Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Θερινό Σχολείο του Παγκοσμίου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου, με τίτλο «Γεωλογία και Πολιτιστική Κληρονομιά», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα Ιωαννίνωναπό τις 6 έως τις 12 Ιουλίου 2025.
Το Θερινό Σχολείο διοργανώθηκε από τηνΑναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. – Α.Ο.Τ.Α.(ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.) που είναι ο φορέας διαχείρισης του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκηςκαι τον Δήμο Κόνιτσας.Η εταιρεία Βίκος Α.Ε. βοήθησε ουσιαστικά τη διοργάνωση του Σχολείου με την ευγενική της χορηγία.
Συμμετείχαν 28 μεταπτυχιακοί και τελειόφοιτοι φοιτητές, οι οποίοι επιλέχθηκαν από ένα σύνολο 85 ενδιαφερομένων. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από διάφορα επιστημονικά πεδία των φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών, εκπροσωπώντας εννέα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματααπό όλη την Ελλάδα.
Κατά την πρώτη ημέρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κόνιτσας, το οποίο παραχωρήθηκε ευγενικά για τη διοργάνωση του Σχολείου από τον Δήμο Κόνιτσας, απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Παπασπύρου, οΠρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίουκ. Βασίλειος Σπανός και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. κ. Αριστοτέλης Σταγκίκας, τονίζοντας τη σημασία του θεσμού για την ανάδειξη της τοπικής γεωλογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το πρόγραμμα των εισηγήσεων-μαθημάτων του Θερινού Σχολείου περιλάμβανεδιαλέξειςκατά σειρά από τους ακόλουθους προσκεκλημένους επιστήμονες και ειδικούς:
- Χαρητάκης Παπαϊωάννου και Γεωργία Κιτσάκη (Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.): «Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου»
- Νίκος Ζούρος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου): «Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO»
- Σπύρος Παυλίδης (Α.Π.Θ.): «Η Γεωλογία ως Τέχνη»
- Γεώργιος Σμύρης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου): «Αρχιτεκτονική και φυσικό υπόβαθρο»
- Σπύρος Μαντάς (ερευνητής): «Αλλάζοντας όχθες στην Πίνδο» και προβολή του ντοκιμαντέρ «Η μοναξιά των Πετρογέφυρων»
- Κώστας Βουδούρης (Α.Π.Θ.): «Το νερό ως στοιχείο πολιτισμού»
- Ευδοκία Παπαδοπούλου (Α.Π.Θ.): «Η Ήπειρος: ένας χορός Γεωλογίας, Φύσης και Πολιτισμού»
- Χρήστος Στεργίου (Α.Π.Θ.): «Ορυκτά και πετρώματα του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου στην παραδοσιακή δόμηση»
- Παρασκευή Ελεφάντη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου): «Ζώντας στις υπώρειες της Πίνδου την εποχή των παγετώνων: μια διεπιστημονική προσέγγιση»
- Αλέξανδρος Χατζηπέτρος (Α.Π.Θ.): «Γεωλογία και Τοπίο»
Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με τρεις ασκήσεις πεδίου σε επιλεγμένους γεώτοπους, όπως το Ρήγμα της Κόνιτσας και ηέξοδος της χαράδρας του Βίκουμε πεζοπορίες στον ποταμό Βοϊδομάτη, κατά μήκος της θεματικής διαδρομής «Οι κυνηγοί της εποχής των παγετώνων στον Βοϊδοµάτη», αλλά και εντός της Κόνιτσας κατά μήκος της διαδρομής «Ο κρυµµένος θησαυρός: η αρχιτεκτονική στην Κόνιτσα».
Μια από τις πιο ξεχωριστές ημέρες του Σχολείου ήταν η εξόρμηση στα λουτρά Καβασίλων και Πυξαριάς, στην ευρύτερη περιοχή των θειοσπηλαίων του Σαρανταπόρου, αλλά και στα Μαστοροχώρια, στους παραδοσιακούς οικισμούς Μόλιστα και Γανναδιό. Εκεί, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τους προέδρους των κοινοτήτων, κ. Κώστα Μπούζουλα (Μόλιστα) και κ. Βασίλη Τζημινάδη (Γανναδιό), ενώ γνώρισαν από κοντά την τέχνη της πέτρας από τον μάστορα Νίκο Θεολόγου από το Πληκάτι.
Την τελευταία ημέρα, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν με επιτυχία τα αποτελέσματα των εργασιών που ανέλαβαν να εκπονήσουν, ενώ πραγματοποιήθηκε και η απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής.
Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου οι συμμετέχοντες είχαν επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ειδική θεματική συνεδρία με τίτλο «Γεωλογία και Πολιτισμός στα τρία Παγκόσμια Γεωπάρκα της Πίνδου», η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά και ήταν επίσης ανοιχτή στην τοπική κοινωνία. Εκπρόσωποι των ΓεωπάρκωνΒίκου-Αώου (Γεωργία Κιτσάκη), Γρεβενών-Κοζάνης(Άννα Μπατσή και Ντίνα Γκίκα) και Μετεώρων-Πύλης(Φώτης Καραθανάσης και Γιάννης Γιαννακόπουλος) παρουσίασαν τις γεωλογικές και πολιτισμικές διαστάσεις των περιοχών τους, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα της Πίνδου.
Το 4οΘερινό Σχολείο του Παγκοσμίου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου διοργανώθηκε στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου{Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. – Α.Ο.Τ.Α. (ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.}και του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ. Αποτέλεσε μία ακόμα επιτυχημένη προσπάθεια ανάδειξης της σχέσης γεωλογίας, φυσικού τοπίου και πολιτισμού, ενισχύοντας τον ρόλο του Γεωπάρκου ως φορέα βιώσιμης ανάπτυξης και δια βίου εκπαίδευσης.