Τη θεατρική παράσταση «Μόμο» του Μίχαελ Έντε, σε διασκευή και σκηνοθεσία Νικόλαου Τζοβάρα, παρουσιάζουν η Εφηβική Σκηνή της Ομάδας Τέχνης «Υφάδι» και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Νομού Ιωαννίνων «Σχεδία», σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ).
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, στις 9 το βράδυ, στο Καμπέρειο Θέατρο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Απαραίτητη η έγκαιρη κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 6937748187.
Η συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» με την Ομάδα Τέχνης «Υφάδι» έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν, με την παρουσίαση του έργου «Ο Δράκος» του ΓιουτζίνΣβαρτς, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της τέχνης ως ουσιαστικού εργαλείου πρόληψης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης.
Η επιλογή του έργου «Μόμο» συνδέεται άμεσα με τις βασικές αρχές της πρωτογενούς πρόληψης και της ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης παιδιών, εφήβων και οικογενειών. Το έργο πραγματεύεται ζητήματα όπως η διαχείριση του χρόνου, η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, η αξία των ανθρώπινων σχέσεων, η αντίσταση στις κοινωνικές πιέσεις και η προστασία της προσωπικής ελευθερίας και της εσωτερικής ισορροπίας – έννοιες που βρίσκονται στον πυρήνα της πρόληψης των εξαρτήσεων.
Η θεατρική παράσταση πλαισιώνεται από συνοδευτικές δράσεις πρόληψης, οι οποίες ενισχύουν τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό της χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις πρόληψης σε όλα τα τμήματα του 10ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, όπου φοιτούν και οι έφηβοι της θεατρικής ομάδας, ενώ μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει ανοιχτός διάλογος με το κοινό, εστιασμένος σε θέματα ψυχικής υγείας, επικοινωνίας και προστασίας από επιβλαβείς κοινωνικές επιρροές. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Βασίλης Κούτρας.
Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία της σύνδεσης του πολιτισμού με την πρόληψη, συμβάλλοντας στην προώθηση της ψυχικής ευεξίας, στην ενίσχυση δεξιοτήτων ζωής και στη διάχυση της φιλοσοφίας της πρόληψης στην τοπική κοινωνία.








