναδικότητα και στον αναντικατάστατο χαρακτήρα του σκευάσματος, γεγονός που επιτρέπει στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης να επανέλθει σε συζητήσεις με χαμηλότερη επιβάρυνση clawback, εκτιμώντας ότι τελικά το φάρμακο δεν θα αποσυρθεί ενώ εξήγγειλε την δημιουργία Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ).

Ο κ. Τσίμαρης χαιρέτισε την εξέλιξη και την επανεξέταση από την επιτροπή, ενώ ανέφερε ότι η εξαγγελία για Οργανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση συμφωνώντας με την αρχή ότι η αποζημίωση οφείλει να στηρίζεται στο αποδεδειγμένο κλινικό όφελος αλλά επιφυλάσσεται για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η ίδια η διαδρομή που ακολουθήθηκε αναδεικνύει το πραγματικό πρόβλημα – γεγονός που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Υπουργός, παραδεχόμενος ότι μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος η διαδικασία παραμένει ad hoc..

Ο Βουλευτής έθεσε, επίσης, το ζήτημα του επικίνδυνου δεδικασμένου: εάν η αναγγελία διακοπής διάθεσης οδηγεί σε επανεξέταση με ευνοϊκότερους όρους, δημιουργείται κίνητρο για κάθε εταιρεία που δεν ικανοποιείται από τη διαπραγμάτευση να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Καταθέτοντας στοιχεία στα πρακτικά, ανέφερε ότι για 101 καινοτόμα φάρμακα οι ίδιες οι εταιρείες έχουν δηλώσει ότι δεν θα τα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα, ότι 320 σκευάσματα έχουν ήδη αποσυρθεί – εκ των οποίων τα 25 χωρίς διαθέσιμο υποκατάστατο – με αποτέλεσμα την επανεισαγωγή τους μέσω ΙΦΕΤ με υψηλότερο κόστος. Η δαπάνη για έκτακτες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ κινείται στα 420 έως 500 εκατ. ευρώ, μέγεθος που επιβεβαίωσε και ο Υπουργός, αναφέροντας άνοδο από τα 30 εκατ. ευρώ το 2014. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις μέχρι την εφαρμογή του οργανισμού αξιολόγησης, ο βουλευτής επισήμανε ότι “ Χρειαζόμαστε μηχανισμό ασφαλείας, όχι χειρισμούς κατά περίπτωση» και ζήτησε την περιγραφή του μηχανισμού ώστε η ειδική διαδικασία να μην παρακάμπτει την κανονική, για οποίο δεν έλαβε απάντηση από τον υπουργό.

«Είναι θετικό ότι για το sacituzumab govitecan επανεξετάζεται η διάθεσή του.

Όμως, η λύση που δόθηκε επιβεβαιώνει το πρόβλημα: όπως παραδέχθηκε ο κ. Γεωργιάδης, μέχρι τον νέο νόμο πάμε με ad hoc λύσεις.

Χρειαζόμαστε άμεσα μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης για φάρμακα χωρίς υποκατάστατο και έναν πραγματικά ανεξάρτητο Οργανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας. Και ένα clawback που θα πάψει επιτέλους να είναι οριζόντιο.» δήλωσε ο κ. Τσίμαρης.

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

Μήνυμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2026-2027

Επόμενο Άρθρο

Συνάντηση εργασίας της Ν.Ε.Ε.Α ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ιωαννίνων με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Επόμενο Άρθρο
Συνάντηση εργασίας της Ν.Ε.Ε.Α ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ιωαννίνων με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Συνάντηση εργασίας της Ν.Ε.Ε.Α ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ιωαννίνων με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης & Προϋποθέσεις.

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πρόσφατα άρθρα

  • Δ.Σ. λογοδοσίας, Τατιάνα Καλογιάννη: σχετικά με την πορεία του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ.) Δήμου Ιωαννιτών
  • Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση στα Ιωάννινα για την παχυσαρκία
  • Συνάντηση εργασίας της Ν.Ε.Ε.Α ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ιωαννίνων με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων
  • «Ι. Τσίμαρης για ογκολογικό φάρμακο για καρκίνο του μαστού: Ο Υπουργός ομολόγησε ότι η λύση ήταν ad hoc – Χρειαζόμαστε μηχανισμό προστασίας, όχι χειρισμούς κατά περίπτωση»
  • Μήνυμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2026-2027

Κατηγορίες

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης. Επισκεφτείτε τους Όρους Χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.