• ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
VimaNews
Advertisement
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Vima News
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εναέρια ρίψη εμβολίων κατά ης λύσσας από 3 έως 9 Οκτωβρίου 2023

2 Οκτωβρίου 2023
in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
A A
0
Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας: Ρίψεις δολωμάτων από αέρος
Share on FacebookShare on Twitter

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Η, με αφορμή την έναρξη της Φθινοπωρινής Εμβολιαστικής Περιόδου κατά της Λύσσας, έτους 2023, ανακοινώνει τα παρακάτω:

  • Ο εμβολιασμός για την Περιφέρεια Ηπείρου θα υλοποιηθεί με εναέρια ρίψη δολωμάτων από  τις 3-10-23  έως τις 9-10-2023 (με κάθε επιφύλαξη αλλαγής σχεδίων τελευταίας στιγμής λόγω απρόβλεπτων συνθηκών π. χ. καιρικές συνθήκες).
  • Ο εμβολιασμός γίνεται με δολώματα  που περιέχουν  εμβόλιο έναντι του ιού της Λύσσας 
  • Όταν τα ζώα της άγριας πανίδας καταναλώσουν έστω και ένα δόλωμα αποκτούν ανοσία έναντι της νόσου
  • H διασπορά των δολωμάτων θα διενεργηθεί στους χώρους διαβίωσης των ζώων στόχων και δεν θα εφαρμοστείεμβολιασμός σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες
  • Το εμβόλιο δόλωμα έχει την όψη μικρού κύβου χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού:
  • περιέχει εσωτερικά μία κάψουλα ή ένα σακουλάκι με το διάλυμα του αντιλυσσικού εμβολίου μέσα σε ένα περίβλημα, ελκυστικό για την αλεπού, που περιέχει τετρακυκλίνη ως δείκτη εμβολιασμού (χρωματισμός των δοντιών του ζώου)
  • εξωτερικά φέρει αυτοκόλλητο με εμφανή προειδοποίηση, ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝΤΙΛΥΣΣΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ – ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ και το τηλέφωνο 210-5212054 του Κέντρου  Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ)

ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΟΛΩΜΑ

Μην ακουμπάτε το εμβόλιο δόλωμα Αν βρείτε ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης, κ.λπ. (στο δρόμο, στο προαύλιο, στο μονοπάτι, στο χώρο άθλησης) τότε πρέπει:

  • Να ενημερώσετε  άμεσα την Τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία προκειμένου να τα διαχειριστεί με ασφάλεια.

Αν χρειαστεί να το απομακρύνετε: ΜΗΝ ΤΟ ΠΙΑΣΕΤΕ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ.

  • Να πιάσετε το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα και
    • Να το μεταφέρετε στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή Να το μεταφέρετε και να το αφήσετε σε μια λιγότερο πολυσύχναστη περιοχή ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΟ – ΔΟΛΩΜΑ :

Πιθανός κίνδυνος έκθεσης στον εξασθενημένο ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρχεται σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια , στόμα).

  • Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόσετε αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο διάλυμα (ιώδιο),θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε Μονάδα Υγείας.

ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΚΥΛΟΣ (ΚΥΝΗΓΟΥ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ Η ΑΛΛΟΥ ΠΟΛΙΤΗ) ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ:

 ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ ή του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/disease/?letter=allLetters► (https://eody.gov.gr/disease/lyssa/) ακολουθώντας την παρακάτω διαδρομή (Ευρετήριο ► επιλογή στο Λ ►Λύσσα).

Επίσης πληροφορίες για το νόσημα είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης (http://minagric.gr/index.php/el/ ) στη διαδρομή (Πολίτηςhttp://minagric.gr/index.php/el/for-citizen-2►Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωποhttp://minagric.gr/index.php/el/for-citizen-2/nosimata-zoon►Λύσσα).

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

«Πλήθος κόσμου και ισχυρό μήνυμα νίκης στην κεντρική Παρουσίαση Προγράμματος και Υποψηφίων της Παράταξης Ήπειρος ΟΛΟΝ – «Τόπος να ζεις» στα Γιάννενα»

Επόμενο Άρθρο

Κριτήριο ψήφου οι ανάγκες μας – Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αντίπαλο δέος στην εγκληματική πολιτική

Επόμενο Άρθρο
Κριτήριο ψήφου οι ανάγκες μας – Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αντίπαλο δέος στην εγκληματική πολιτική

Κριτήριο ψήφου οι ανάγκες μας - Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αντίπαλο δέος στην εγκληματική πολιτική

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης & Προϋποθέσεις.

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πρόσφατα άρθρα

  • Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας επί της οδού Ρήγα Φεραίου στα Καρδαμίτσια
  • Θέματα για λογοδοσία στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο
  • Σε μία εβδομάδα ξεκινά το Zagori Impact Investing Forum
  • Εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας στα Εικονίσματα
  • «Στασιμότητα ενεργειών μετεγκατάστασης του Σωφρονιστικού Καταστήματος (Σ.Κ.) Ιωαννίνων»

Κατηγορίες

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης. Επισκεφτείτε τους Όρους Χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.