• ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
VimaNews
Advertisement
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Vima News
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου

28 Μαρτίου 2023
in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
A A
0
Share on FacebookShare on Twitter

Σαφείς δεσμεύσεις για χρηματοδοτήσεις από συγκεκριμένες πηγές αλλά και για αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των συγκοινωνιακών έργων στην Ήπειρο, τόσο των οδικών συνδέσεων όσο και για το μέλλον της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου, ζητά από το κεντρικό κράτος η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου.
Με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου αποδέχτηκε την εισήγηση του προέδρου κ. Χρήστου Ντακαλέτση που είχε ως αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Σιδηροδρομική Εγνατία είναι ένα έργο που μπορεί να ενταχθεί μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Ο κ. Ντακαλέτσης χαρακτήρισε «απρόκλητη» τη συγκεκριμένη δήλωση σε σχέση με το τρένο και ακολούθως, μίλησε για τα μεγάλα οδικά έργα της Ηπείρου που έχουν «βαλτώσει» και που δεν παρουσιάζουν κάποιο σημαντικό βαθμό εξέλιξης, ως προς την υλοποίησή τους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ντακαλέτσης ανέφερε πως ο δρόμος Γιάννενα-Καλπάκι-Κακαβιά είναι σήμερα μπλοκαρισμένος στην προδικαστική προσφυγή, με άγνωστη την τύχη του διαγωνισμού. Επανέλαβε την παλαιότερα εκφρασμένη διαφωνία της Π.Ε.Δ. Ηπείρου σχετικά με την τρίιχνη και όχι τετράιχνη κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου, ενώ επεσήμανε πως αν και δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του έργου, αναμένεται υποτίθεται, η ανάληψη νομικής δέσμευσης την 1η Νοεμβρίου. «Την ίδια στιγμή βλέπουμε άλλοι οδικοί άξονες όπως ο δρόμος Μπράλος-Άμφισσα να χρηματοδοτούνται με προϋπολογισμό ανάλογο του δρόμου Γιάννενα-Κακαβιά (285,5 εκατ. ευρώ). Εκεί έχει υπογραφεί η σύμβαση με εξασφαλισμένους πόρους από το ΕΣΠΑ 2021-27 και εδώ αντίθετα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την προαίρεση του τμήματος Καλπάκι-Κακαβιά» υποστήριξε ο κ. Ντακαλέτσης.
Έκανε στη συνέχεια λόγο για «παλινδρόμηση», αναφορικά με την εκπόνηση της μελέτης του δρόμου σύνδεσης Ιόνιας Οδού-Πρέβεζας που ως γνωστόν, έχει δοθεί η ευθύνη ωρίμανσης στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Όσον αφορά το δρόμο Μαυρομάτι-Λιμάνι Ηγουμενίτσας, η εκπόνηση της μελέτης έχει αναληφθεί από την «Εγνατία Οδός ΑΕ», έχει σπάσει σε πολλά κομμάτια και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της μελέτης εμφανίζεται σήμερα εντελώς αμφίβολος, αν και με πρόβλεψη παράδοσης στο τέλος του 2023. Και για το παραλιακό μέτωπο ισχύουν τα ίδια, ενώ ο δρόμος Πάργα-Μεσοπόταμος έχει άγνωστο σχεδιασμό. Στη συνολική διεκδίκηση της Π.Ε.Δ. Ηπείρου εντάσσεται και η βελτίωση των Εθνικών Οδών Άρτας-Τρικάλων και Άρτας-Καρδίτσας.
Τέλος, ο κ. Ντακαλέτσης αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις των Δήμων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τόνισε συγκεκριμένα πως οι 13 από τους 18 Δήμους της Ηπείρου δεν εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως το πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας. Έκανε λόγο για «κατάφωρη αδικία» σε βάρος των 13 Δήμων της Ηπείρου, με ευθύνη του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα, ο οποίος όρισε περιορισμό για την ένταξη στο πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας τον πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων, συμπεριλαμβάνοντας και τους τουριστικούς Δήμους. «Παρακολουθούμε την υλοποίηση των έργων των άλλων Δήμων, σα να μην έχουμε προβλήματα εμείς οι μικρότεροι, είναι μια αυθαίρετη απόφαση του αρμόδιου Υπουργού» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ανάλογη κατηγοριοποίηση και αδικία σε βάρος των μικρότερων Δήμων, υπήρξε ως γνωστόν και στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με αποτέλεσμα να μεγαλώσει η «ψαλίδα» μεταξύ μεγάλων και μικρότερων Δήμων της χώρας.
Την άποψη τέλος, ότι ο σχεδιασμός της Σιδηροδρομικής Εγνατίας όφειλε να είχε γίνει με την κατασκευή της οδικής Εγνατίας, υποστήριξε ο γραμματέας του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, κ. Γιάννης Δαρδαμάνης.

Ψήφισμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα της Γεωπονικής
Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου εν τω μεταξύ, με ομόφωνο ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου, τάσσεται υπέρ των αποφοίτων της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τη διεκδίκηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.
Μετά από συνεννόηση που είχε ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου με το Δήμαρχο Αρταίων κ. Χρήστο Τσιρογιάννη αλλά και με τους φοιτητές της Γεωπονικής, τέθηκε το θέμα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. προ ημερησίας διατάξεως. Μετά και την υποβολή των παραιτήσεων των διδασκόντων της συγκεκριμένης Σχολής ως ένδειξη διαμαρτυρίας, το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Ντακαλέτση, συμπαρίσταται στη διεκδίκηση των φοιτητών, των αποφοίτων και των διδασκόντων και ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία να αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Την αγωνία του για τις αποφάσεις της πολιτείας εξέφρασε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης.
Από τους κ.κ. Γιάννη Δαρδαμάνη και Φίλιππο Ευαγγέλου τέλος, υποστηρίχθηκε η άποψη πως η εκκρεμότητα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των συγκεκριμένων αποφοίτων έπρεπε να είχε λήξει με τη δημιουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος, κατά την περίοδο 2018-2019, με πρωτοβουλία της προηγούμενης συγκυβέρνησης που δρομολόγησε τη συνένωση ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

Πρόσκληση Επιχειρήσεων για την Πρακτική Άσκηση Ωφελούμενων Ανέργων

Επόμενο Άρθρο

Αναβιώνει το δασικό χωριό «Κέδρος» στα Κεντρικά Τζουμέρκα

Επόμενο Άρθρο
Αναβιώνει το δασικό χωριό «Κέδρος» στα Κεντρικά Τζουμέρκα

Αναβιώνει το δασικό χωριό «Κέδρος» στα Κεντρικά Τζουμέρκα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης & Προϋποθέσεις.

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Πρόσφατα άρθρα

  • Ανακοίνωση για σύνδεση με το νέο δίκτυο ύδρευσης
  • Στις 30 Ιουνίου ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής
  • Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για άδειες πλανόδιου εμπορίου
  • -38,5- κιλά ακατέργαστης κάνναβης κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ιωαννίνων
  • Eύκολα μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης νερού

Κατηγορίες

  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΛΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

© 2021 ACL + Media

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας. Συνεχίζοντας την πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης. Επισκεφτείτε τους Όρους Χρήσης για περισσότερες πληροφορίες.