Παπαδοπουλος Super Markets
Πρόταση αγελαδοτρόφων για τρεις κατηγορίες γάλακτος Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 24 Μάρτιος 2014 23:33

3373532258.jpgΚοινή πρόταση για την υπόθεση του «φρέσκου» γάλακτος καταθέτουν ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, η «Ένωση Φυλής Χολστάιν» και ο συναιτερισμός ΘΕΣγάλα. Οι φορείς των αγελαδοτρόφων προτείνουν το θέμα του γάλακτος να αποσυνδεθεί από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και να τεθεί προς ψήφιση σε νέο νομοσχέδιο, που θα προκύψει έπειτα από «πραγματική διαβούλευση».
Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό, οι φορείς προτείνουν την καθιέρωση τριών κατηγοριών παστεριωμένου γάλακτος:
Γάλα ημέρας: Θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται στην Ελλάδα εντός 24 ωρών. Το γάλα θα έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες, καθώς η προτεινόμενη διάρκεια ζωής των 2 ημερών είναι επιστημονικά και νομοθετικά έωλη.
Γάλα χαμηλής παστερίωσης: Θα έχει διάρκεια ζωής έως 7 ημέρες λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών χαρακτηριστικών της Ελλάδας, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.
Στις δύο παραπάνω κατηγορίες γάλακτος θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία ή στο σημείο πώλησης ότι έχει εφαρμοστεί μέθοδος χαμηλής παστερίωσης.
Οι υπόλοιπες κατηγορίες γάλακτος (υψηλής παστερίωσης και μακράς διάρκειας) να μείνουν ως έχουν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος ερωτηθείς για την εναλλακτική πρόταση των φορέων της αγελαδοτροφίας, δήλωσε: «Θεωρώ ότι κάθε εποικοδομητική πρωτοβουλία που συμβάλλει ουσιαστικά στην άρση του αδιεξόδου, σχετικά με τις ρυθμίσεις για το γάλα, είναι καλοδεχούμενη και οφείλουμε να την εξετάσουμε ενδελεχώς».