Παπαδοπουλος Super Markets
Συμβουλές του ΙΝΚΑ Ηπείρου για το Σαρακοστιανό τραπέζι Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 24 Φεβρουάριος 2014 23:56

319436894.jpgΣυμβουλές εν όψει των αγορών για το Σαρακοστιανό τραπέζι δίνει, με ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου. Όπως αναφέρει, η λαγάνα εξελίσσεται σε πρωταγωνιστικό προϊόν. Όμως, "θέλει προσοχή γιατί αν είναι -και συνήθως είναι λόγω μεγάλης ζήτησης– άψητη, προκαλεί διαταραχές στο στομάχι. Η παραδοσιακή λαγάνα δεν διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί που προμηθευόμαστε καθημερινά. Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι, με το κοινό ψωμί και όμως η τιμή της είναι μεγαλύτερη, από αυτή του κοινού ψωμιού. Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή είναι δυσανάλογα υψηλή".

Για τον ταραμά, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, οι καταναλωτές θα πρέπει να δείξουν προσοχή "στη δυσοσμία και/ή στην ξινή γεύση. Προτιμήστε τον τυποποιημένο. Αποφύγετε τον ταραμοπολτό στον οποίο προστίθενται αμυλούχες ουσίες. Μη φάτε πολύ. Η ταραμοσαλάτα καλύτερα να παρασκευάζεται στο σπίτι, από ταραμά ποιότητας, γιατί έτσι αποφεύγουμε τις χρωστικές ουσίες, που συνήθως περιέχουν οι ταραμοσαλάτες του εμπορίου".

Για το χαλβά επισημαίνει πως "είναι άριστος συνδυασμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ακόρεστων λιπαρών, σε αναλογίες ιδανικές για τη διατροφή μας. Ασφαλώς προτιμήστε τυποποιημένο και επώνυμο".

Τέλος, για τα οστρακοειδή σημειώνεται: "Mύδια, στρείδια, κυδώνια, αχινοί, αχιβάδες, κλπ. Προσοχή στην αγορά, μέτρο στην κατανάλωση. Το όστρακο πρέπει να είναι καλά κλεισμένο. Η μυρωδιά να είναι αυτή του ιωδίου της θάλασσας. Ανάμεσα στις βαλβίδες εισαγωγής – εξαγωγής, πρέπει να υπάρχει καθαρό υγρό. Κτυπήστε το όστρακο. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, σημάδι ότι έχει σάρκα και νερό"