Παπαδοπουλος Super Markets
Ανησυχούν για την τύχη των κληροδοτημάτων Εκτύπωση E-mail
Σύνταξη: Αγγελική Καλαμπόκα   
Τρίτη, 09 Φεβρουάριος 2016 15:01

86143651.jpgΑνησυχία για την τύχη Παλαιών Κληροδοτημάτων και Σχολικών Περιουσιών που προέρχονται από Κληροδοτήματα εκφράζει η Ένωση Πολιτών Ιωαννίνων, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά

Κληροδοτήματα, καθώς αν αυτά δεν καταγραφούν ως δημόσια περιουσία αλλά ως εκκλησιαστική, δε θα βρίσκονται στη διάθεση του γιαννιώτικου λαού.
Τα κληροδοτήματα αυτά κατακρατούνται από την Εκκλησία που είχε στο παρελθόν εκμεταλλευτεί περιόδους πολιτικής αστάθειας, αλλά πληροφορία θέλει πως στο Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, υπό τον Υπουργό Επικρατείας Αλέξανδρο Φλαμπουράρη, με θέμα «δημόσια περιουσία, πλήρης καταγραφή της, προστασία και αξιοποίησή της». Αν αυτό ισχύει και τεθεί σε πράξη, τότε θα δοθεί η δυνατότητα και στα συγκεκριμένα κληροδοτήματα να καταγραφούν ως δημόσια. Μάλιστα Σχολικές Περιουσίες της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα κατακρατούνται από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και παρουσιάζονται ως δωρεά, γεγονός πολύ προκλητικό σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Πολιτών Ιωαννίνων Σπύρο Εργολάβο που υπογράμμισε: «Είναι καθαρή δημόσια περιουσία που δεν έχει σχέση με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και την Εκκλησιαστική Περιουσία, και ως δημόσια περιουσία πρέπει να καταγραφεί, να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί».
Για το λόγο αυτό η Ένωση ζητά από τον Δήμο και τους ηπειρώτες βουλευτές να προχωρήσουν άμεσα σε κατάλληλες ενέργειες, να γίνει συστηματικός οικονομικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ και να καταγραφούν τα εν λόγω κληροδοτήματα ως δημόσια.
Θετικό είναι το γεγονός πως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Γ.Γ. Δημοσίας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων είναι ενημερωμένοι πάνω στο ζήτημα και δείχνουν καλή διάθεση ως προς τις διεκδικήσεις της Ένωσης.