Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σχέσης των νέων με τη δημόσια ιστορία και το διάλογο, η Διευθύντρια των Γ.Α.Κ – Ι.Α.Μ.Η Δρ. Μάρθα Παπαδοπούλου και οι συνεργάτες της υποδέχτηκαν την Τετάρτη 23/04/2025 μαθητές/τριες (50) και εκπαιδευτικούς (15) του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινουπόλεως, με επικεφαλής τον Διευθυντή του Λυκείου Γιάννη Δεμιρτζόγλου, Άρχοντα Μ. Ρεφερενδάριο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, και τους φίλους του Ζωγραφείου Λυκείου Κων/πολεως, την Ασπασία Χασιώτη, Δρ. Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Μιχάλη Σπέγγο, Συγγραφέα.
Οι μαθητές μέσω ψηφιακών αφηγήσεων και δημιουργικής επεξεργασίας των αρχειακών τεκμηρίων ξεναγήθηκαν στην έκθεση με τίτλο «Αντίδωρο Ευποιίας. Ευεργεσία και Ευεργέτες 18ος – 20ος αιώνας», από την Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, και τη Δρ. Μάρθα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Γ.Α.Κ – Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου και Πρόεδρο Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου.
Πρότυπο συνέργειας μεταξύ τυπικής εκπαίδευσης και πολιτιστικού φορέα που ενισχύει τους ιστορικούς δεσμούς αναδείχτηκε η Δράση – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζουμε τους Ευεργέτες μας – Αντίδωρο Ευποιίας!», εννοιολόγηση των όρων «Ευεργεσία» και «Ευεργέτης» και γνωριμία με τον Ευεργέτη που έδωσε το όνομά του στο σχολείο τους, τον Χρηστάκη Ζωγράφο. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Ιστορική και Θρησκευτική Χαρτογραφία», προσωπική συλλογή του Ομότιμου Καθηγητή Ορθοπαιδικής Παναγιώτη Ν. Σουκάκου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και η ξενάγηση υλοποιήθηκαν από τις Υπεύθυνες Μουσείου – Εκπαιδευτικούς Ρούλα Αλεξίου και Μαριρένα Αλεξάκη, υποψήφια διδάκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.