Παπαδοπουλος Super Markets
ΕΣΕΕ: Και τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ να μπουν σε ευνοϊκή ρύθμιση Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 16 Μάιος 2014 10:42

2149033337.jpgΠρος τη σωστή κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα που παρέχει σε δανειολήπτες, επαγγελματίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις την δυνατότητα να αναστείλουν την καταβολή των δόσεων δανείων που έχουν πάρει με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μέχρι 31-12-2014.

"Η απόφαση αυτή δίνει μία προσωρινή οικονομική ελάφρυνση στις επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί με τον τρόπο αυτό για να συνεχίσουν την λειτουργία τους και να μπορέσουν σε βάθος χρόνου να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ. Ωστόσο, η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει πως σύμφωνα με πληροφορίες, στις σχετικές ρυθμίσεις της Υπουργικής Απόφασης δεν συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από το πρώην ΤΕΜΠΜΕ, τα οποία εξακολουθούν να προκαλούν υπέρμετρα προβλήματα σε μεγάλο αριθμό βιώσιμων επιχειρήσεων, οδηγώντας πολλές από αυτές σε αδιέξοδο και στο οριστικό λουκέτο.

Και τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ

"Ο εμπορικός κόσμος της χώρας ζητάει με επίταση από τον κ. Υπουργό την άμεση υπαγωγή και των σχετικών δανείων ΤΕΜΠΜΕ 1 και ΤΕΜΠΜΕ 2 στις θετικές ρυθμίσεις της σχετικής Υπουργικής Απόφασης περί αναστολής, ώστε αυτή να παράξει τα ευεργετικά της αποτελέσματα στο σύνολο της αγοράς και όχι μόνο σε ένα περιορισμένο τμήμα της.  Παράλληλα, το ελληνικό εμπόριο επιθυμεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, την πλήρη δραστηριοποίηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης στην κατεύθυνση στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων" υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία.

Και συνεχίζει: "Για να γίνει αυτό, πρέπει να υλοποιηθεί η πρόταση που έχει καταθέσει το ΕΤΕΑΝ για την πενταετή παράταση του ομολόγου των 800 εκ ευρώ, κίνηση η οποία θα προσδώσει εγγυοδοσία ύψους μέχρι και 8 δις ευρώ στις Μμε επιχειρήσεις. Η εγγυοδοσία αυτή θα επιτρέψει στην αγορά να βγει από το λήθαργο, θα λειτουργήσει αναπτυξιακά και προς όφελος των μικρών της αγοράς και θα ωθήσει προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού νέων προγραμμάτων για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί μία σταθερή ροή αγαθών και υπηρεσιών, χωρίς να απαιτείται η χρήση κεφαλαίων, απελευθερώνοντας με αυτό τον τρόπο ρευστότητα στην ελληνική αγορά".