Παπαδοπουλος Super Markets
Aφιέρωμα στον ποιητή Αντώνη Φωστιέρη Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 26 Φεβρουάριος 2014 09:18

1170407736.jpgΈνα αφιέρωμα στον ποιητή Αντώνη Φωστιέρη παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Ο Αντώνης Φωστιέρης, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του ‘70, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953, φοίτησε στο Μαράσλειο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο και στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Τελειώνει με άριστα το Λύκειο και πετυχαίνει πρώτος στις εισαγωγικές εξετάσεις της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φοιτά με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Το 1976 παίρνει το πτυχίο του με άριστα και συνεχίζει με μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας Δικαίου στο Παρίσι, με υποτροφία του γαλλικού κράτους (1976-1980).
Σε ηλικία δώδεκα ετών, δημοσιεύει τα πρώτα του ποιήματα, ενώ ως μαθητής του Γυμνασίου και του Λυκείου συνεργάζεται με τη Διάπλαση των Παίδων και τη Νέα Εστία. Σε ηλικία δεκαέξι ετών εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή «Στροφές και Μεταλλάξεις», που αργότερα αποσύρει, και δεκαοκτώ ετών «Το Μεγάλο Ταξίδι». Το 1974 ιδρύει και εκδίδει για δύο χρόνια, το ποιητικό περιοδικό «Η Νέα Ποίηση», ενώ από το 1975 έως και το 1981 συνδιευθύνει  την ετήσια έκδοση «Ποίηση». Τέλος, από τον Ιανουάριο του 1981 έως και το 2010 διευθύνει και συνεκδίδει το έγκυρο λογοτεχνικό περιοδικό «Η Λέξη», το οποίο βραβεύεται με το Κρατικό Βραβείο Περιοδικού το 2008.
Η ποιητική γλώσσα του Φωστιέρη ξεχωρίζει για τη διαύγεια και τον τόνο οικειότητας που τη διακρίνει. Είναι «γλώσσα πυκνή και λεπτοδουλεμένη στην εντέλεια, μέσω της οποίας ο ποιητής διατυπώνει μια στάση ζωής». Κύριο χαρακτηριστικό του ποιητικού του ιδιώματος, αποτελεί η σύζευξη της συναισθηματικής και αισθητικής συγκίνησης με τον φιλοσοφικό στοχασμό, όπως παρατηρεί ο γάλλος μεταφραστής του Μισέλ Βόλκοβιτς: «Ο Φωστιέρης υπήρξε εξαρχής, σαν απόγονος των Προσωκρατικών, στοχαστής ακριβής στις διατυπώσεις του, που μετατρέπει με τρόπο μοναδικό τα αισθήματα σε σκέψεις, αλλά προπάντων τις σκέψεις σε αισθήματα». «Η γλώσσα του Φωστιέρη», εκτιμά η Κική Δημουλά, «κατάφερε να ξεφύγει από τις μαγνητίζουσες σειρήνες γλώσσες των επηρεασμών και από τα έτοιμα, παγιδευτικά θέλγητρα της μίμησης, στα οποία πιάστηκαν αι γενεαί πάσαι των νέων ποιητών, και μπόρεσε να χαράξει μια νέα οδό, με προορισμό το δικό της γνώρισμα. Ο λόγος του επιτίθεται στο δύστροπο βάθος των πραγμάτων και των εννοιών με την πολιορκητική απορία εφήβου». Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του Τάσου Λειβαδίτη: «Το πραγματικό ταλέντο, ανάμεσα στ’ άλλα στοιχεία που το συγκροτούν, έχει και το στοιχείο της νεότητας. Κι ακριβώς γιατί είναι έτσι πλασμένη η εφηβίζουσα ιδιοσυγκρασία του Φωστιέρη, βρίσκει τον καλύτερο εαυτό της στον έρωτα και στην ποίηση. Ιδιαίτερα όταν αναφέρεται στην ποίηση, είναι συχνά υποδειγματικός». Τέλος, ιδιαίτερο γνώρισμα της ποίησής του αποτελεί αναμφισβήτητα το στοιχείο της ανατροπής και της έκπληξης. Σε μορφολογικό επίπεδο παρατηρούμε δισημίες και πολυσημίες, ομοηχίες, αναγωγή στην ετυμολογική, ιστορική ή κυριολεκτική διάσταση των λέξεων, παλίνδρομες καρκινικές γραφές και συντακτικές καινοτομίες, ενώ στο επίπεδο της θεματικής του γίνεται συχνά φανερή η αμφισβήτηση και αναστροφή παγιωμένων λογικών αξιωμάτων και κατεστημένων δομών, προκειμένου να προβληθεί πειστικά μια νέα, κρυμμένη ή σκοτεινή, όμως στέρεη, αλήθεια.
Ποιητικες του συλλογες είναι: «Το Μεγάλο Ταξίδι» 1971, «Εσωτερικοί χώροι ή «Τα είκοσι» 1973, «Ποίηση μες στην Ποίηση», 1977, «Σκοτεινός Έρωτας», 1977, «Ο διάβολος τραγούδησε σωστά», 1981, «Το θα και το να του θανάτου», 1987, «Η σκέψη ανήκει στο πένθος» 1996, «Πολύτιμη Λήθη», 2003, «Ο ήχος του σφυγμού» (συλλεκτική έκδοση με πρωτότυπα χαρακτικά του Αλέκου Φασιανού), 2007, και «Ποίηση 1970-2005» (συγκεντρωτική έκδοση όλων των συλλογών του), 2008.
Ακόμα, ποιήματα του έχουν μελοποιηθεί και περιέχονται στα cd: Γιάννης Μαρκόπουλος: «Αθέατος Σφυγμός», Θάνος Μικρούτσικος: «Ανέκδοτα τραγούδια», και Θανάσης Νικόπουλος: «Τραγούδια του έρωτα και της θάλασσας». Τέλος στο cd «Ο Αντώνης Φωστιέρης διαβάζει Φωστιέρη» βρίσκουμε τον ίδιο τον ποιητή να αναγνώσκει 55 ποιήματα του.
Ποιήματα του περιλαμβάνονται σε πολυάριθμες ανθολογίες, ελληνικές και ξένες, καθώς και στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Λυκείου. Δεκαπέντε μεταφράσεις βιβλίων του έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν σε ευρωπαϊκές γλώσσες. Η ποίηση του, έχει τιμηθεί με πολλά λογοτεχνικά βραβεία: το 1978 με το Βραβείο Plotin του περιοδικού «Τομές» , για τις συλλογές «Σκοτεινός Έρωτας» και «Ποίηση μες στην Ποίηση», το 1993 με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, το 1998 με το Βραβείο Βρεττάκου, του Δήμου Αθηναίων για την συλλογή «Η σκέψη ανήκει στο πένθος», το 2004 με το  Βραβείο Ποίησης του περιοδικού «Διαβάζω» για την συλλογή «Πολύτιμη Λήθη», το 2004 με το Κρατικό Βραβείο ποίησης για την συλλογή Πολύτιμη Λήθη και το 2010 με το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του.
Στην βραδιά του αφιερώματος στον ποιητή Αντώνη Φωστιέρη, θα μιλήσουν ο Σωτήρης Σόρογκας, ζωγράφος - καθηγητής ΕΜΠ, και ο Δημήτρης  Κοσμόπουλος, ποιητής – δοκιμιογράφος, καθώς και ο ίδιος ο ποιητής για το έργο του. Μουσικά θα συνοδεύει στο πιάνο, η μαθήτρια του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, Νατάσα Σταύρου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.