Παπαδοπουλος Super Markets
Επίσκεψη του Βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 12 Οκτώβριος 2018 11:06

2613297174.pngΤο κατάστημα της ΔΕΗ καθώς και τα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ επισκέφθηκε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου ο Βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο για την ΔΕΗ η οποία το τελευταίο διάστημα δέχεται συστηματικές επιθέσεις σχετικά με τη λειτουργία της και τους ισολογισμούς της ενώ διάφορα funds  φαίνεται να παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια με τη μετοχή της εταιρείας. Η ΔΕΗ όπως είναι γνωστό, προσέφυγε στη δικαιοσύνη προκειμένου να αποκατασταθούν οι παρερμηνείες και να αντικρούσει τις καταστροφολογικές επιθέσεις σε βάρος της. Προξενεί επίσης απορία ότι την ίδια περίοδο γίνεται συντονισμένη καταστροφολογική επίθεση ιδιαίτερα από τη ΝΔ αλλά και το ΚΙΝΑΛ, με αστήρικτα επιχειρήματα που έχουν απαντηθεί ένα προς ένα από τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη.

Ο κ. Μαντάς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον προϊστάμενο κ. Γρηγόρη Βενέτη και εργαζόμενους του εμπορικού τμήματος της ΔΕΗ και να αποκτήσει μια καθαρή εικόνα για τη λειτουργία της εταιρίας στα Ιωάννινα.

Στην ενημέρωση δόθηκε έμφαση στη νέα ρύθμιση οφειλών που πραγματοποίησε η ΔΕΗ και στην ανταπόκριση που υπήρξε τόσο από οικιακούς πελάτες όσο και από επαγγελματίες.

Επιπλέον τονίστηκε η σημασία αλλά και η συμμετοχή πολλών νοικοκυριών στο πρόγραμμα επανασύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και την παροχή εφάπαξ ειδικού βοηθήματος. Το ειδικό βοήθημα καταβάλλεται από τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ενώ έχουν εξειδικευτεί τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων. Αναφέρθηκε επίσης πως δόθηκε επιπλέον επέκταση στην ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να έχει γίνει η αποσύνδεση μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου του 2018, ενώ εκτιμάται πως είδη έχουν εκταμιευθεί περίπου 6 εκ. ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Τέλος ο κ. Μαντάς ενημερώθηκε για τον εξορθολογισμό που έχει γίνει στην χορήγηση του κοινωνικού τιμολογίου αλλά και για την διαδικασία εντοπισμού και διασταύρωσης στοιχείων που αφορούν στρατηγικούς κακοπληρωτές, η οποία αν και κινείται πιο αργά από το επιθυμητό, υλοποιείται με επιτυχία.

Στη συνέχεια ο κ. Μαντάς επισκέφτηκε τον Διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ της περιοχής των Ιωαννίνων κ. Σοφοκλή Λέκκα και ενημερώθηκε για τη λειτουργία και τις δράσεις της εταιρίας.

Όπως αναφέρθηκε και στην ενημέρωση, ο ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων αποτελεί το μεγαλύτερο γεωγραφικά κατάστημα στην Ελλάδα με μήκος δικτύων που φτάνει τα 6.000 km και λειτουργεί σε πολύ υψηλά πρότυπα, εξυπηρετώντας τόσο τους καταναλωτές όσο και τους προμηθευτές και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Μαντάς επίσης ενημερώθηκε για τις δράσεις της εταιρίας με ποιο χαρακτηριστικές την υπηρεσία net-metering η οποία ήδη μετρά 35 ενεργοποιημένες προτάσεις, την διαδικασία εγκατάστασης «έξυπνων μετρητών» η οποία είναι προς υλοποίηση αλλά και το επιχειρησιακό πλάνο για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με πιο σημαντικό την δημιουργία αιολικού πάρκου στο όρος Κασσιδιάρη που θα έχει μέγιστη ισχύ 90 ΜW και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή αναβάθμιση του νομού.

Τέλος ο κ. Μαντάς είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί  στο επιχειρησιακό κέντρο βλαβών της εταιρίας και να δει το ψηφιακό κέντρο εντοπισμού βλαβών, που διαθέτει δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης των διακοπτών μέσω τηλεμετρίας, με σκοπό τον βέλτιστο εντοπισμό αλλά και απομόνωσης της βλάβης από το δίκτυο.

Στο τέλος της επίσκεψης ο κ. Μαντάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκεφτήκαμε την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού σε μια κρίσιμη στιγμή. Η ΔΕΗ εδώ και αρκετό διάστημα δέχεται συντονισμένες βολές ψεύδους και παραπληροφόρησης. Είναι γνωστός σε όλους μας ο κοινωνικός ρόλος της ΔΕΗ με τη στήριξη που προσπαθεί να δώσει στους οικονομικά πιο αδύναμους συμπολίτες μας αλλά και ο σημαντικός ρόλος που επιτελεί στην προσπάθεια της ενεργειακής αναβάθμισης της Χώρας μας.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερωθώ αναλυτικά για το ιδιαιτέρως σημαντικό πρόγραμμα της επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος μετά από διακοπή του λόγω οφειλών. Ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 10 εκατ. από τα οποία ήδη έχουν απορροφηθεί τα 6 εκ.  από αυτά και που εφαρμόζετε και στην περιοχή μας μέσω του Δήμου Ιωαννιτών με 22 δικαιούχους να έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό. Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ο κάθε δικαιούχος μπορεί να λάβει εφ άπαξ βοήθημα μέχρι και για κάλυψη 100% των οφειλών για οφειλές έως 6.000 ευρώ, 75% για οφειλές ύψους 6.001 μέχρι 9.000 κ.ο.κ.

Επιπλέον συνομιλώντας με τον Διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ θεωρούμε ότι στην περιοχή μας εκπληρώνεται απόλυτα ο ρόλος της επιχείρησης για έγκαιρη επιδιόρθωση των βλαβών αλλά και συντήρησης του δικτυού , με σύγχρονα και αποτελεσματικά μέσα.

Αισθανόμαστε  δικαιωμένοι από την επιλογή μας να στηρίξουμε τον Δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης κόντρα στα σχέδια πολιτικών δυνάμεων και συμφερόντων για «τεμαχισμό» της με το περίφημο σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ”. Δικαιωμένοι επίσης που διατηρήσαμε στο Δημόσιο το 51% της επιχείρησης και που καταφέραμε μέχρι τώρα να περιορίσουμε τις δανειακές τις οφειλές κατά περίπου 1 δις ευρώ ενώ  αν συνυπολογίσουμε και το όφελος από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, τον τελευταίο χρόνο ενισχύσαμε τη ρευστότητα της ΔΕΗ κατά τουλάχιστον 1,25 δισ. ευρώ. Με στοχευμένες παρεμβάσεις διαμορφώνουμε το πλαίσιο ώστε η ΔΕΗ να έχει ένα σαφές στρατηγικό σχέδιο, να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στο νέο ενεργειακό τοπίο.»