Παπαδοπουλος Super Markets
Ε ΚΟΗ: Πρόταση συνέχισης της θήρας στον Αμβρακικό για 2 χρόνια Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 01 Αύγουστος 2014 14:43

1160140039.jpgΤην πρόταση στο ΥΠΕΚΑ να συνεχιστεί για 2 χρόνια της θήρας, στις ίδιες με πέρυσι περιοχές και σύμφωνα με την ετήσια Ρυθμιστική διάταξη Θήρας

θα μεταφέρει η Ε' Κυνηγετική Ομοσπονδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γραμματέας της Μπάμπης Μπρέχας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία δεσμεύεται για την συνεχή επαγρύπνηση και επιτήρηση του Αμβρακικού από την Θηροφυλακή, "κάτι που κάναμε μέχρι σήμερα με απόλυτη επιτυχία", για την συνέχιση του προγράμματος της φαινολογίας της μετανάστευσης, που ξεκίνησε το 2006, αλλά και την συνέχιση του προγράμματος Άρτεμις, που ξεπερνά τα 16 υλοποίησής του.

"Ο Αμβρακικός αποτελεί θέμα 1ης προτεραιότητας για την Ε΄ΚΟΗ, με στόχο την διαφύλαξη και προστασία του σπουδαίου αυτού οικοσυστήματος. Αυτή εξάλλου ήταν και η προσπάθειά μας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα" αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται οτι προχθες είχε διεξαχθεί σύσκεψη φορέων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό τα αποτελέσματα απο την εφαρμογή της ΚΥΑ για την θήρα στον Αμβρακικό. "Αφού κάναμε ανασκόπηση της προηγούμενης χρονιάς και διαπιστώθηκε ότι υλοποιήθηκαν όλες οι απαιτήσεις που προβλεπόταν από την Υπουργική Απόφαση του κ. Καλαφάτη. Συγκεκριμένα, η Ε΄ΚΟΗ υλοποίησε, σήμανση της περιοχής με πινακίδες, ενημερωτικό φυλλάδιο με χάρτες της περιοχής και πληροφορίες, πρόσληψη 3 νέων θηροφυλάκων, που μαζί με τους ήδη 4 της Άρτας και τους 3 της Πρέβεζας, γίνονται 10, αγορά 2 ειδικών λεμβών (γαϊτες) με τις ανάλογες εξωλέμβιες μηχανές, ενίσχυση του προγράμματος παρακολούθησης της Φαινολογίας της μετανάστευσης, η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με διεθνής προδιαγραφές, την επίβλεψη και συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 2 διεθνών Περιβαλλοντικών οργανισμών" είπε ο κ. Μπρέχας.

Απο την εφαρμογή της ΚΥΑ και των παραπάνω μειώθηκε συντριπτικά η λαθροθηρία λόγω της ύπαρξης των νομίμων κυνηγών αλλά και στην συνεχή και ουσιαστική δράση της Θηροφυλακής, οι πληθυσμοί των πουλιών που ήρθαν, αν και αργά λόγω του «μαλακού» χειμώνα, δεν επηρεάστηκαν από την δραστηριότητα του κυνηγιού, η σήμανση με τις πινακίδες αλλά και το ενημερωτικό φυλλάδιο, βοήθησαν σημαντικά τους κυνηγούς ώστε να γνωρίζουν πού μπορούν να ασκήσουν την δραστηριότητα και πού όχι. Παράλληλα, διαπιστώθηκε οτι το κυνήγι είναι μια συνταγματικά κατοχυρωμένη δραστηριότητα, απόλυτα συμβατή με την φύση και το περιβάλλον όταν γίνεται με νόμιμο τρόπο, όπως αυτός ορίζεται από την ετήσια Ρυθμιστική του ΥΠΕΚΑ, και μάλιστα με οικονομικά οφέλη για τις περιοχές.