7ο Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων Συρράκο Εκτύπωση
Παρασκευή, 23 Αύγουστος 2019 10:06
2193958676.jpgTο Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου (ΘΕΣΤ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας / Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας , σε συνεργασία με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου  και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης / Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας (Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας  ΠΜΣ «Τοπική ιστορία - διεπιστημονικές προσεγγίσεις)
με Σύμπραξη της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων, του περιοδικού Τζουμερκιώτικα Χρονικά, του Brigade of Gastronomy, του Ομίλου Φίλων Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θ.Παπαγιάννης», του  ΚΑΝΤΟ ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑΝΕΟ, του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων,
διοργανώνει
το 7ο Θερινό Σχολείο, που θα πραγματοποιηθεί από 25 (Κυριακή) έως 30 (Παρασκευή) Αυγούστου 2019 στο Συρράκο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, Π.Ε. Ιωαννίνων. Το θέμα του φετινού Θερινού Σχολείου είναι:
«Τρωγοπίνοντας. Πολιτισμικές και κοινωνικές προσεγγίσεις της (αγρο)διατροφικής παράδοσης.
Θεματικοί Άξονες των εργασιών είναι οι:
1.Η διατροφή ως κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο.
2.Η τροφή στη σύγχρονη γεωπονική και διατροφική έρευνα.
3.Γαστρονομία και πολιτισμός. 
4.Η χρήση και «κεφαλαιοποίηση» της τοπικής πολιτισμικής διατροφικής παράδοσης.
Το Θερινό Σχολείο έχει εξελιχθεί σε θεσμό ταυτισμένο με την περιοχή των Τζουμέρκων. Με τον τρόπο του δημιουργεί προϋποθέσεις συνεργασίας ανάμεσα στους επιστημονικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση(Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων), τους πολιτιστικούς συλλόγους και μουσεία. Έχει καταστεί σαφέστατη η προτεραιότητά  του να αναδείξει σε ισότιμο εταίρο τους επαγγελματίες καλώντας τους ως εισηγητές, ώστε να  αναπτυχθεί διάλογος και συνεργασία ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη και ταυτόχρονα να συγκροτηθεί προοδευτικά ένα δίκτυο συνεργασίας, ικανό να συμβάλλει στη δημιουργία αναπτυξιακών προϋποθέσεων στην ευρύτερη περιοχή. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν εκλεκτοί συνάδελφοι. Υπενθυμίζουμε τη συνεργασία με την εταιρεία ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε, που δηλώνει τις προθέσεις μας για στενή σχέση με τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και με το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων που υποστηρίζει αταλάντευτα το έργο μας.    Με άλλα λόγια, κάθε διοργάνωση του Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων εξελίσσεται σε γιορτή των βουνών. 
 
Πρόγραμμα
 
A΄ Έναρξη  
Κυριακή 25 Αυγούστου
18.00 –18.30  Έναρξη εργασιών, χαιρετισμοί
 
Εισηγήσεις – Κεντρικές ομιλίες
18:30-18.50 Βασίλης Ντερμάρης, Αγροδιατροφικοί πόροι στην περιοχή ενδιαφέροντος του 7ου Θερινού Σχολείοι
18:50–19:20  Ανδρομάχη Οικονόμου, Η τροφή-διατροφή ως «ολικό κοινωνικό φαινόμενο». Η αγροδιατροφική παράδοση σήμερα.
19.20–19.40 Κωνσταντίνος Πέτσιος, "Αἱ ὧραι αἴτιαι": κλίμα και διατροφή στην ιπποκρατική ιατρική και την αρχαία ελληνική φιλοσοφική σκέψη. 
19:40-20:00 Ελευθερία Γκαρτζονίκα – Κώτσικα. Παρουσίαση τόμου εργασιών του 5ου Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων & Ν.Α. Πίνδου. 
 
Β΄. Εργαστήρια (Workshops)
Πρώτο Εργαστήριο,  Δευτέρα πρωϊ, 26 Αυγούστου, 
Ενότητα :Η διατροφή ως κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο
9:30–9:50 Κωνσταντίνα Μπάδα, αφ. Καθηγήτρια Παν. Ιωαννίνων, Κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις και σημασίες της διατροφής.
9.50.10.10 Κυριακή Χρυσού – Καρατζά, Η διατροφή ως στοιχείο μεταβαλλόμενης κοινωνικής διαστρωμάτωσης στις Κυκλάδες.
 
10:10-10:30 Επαγγελματίες της περιοχής: Ζάγκλης Ναπολέων,  Εστιατόριο – Ταβέρνα Καλαρρύτες.
10:30-11.30, Συζήτηση
11.30.12.30, Συζήτηση ανά ομάδες
12.30-1.30, Παρουσιάσεις ομάδων
 
Δεύτερο Εργαστήριο , Δευτέρα απόγευμα, 26 Αυγούστου
Ενότητα :Η τροφή στη σύγχρονη διατροφική έρευνα
18.00–18.20 Αντωνία Ματάλα, Από την τροφοσυλλογή στην παραγωγή τροφής. Επιπτώσεις, ερωτήματα και προοπτικές για το μέλλον
18.20-18.40 Βάιος Καμινιώτης, Διδάκτωρ Λαογραφίας. Η μαγική διάσταση της διατροφής / μαγειρικής.
18.30.-18.50 Κωνσταντίνος Νέσσερης , Διευθυντής παραγωγής  της Δωδώνη Α.Ε.  
18.50-19.10 Συζήτηση
19.10-20.10 Συζήτηση ανά ομάδες
20.10- 21.30, Παρουσιάσεις ομάδων
 
Τρίτο Εργαστήριο, Τρίτη πρωϊ, 27 Αυγούστου
Ενότητα :Γαστρονομία και πολιτισμός
9.30-9.50, Αντωνία Ματάλα, Τοπική κουζίνα και η σημασία της στη βελτιστοποίηση της διατροφής
9.50-10.10, Κυριακή Χρυσού – Καρατζά, Η πολιτισμική σημασία της συνεστίασης. Το παράδειγμα της Σαντορίνης. 
10.10-10.30, Θεόδωρος Παπαγιάννης,Το ψωμί ως σύμβολο της ε ε     επιβίωσης του ανθρώπου
10.30 - 11.20, Συζήτηση
11.20-12.20, Συζήτηση ανά ομάδες 
12.20-13.30, Παρουσιάσεις ομάδων
 
Τέταρτο Εργαστήριο, Τρίτη απόγευμα, 27 Αυγούστου
Η διατροφή ως πολιτιστική κληρονομιά στη σύγχρονη εποχή
6.00- 6.20, Ανδρομάχη Οικονόμου: Η διατροφή ως υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Η χρήση και η «κεφαλαιοποίηση» της τοπικής πολιτισμικής διατροφικής παράδοσης.
6.20- 6.40, Βασίλης Δαλκαβούκης, Αγροδιατροφική παράδοση και σύγχρονη κρίση: αιτία ή εργαλείο;
6.40-7.00 διάλειμμα
7.00-.0. Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «διατροφή και επιχειρηματικότητα». 
7.00-7.20  Βασίλης Αυδίκος, Τοπικά παραγωγικά συστήματα στον αγροτοδιατροφικό τομέα  και βιώσιμη ανάπτυξη
7.20-7.40 Χρήστος Κατσάνος, Brand Strategist της TROPOS BRANDING (GKG Group).
7:40-8:00 Παρεμβάσεις: Γιώργος Βαΐτσης/Συρράκο/Εστίαση-Ξενώνας , Κούλα Κουτσούμπα/Πράμαντα/Εστίαση-Βιοτεχνία γλυκών, Παν. Λαμπράκης/Ράμια/οινοποιός, Ηλίας Μπαλάφας/Συρράκο/κτηνοτρόφος
8.00 – 8:20, Συζήτηση 
8.20-9.00, Συζήτηση ανά ομάδες
9.00-9.30, Παρουσιάσεις ομάδων
 
Γ. Επιτόπια Έρευνα
Τετάρτη πρωί , 28 Αυγούστου
8:30-10:00 Θεωρητική και μεθοδολογική συζήτηση (Β.Δαλκαβούκης, Α.Οικονόμου, Ε. Αυδίκος)
10.00-13.30, Επιτόπια έρευνα στο Συρράκο.
Τετάρτη απόγευμα, 28 Αυγούστου
Ελεύθερος χρόνος
Πέμπτη πρωί , 29 Αυγούστου
Επιτόπια έρευνα (οι τόποι θα ανακοινωθούν)
Πέμπτη βράδυ, 29 Αυγούστου, λαϊκό γλέντι
 
Παρασκευή, 30 Αυγούστου
9.30-13.00, Παρουσίαση των ερευνητικών πορισμάτων από τις ομάδες
Λήξη εργασιών
 
   
 
Share! Facebook Button Twitter Button Linkedin Button