Παπαδοπουλος Super Markets
ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι τρεις κατηγορίες Δήμων στο Ν. Ιωαννίνων μετά τις εκλογές Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 19 Μάιος 2014 16:24

2527116657.jpgΠολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι μάχες στους Δήμους των Ιωαννίνων, κατά των πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών χθες Κυριακή.

Σε δυο Δήμους εξελέγη δήμαρχος από χθες, ενώ στους υπόλοιπους θα έλεγε κανείς, ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες: αυτοί που θα κονταροχτυπηθούν οι υποψήφιοι που περνούν στο β’ γύρο, εκείνοι που έχουν μια μικρή ή και λίγο μεγαλύτερη διαφορά και εκείνοι που… καθάρισαν με την υπόθεση δημαρχία από την πρώτη Κυριακή.
Σημαντικό αναμένεται το ντέρμπι στο Δήμο Δωδώνης, όπου η διαφορά των κ.κ. Κατσανάκη και Ντακαλέτση είναι μερικές δεκάδες ψήφοι (48,72% συγκεντρώνει ο νυν δήμαρχος Δωδώνης και 48,39% ο κ. Ντακαλέτσης)! Όπως σημειώνουν, μάλιστα, καλά γνωρίζοντες τα εκλογικά στην συγκεκριμένη περιοχή, η προσεχής Κυριακή αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη, ο νικητής θα κριθεί στο νήμα και οι συσχετισμοί θα παίξουν πολύ μεγάλο –ίσως και καθοριστικό- ρόλο.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναμένεται η μάχη και στο Δήμο Ζίτσας, με το Βασίλη Γαρδίκο να συγκεντρώνει το 31,58% των ψήφων, έναντι 30,13% του Μιχάλη Πλιάκου, ενώ εκτός μένει ο Χρυσόστομος Βούζας, που διεκδικούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ την είσοδό του στο β’ γύρο. Ο κ. Βούζας είχε μείνει εκτός δεύτερου γύρου και στις εκλογές του 2010.
Σε ό, τι αφορά τους δυο πρώτους, οι διαφορές τους είναι πολύ μικρές και οι λεπτομέρειες είναι αυτές που θα κρίνουν τον τελικό νικητή. Πρόκειται πάντως για δυο εντελώς νέα πρόσωπα, με τον κ. Γαρδίκο να προέρχεται από την παράταξη του νυν δημάρχου Δημήτρη Ρογκότη (δεν είχε θέσει υποψηφιότητα).

 

Εμφανείς οι διαφορές
Σε άλλους Δήμους των Ιωαννίνων, οι διαφορές των υποψηφίων είναι λίγο μεγαλύτερες, ωστόσο και εκεί κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει αποτέλεσμα. Στο Δήμο Ζαγορίου, ο νυν δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου συγκέντρωσε το 35,24% των ψήφων, ενώ ο πρώην δήμαρχος Ανατολικού Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου έφθασε στο 29,26%. Εννοείται, φυσικά, ότι και οι συσχετισμοί θα παίξουν το δικό τους ρόλο στον επόμενο γύρο, με τον Γαβριήλ Παπαναστασίου να διεκδικεί μια ακόμη θητεία και τον Βασίλη Σπύρου να επιδιώκει την έκπληξη.
Στην Κόνιτσα, η διαφορά του Ανδρέα Παπασπύρου με την Ελένη Παπαμιχαήλ είναι μεγάλη (48,28% ο πρώτος και 22,24% η δεύτερη), ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί τελειωμένο, από τη στιγμή που ο Δήμος πήγε σε δεύτερο γύρο. Είναι προφανές, ότι η κ. Παπαμιχαήλ, κυρίως, θα ψάξει τις καλύτερες δυνατές συνεργασίες, ώστε να αυξήσει τα ποσοστά της.
Στο Δήμο Μετσόβου, ο νυν δήμαρχος Νίκος Τσομπίκος κατάφερε και εξασφάλισε μια καλή διαφορά από τον πρώην δήμαρχο Κώστα Τζαφέα (36,45% έναντι 27,81%), με τους παροικούντες, πάντως, την Ιερουσαλήμ να χαρακτηρίζουν το ζευγάρι του β γύρου αναμενόμενο.

Οι… ήσυχοι

Τέλος, υπάρχουν και δυο Δήμαρχοι που… καθάρισαν νωρίς. Πρόκειται για τον… συνήθη ύποπτο Γιάννη Σεντελέ στα Βόρεια Τζουμέρκα που επικράτησε με το εκκωφαντικό 88,68% της Τασίας Κίτσιου και τον Κώστα Καψάλη στο Πωγώνι που νίκησε τον Γιάννη Ντόντη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 53,63%.
Μιλώντας στη ΒΗΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ χθες τα μεσάνυχτα, λίγα λεπτά μετά το θρίαμβο του, ο κ. Σεντελές ευχαρίστησε τους πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν για μια ακόμη φορά, ενώ υπογράμμισε πως «η ευθύνη είναι μεγάλη για να φέρουμε την περιοχή σε τροχιά ανάπτυξης, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία».