Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (26 Σεπτεμβρίου 2025), 30μελής αποστολή μαθητών/ριών και εκπαιδευτικών από τη Ρουμανία, την Κροατία και την Πολωνία που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, μαζί με την ελληνική αποστολή του Γενικού Λυκείου Εμπεσού, επισκέφθηκαν το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. «Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κατά την παραμονή τους στο ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ., είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις και τα προγράμματά του, να συμμετάσχουν σε διαδραστικές δραστηριότητες αφιερωμένες στην πολυγλωσσία και τον διαπολιτισμικό διάλογο και να έρθουν σε επαφή με την πλούσια γλωσσική και πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης.
Η εμπειρία έγινε ακόμη πιο ξεχωριστή όταν οι φιλοξενούμενοι/ες έμαθαν τις πρώτες τους ελληνικές λέξεις, γεγονός που τους/τις ενθουσίασε και τους/τις έφερε πιο κοντά στη γλώσσα και τον πολιτισμό της χώρας μας. Μετά το τέλος των δραστηριοτήτων, οι μαθητές και οι μαθήτριες δήλωσαν ενθουσιασμένοι/ες τόσο με το περιεχόμενο όσο και με τη ζεστή φιλοξενία, ενώ πολλοί/ές από αυτούς/ές εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στο μέλλον για να συμμετάσχουν στα θερινά προγράμματα του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.
Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία που συνέδεσε τη θεματική του προγράμματος Erasmus+ «No Planet B» με την ευρωπαϊκή διάσταση της γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας, αναδεικνύοντας τη σημασία της γλωσσομάθειας ως γέφυρας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των νέων της Ευρώπης.