Παπαδοπουλος Super Markets
Πρόστιμα σε όσους εργοδότες δεν υποβάλλουν βεβαιώσεις αποδοχών Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 24 Μάρτιος 2014 13:46

772096543.jpgΑντιμέτωποι με νέα πρόστιμα θα βρεθούν οι εργοδότες που δεν θα αποστείλουν έως τις 28 Μαρτίου στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τις βεβαιώσεις αποδοχών. Σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία που ισχύει για τις υποβολές δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 2014, οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης των εισοδημάτων που προέρχονται από τις ανωτέρω βεβαιώσεις προ-συμπληρώνονται χωρίς τη δυνατότητα επεξεργασίας από τον φορολογούμενο, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στο να μειώσει δραστικά τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων για όσους φορολογούμενους δεν έχουν άλλα εισοδήματα πλην όσων αναγράφονται στις βεβαιώσεις αυτές.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις για το ζήτημα στο φορολογικό κόμβο TaxHeaven του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρη:

>Σε περίπτωση που υπόχρεος δεν στείλει καθόλου βεβαιώσεις αποδοχών στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα του επιβάλλεται πρόστιμο σύμφωνα με το άρθρο 54 του ν. 4174/2013 (100 ευρώ).
> Σε περίπτωση που υπόχρεος στείλει βεβαιώσεις αποδοχών, αλλά κάνει κάποιο λάθος στο ποσό του παρακρατούμενου φόρου δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο. Αλλά αν όμως δηλωθεί διαφορά από τον φορολογούμενο αυτή μπορεί να επισύρει καταλογισμό και πρόστιμο για τους παρακρατούμενους φόρους.
>Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν συμπληρώσουν τις αμοιβές ελευθέρων επαγγελματιών για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση παρακράτησης φόρου (πχ. αμοιβές μικρότερες των 300 ευρώ) θα υπάρχουν κυρώσεις.
>Οι εργοδότες θα πρέπει να γνωστοποιούν τα ποσά στους μισθωτούς ανεξάρτητα της αποστολής, ώστε να υπάρχει διασταύρωση από τον φορολογούμενο.