• ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 22 Ιουλίου, 2026
VimaNews
Advertisement
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Vima News
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Δελβινάκι το 3ο Διεθνές Συνέδριο για τη Δημοφιλή Μουσική

22 Ιουλίου 2026
in ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
A A
0
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Δελβινάκι το 3ο Διεθνές Συνέδριο  για τη Δημοφιλή Μουσική
Share on FacebookShare on Twitter

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Δελβινάκι το 3ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ερευνητικής Συλλογικότητας για τη Μελέτη της Δημοφιλούς Μουσικής στην Ελλάδα, PMG–IRC, με τίτλο «Δημοφιλής Μουσική στη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο: Νέες Ερευνητικές Προοπτικές».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 17 Ιουλίου 2026 στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Αρρεναγωγείου και Παρθεναγωγείου Δελβινακίου, με την υποστήριξη του Δήμου Πωγωνίου και τη συνεργασία του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Δελβινακίου και του Συλλόγου Γυναικών Δελβινακίου. Χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης ήταν το typos-i.

Για τέσσερις ημέρες, περισσότεροι από 35 ερευνητές και ερευνήτριες από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού συναντήθηκαν στο Δελβινάκι. Μέσα από επιστημονικές ανακοινώσεις, στρογγυλές τράπεζες και συζητήσεις εξέτασαν τη σχέση της δημοφιλούς μουσικής με την κοινωνία, την ιστορία, τον πολιτισμό και τον χώρο, με ιδιαίτερη έμφαση στη Νότια Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η διοργάνωση ανέδειξε για ακόμη μία φορά το Πωγώνι ως τόπο διεθνούς επιστημονικής συνάντησης και πολιτισμικού διαλόγου. Η γεωγραφική θέση του Δελβινακίου, η μουσική παράδοση της περιοχής και ο διασυνοριακός χαρακτήρας της αποτέλεσαν ουσιαστικό μέρος του επιστημονικού προβληματισμού του συνεδρίου.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η σύνδεση της διοργάνωσης με την τοπική κοινωνία. Παράλληλα με το επιστημονικό πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκαν δράσεις ανοιχτές στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Παρουσιάστηκε το φωτογραφικό λεύκωμα Music Ecosystems του Βασίλη Γκογκίδη και προβλήθηκαν τα μουσικά ντοκιμαντέρ By the Lake του Γιώργου Τσαντίκου και Fading Frequencies του Κωστή Βελουδάκη.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης DJ set με μουσικές από την Ήπειρο, την ηλεκτρονική και την ελληνική underground σκηνή. Στο εργαστήριο «Φορέστε τα τσουράπ’ κι αρχίστε ηπει-ράπ», παιδιά της περιοχής γνώρισαν δημιουργικά τη συνάντηση της rap με το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι. Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με τη συναυλία «No PowerPoint, Just Music: Μουσικές χωρίς υποσημειώσεις», στην οποία συμμετείχαν μέλη της Συλλογικότητας που δραστηριοποιούνται και ως μουσικοί.

Η θερμή παρουσία κατοίκων και επισκεπτών στις ανοιχτές εκδηλώσεις επιβεβαίωσε τη δυναμική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στη Συλλογικότητα, τον Δήμο και την τοπική κοινότητα. Η φιλοξενία διεθνών επιστημονικών και πολιτιστικών διοργανώσεων ενισχύει την εξωστρέφεια του Πωγωνίου και αναδεικνύει την περιοχή ως ενεργό τόπο παραγωγής γνώσης και πολιτισμού.

Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί θερμά τη Διεθνή Ερευνητική Συλλογικότητα PMG–IRC για την επιλογή του Δελβινακίου, όλους τους ερευνητές, τις ερευνήτριες, τους μουσικούς και τους δημιουργούς που συμμετείχαν, καθώς και τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Δελβινακίου, τον Σύλλογο Γυναικών Δελβινακίου και τους κατοίκους της περιοχής για την ουσιαστική συμβολή και τη φιλοξενία τους.

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

52ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στην πόλη της Άρτας

Επόμενο Άρθρο

Ν. Έξαρχος: Η πραγματικότητα για τον λαό στην ειδική αγωγή είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που «βλέπει» η κυβέρνηση

Επόμενο Άρθρο
Ο Νίκος Έξαρχος στη βουλή για το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό

Ν. Έξαρχος: Η πραγματικότητα για τον λαό στην ειδική αγωγή είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που «βλέπει» η κυβέρνηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης & Προϋποθέσεις.

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πρόσφατα άρθρα

  • Ν. Έξαρχος: Η πραγματικότητα για τον λαό στην ειδική αγωγή είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που «βλέπει» η κυβέρνηση
  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Δελβινάκι το 3ο Διεθνές Συνέδριο για τη Δημοφιλή Μουσική
  • 52ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στην πόλη της Άρτας
  • «Συνάντηση του Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής του Νομού Ιωαννίνων κ. Ιωάννη Τσίμαρη με τον Πρόεδρο και μέλη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων- Στο επίκεντρο η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας»
  • Έκτακτο Δελτίο Εκδήλωσης Υψηλού Κινδύνου Πυρκαγιάς στην Π.Ε. Ιωαννίνων, την Τετάρτη 22-7-2026

Κατηγορίες

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης. Επισκεφτείτε τους Όρους Χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.