Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Περισσότερες από πενήντα (50) επιχειρήσεις της Ηπείρου, μέλη του μεταποιητικού τμήματος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και δραστηριοποιούμενες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες αντιμέτωπες με οξύτατα οικονομικά προβλήματα. Αιτία αποτελεί η αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., όπως αυτές προβλέπονται στις συναφθείσες συμβάσεις σύνδεσης των εν λόγω επιχειρήσεων-παραγωγών με το δίκτυο.
Πιο συγκεκριμένα, στις Συμβάσεις Σύνδεσης που έχουν υπογραφεί μεταξύ των παραγωγών και της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., η τελευταία ως μοναδικός διαχειριστής του δικτύου, έχει ρητώς αναλάβει την υποχρέωση κατασκευής των απαραίτητων έργων σύνδεσης εντός προθεσμίας δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία υπογραφής. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις η καθυστέρηση υπερβαίνει ήδη τους είκοσι εννέα (29) μήνες, χωρίς να έχει υπάρξει ολοκλήρωση των έργων ή έστω επίσημη ενημέρωση προς τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις αναφορικά με τις αιτίες της καθυστέρησης και τον χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης.
Αξιοσημείωτο επίσης, είναι, ότι το σύνολο του κόστους κατασκευής των έργων έχει ήδη καταβληθεί εξ ολοκλήρου προκαταβολικά από τις επιχειρήσεις κατά την υπογραφή των συμβάσεων. Παρ’ όλα αυτά και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας, οι παραγωγοί δεν έχουν κατορθώσει να εξασφαλίσουν συνάντηση ή επίσημη απάντηση από την πλευρά της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., αφήνοντάς τους ουσιαστικά στο σκοτάδι ως προς την τύχη της επένδυσής τους.
Η οικονομική ζημία που υφίστανται οι εν λόγω επιχειρήσεις είναι δυσβάστακτη. Έχουν προχωρήσει στην κατασκευή και ετοιμότητα των σταθμών εντός των νομίμων προθεσμιών, πλην όμως δεν είναι σε θέση να διοχετεύσουν την παραγόμενη ενέργεια στο δίκτυο, εξαιτίας της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων αυτών έχει χρηματοδοτηθεί μέσω δανεισμού από πιστωτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να υποχρεούνται πλέον να εξυπηρετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις από ίδια κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι οι παραγωγικές τους μονάδες παραμένουν ανενεργές.
Σε μηνιαία βάση, τα ποσά που καταβάλλονται μόνο για τόκους — χωρίς μείωση του κεφαλαίου — είναι εξαιρετικά υψηλά, οδηγώντας σε πραγματικό οικονομικό στραγγαλισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου. Πρόκειται για επιχειρήσεις που επένδυσαν στην πράσινη μετάβαση και στην ενεργειακή δημοκρατία, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στο θεσμικό και επενδυτικό πλαίσιο της χώρας.
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Παρακαλούμε την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και Οικονομικών, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα και να αποτραπεί η κατάρρευση ενός σημαντικού μέρους της τοπικής παραγωγικής οικονομίας.
Κατόπιν των ανωτέρω, καλούμε:
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), να παρέμβουν άμεσα ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των συμβατικών και θεσμικών υποχρεώσεων της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., με την άμεση ολοκλήρωση των έργων σύνδεσης και την απόδοση συγκεκριμένου και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσουν τη δυνατότητα παροχής έκτακτων οικονομικών μέτρων στήριξης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων:
Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων έως την ενεργοποίηση των μονάδων παραγωγής.
Επιδότηση τόκων ή έκτακτη ενίσχυση έναντι αποδεδειγμένων ζημιών λόγω καθυστέρησης.
Τα πιστωτικά ιδρύματα να προβούν σε επανεξέταση των δανειακών συμβάσεων και των όρων αποπληρωμής για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, παρέχοντας περίοδο χάριτος ή αναπροσαρμογή όρων αποπληρωμής έως την πλήρη λειτουργία των επενδύσεων, κατ’ αναλογία προς τις καθυστερήσεις που δεν οφείλονται στους παραγωγούς.
Οι παραγωγοί, επενδύοντας με συνέπεια στην καθαρή ενέργεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναμένουν αντίστοιχη υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα από όλους τους θεσμικούς φορείς.