Παπαδοπουλος Super Markets
Η... λυπητερή για κάθε υποψήφιο μέχρι τις κάλπες Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 22 Μάρτιος 2014 10:35

1436930994.jpgΜπορεί τα τελευταία χρόνια τα κόστη για τις εκλογικές εκστρατείες να είναι πιο ελεγχόμενα και σίγουρα πιο εξορθολογισμένα απο προηγούμενες φορές,

 

ωστόσο ακόμη και σήμερα η συμμετοχή σε μια εκλογική μάχη, όχι μόνο για τον επικεφαλής ενός συνδυασμού, αλλά και για τους υποψηφίους συμβουλους, είναι ένα... τσουχτερό σπορ, για τα δεδομένα της εποχής μας.

Οι αριθμοί στην Ήπειρο

Έτσι, στην Ήπειρο, σε έναν Δήμο σαν και των Ιωαννίνων ο μαραθώνιος των εκλογών ξεκινά απο τα 1500 ευρώ και καταλήγει στα 2.500 ευρώ, σε ό, τι αφορά κάποιον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο. Φυσικά, υπάρχουν και οι μικρότεροι δήμοι, με το ανώτατο όριο δαπανών για κάθε υποψήφιο να είναι, σε όλους τους δήμους ανεξαρτήτως πληθυσμού, τα 1500 ευρώ. Όσο για την Περιφέρεια; Το... μπουγιουρντί ξεκινά απο τσ 2.500 ευρώ για τους υποψηφίους των περιφερειακών ενοτήτων πλην Ιωαννίνων και για αυτή των Ιωαννίνων το όριο είναι στα 3.500 ευρώ. Εννοείται, οτι πολλοί δεν φθάνουν αυτό το ποσό, ειδικά στους μικρούς Δήμους, όμως μια εκλογική εκστρατεία, ειδικά σε περιοχές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, συνεπάγεται και πλήθος άλλων, έξτρα, εξόδων, όπως κεράσματα κτλ.

Οι συνδυασμοί...

Σε ό, τι αφορά τους συνδυασμούς, το ανώτατο επιτρεπτό όριο δαπανών για έναν που «κατεβαίνει» στις δημοτικές εκλογές, ισούται με το άθροισμα των δαπανών των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων του, όμως προβλέπονται και προσαυξήσεις της τάξης από 20%, 50% μέχρι και 75%, οι οποίες ορίζονται ανάλογα με τον αριθμό των εκλογικών περιφερειών του εκάστοτε δήμου.

Αναλυτικά οι πίνακες με τα όρια εξόδων για κάθε δημοτική ενότητα και δήμο της Ηπείρου εδώ και για κάθε περιφερειακή ενότητα εδώ

Τα παράβολα

Όλα τα παραπάνω αφορούν τις δαπάνες εκστρατείας του κάθε υποψηφίους. Υπάρχουν όμως και παράβολα που πρέπει να πληρωθούν. Σύμφωνα με την aftodioikisi.gr, μία βασική υποχρέωση, μεταξύ κατάθεσης πιστοποιητικού εγγράφου του δήμου όπου μένει ο εκάστοτε υποψήφιος/α και υπεύθυνης δήλωσης στην οποία δηλώνεται ότι δεν έχει στερηθεί κανένα πολιτικό του δικαίωμα, είναι και η καταβολή αποδεικτικού είσπραξης Δ.Ο.Υ. (παράβολο).

Για τις περιφερειακές εκλογές, ο υποψήφιος περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι πρέπει να καταθέσουν το ποσό των 150 ευρώ ο καθένας. Για τις δημοτικές εκλογές, ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος και σύμβουλος δημοτικής κοινότητας, του δημοτικού διαμερίσματος στα οποία διαιρούνται οι δήμοι με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, οφείλει να καταθέσει αντίστοιχα, το ποσό των 100 ευρώ, 50 και 50 ευρώ. Σημείωνεται, βέβαια, πως ο κάθε συνδυασμός είναι υπεύθυνος και για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων, τα οποία εκτυπώνονται σε λευκό, παραλληλόγραμμο χαρτί.