Παπαδοπουλος Super Markets
Γιαννιώτικες υπογραφές για τη ΔΗΜ.ΑΡ Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 16 Μάρτιος 2014 23:18

4193985339.jpgΤέσσερις καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μία Γιαννιώτισσα στην καταγωγή που όμως ζει και εργάζεται στην Αθήνα, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των 181 ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, που δίνουν τη στήριξη τους στη «Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία» με διακήρυξη που υπέγραψαν.
Ο λόγος για τους αναπληρωτές καθηγητές Τάκη Καγιαλή και Γιώργο Θυφρονίτη, τους επίκουρους καθηγητές Γιάννη Παπαθεοδώρου και Κωνσταντίνο Σιάκαρη, καθώς και τη σκηνοθέτη Νικαίτη Κοντούρη.
Όπως σημειώνουν στο κείμενό τους, «η πρόσφατη πρωτοβουλία της "ΔΗΜΑΡ- Προοδευτική Συνεργασία", η συμπόρευση δηλαδή των δυνάμεων της ανανεωτικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας, ανοίγει μια νέα προοπτική ελπίδας, ακριβώς επειδή στο επίκεντρό της βρίσκεται το αίτημα αλλαγής της ασκούμενης πολιτικής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».
«Για να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην τρέχουσα ιστορική συγκυρία, ο "προοδευτικός πόλος" πρέπει να αποδέχεται την υπεύθυνη συμμετοχή του στην εθνική προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας και πρέπει ταυτόχρονα να έχει μια σαφή ιδεολογική οριοθέτηση για το εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης του τόπου.
Το σχέδιο αυτό πρέπει να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες προτεραιότητες, που υπερβαίνουν το δίλημμα "μνημόνιο/αντιμνημόνιο". Στόχος μας πρέπει να είναι η θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους αλλά και η ανάδειξη ενός συνολικού προγράμματος για τη δημιουργία μιας οικονομίας με ανάπτυξη και ενίσχυση του παραγωγικού κεφαλαίου της χώρας, αλλά και μιας κοινωνίας με μείωση των ανισοτήτων, αλληλεγγύη και συνοχή.
Η θωράκιση της δημοκρατίας αποτελεί σταθερή μας μέριμνα, ιδίως σήμερα που οι ποικιλώνυμοι εχθροί της αμφισβητούν τον πυρήνα της ύπαρξής της. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που το φαινόμενο της εξτρεμιστικής άκρας δεξιάς παίρνει νέες ανησυχητικές διαστάσεις, δεν πρέπει να αφήσουμε την κρίση της οικονομίας να εξελιχτεί σε κρίση της δημοκρατίας. Ο ευρωπαϊκός "δήμος των πολιτών", το μόνο πολιτικό σώμα που μπορεί να εγγυηθεί αλλά και να υποστηρίξει την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης πρέπει σήμερα να παίξει έναν καινούργιο ρόλο απέναντι στο νέο-ρατσισμό, στο νέο-ναζισμό και τη νέα φτώχεια.
Η δημιουργία του "προοδευτικού πόλου" σηματοδοτεί την αφετηρία για μια λύση, που μπορεί να εμπνεύσει ξανά τους προοδευτικούς πολίτες. Στην κατεύθυνση αυτή, θα εργαστούμε όλοι όσοι αναγνωρίζουμε ότι το τρίπτυχο "ευρωπαϊκή προοπτική - δημοκρατική μεταρρύθμιση-κοινωνική συνοχή" αποκτά σήμερα μια νέα δυναμική».