Παπαδοπουλος Super Markets
Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι στους 4 μεγάλους Δήμους της Ηπείρου Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 16 Μάρτιος 2014 09:59

3538550279.jpgΣχεδόν 60 ημέρες πριν τις εκλογές στην τοπική Αυτοδιοίκηση και στους μεγαλύτερους Δήμους της Ηπείρου έχει ήδη αποκρυσταλλωθεί το σκηνικό. Οι υποψήφιοι προγραμματίζουν τον προεκλογικό τους αγώνα, αυξάνοντας τις συναντήσεις τους με φορείς και πολίτες, ενώ όσο περνούν οι ημέρες, με δεδομένες και τις δυσκολίες που επιβάλλει ο «Καλλικράτης» (στην στελέχωση του ψηφοδελτίου), τόσο ελαχιστοποιούνται και οι περιπτώσεις για κάποιες υποψηφιότητες- έκπληξη.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς έχουν τα πράγματα στους 4 μεγάλους Δήμους της Ηπείρου:

Στα Γιάννενα το προεκλογικό θερμόμετρο έχει αυξηθεί εδώ και ημέρες. Ίσως για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται τέτοιος πολυκερματισμός παρατάξεων, πολλές απο τις οποίες προέρχονται απο συγκεκριμένους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους.
Στην  «Ενότητα Πολιτών» τα πράγματα είναι εντελώς ρευστά, αφού μπορεί μεν η εκλογή του Θωμά Μπέγκα να ξεκαθάρισε, για λίγες ημέρες, το τοπίο, όμως παρατηρούνται ήδη αποσχιστικές τάσεις από μερίδα συμβούλων, στους οποίους ανήκει και ο νυν δήμαρχος (και ηττημένος στις ενδοπαραταξιακές εκλογές) Φίλιππας Φίλιος. Η λεγόμενη αναζήτηση του τρίτου πόλου, ενός επικεφαλής δηλαδή, που θα ηγηθεί, όπως λέγεται, της νέας παράταξης που ενδεχομένως να δημιουργηθεί απασχολεί ήδη τους αρμοδίους, με τις πληροφορίες να λένε πως αυτή την εβδομάδα θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
«Παρών» δηλώνει για μια ακόμη φορά και ο Νίκος Γκόντας, η παράταξη του οποίου μέχρι στιγμής έχει απασχολήσει λιγότερο από κάθε άλλη την επικαιρότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών αναμένεται η ανακοίνωση μέρους του ψηφοδελτίου, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο, με τον πρώην δήμαρχο να έχει προσπαθήσει να συγκεράσει την εμπειρία με την ανανέωση, χωρίς όμως, όπως μαθαίνουμε, να χαλάσει η χημεία της παράταξής του.
Παρατάξεις έχουν φτιάξει και ετοιμάζονται για τις εκλογές, τόσο ο Παντελής Κολόκας, πρώην αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, όσο και ο Άρης Μπαρτζώκας. Αμφότεροι προβάλλουν την ανάγκη ανανέωσης στα του Δήμου, μια τακτική που –λογικά- δεν πρόκειται να αλλάξουν, όσο κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος.
Η παρουσία παρατάξεων, όμως, δεν σταματά εδώ! Λάζαρος Νάτσης από το ΣΥΡΙΖΑ (με την παράταξη Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή), Αλέκος Φαρμάκης (Δημοτική Ανόρθωση), Στέφανος Σκοπούλης (ΔΡΑΣΥ), Χρήστος Πατσούρας (Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα) και Τάκης Τασιούλας (Λαϊκή Συσπείρωση) διεκδικούν επίσης την ψήφο των πολιτών, σε μια εκλογική αναμέτρηση με έντονο ενδιαφέρον.

Στην Άρτα, τα δεδομένα αλλάζουν μετά την αιφνίδια αποχώρηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καραμπίκα (αναλυτικά εδώ). Από εκεί και πέρα όμως, τα δεδομένα έχουν αποκωδικοποιηθεί εδώ και ημέρες, με τους υποψήφιους να ξεκινούν, πιο δυναμικά τώρα, την προεκλογική μάχη.
Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης θα είναι εκ νέου υποψήφιος και μένει να δούμε τις δυνάμεις που θα μετρήσει, μετά από μια πολύ δύσκολη θητεία (όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά για όλους τους «Καλλικρατικούς» Δήμους). Ο Χρήστος Τσιρογιάννης έχει ξεκινήσει δυναμικά, φιλοδοξώντας να φέρει στο Δήμο «αέρα», ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Παύλου Στασινού. Τέλος, υποψήφιος θα είναι και ο Γιάννης Νικολάου. Το ερωτηματικό που μένει να απαντηθεί είναι τι θα γίνει με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναζητά επικεφαλής πλέον, με τις πληροφορίες, πάντως, να λένε πως μερικά στελέχη "κλείνουν το μάτι" σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον Παύλο Στασινό.

Στην Πρέβεζα τα πράγματα είναι, επίσης, αποκρυσταλλωμένα εδώ και καιρό. Ο νυν δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ στην αυτοδιοικητική αρένα θα ανέβει και πάλι ο πρώην δήμαρχος της πόλης Μίλτος Κλάπας. Παράταξη έχει δημιουργήσει και ο  Γιώργος Νίτσας, που συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον Δημήτρη Βασιλείου και το ΚΚΕ το Γιάννη Νόβα, σε μια υποψηφιότητα μάλλον αναμενόμενη. Τέλος, από τον χώρο της Κεντροδεξιάς υποψήφιος είναι ο Δ. Παππάς.

Στην Ηγουμενίτσα θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρχει νέος δήμαρχος, αφού ο Γιώργος Κάτσινος δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος (αναλυτικά εδώ). Σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του Θωμά Παππά, που προέρχεται από την παράταξη του κ. Κάτσινου, αλλά έχει ανεξαρτητοποιηθεί εδώ και καιρό (το ρήγμα στις σχέσεις αμφοτέρων είναι τεράστιο- αναλυτικότερα εδώ), ενώ και ο Γιάννης Λώλος επανέρχεται στην διεκδίκηση δημαρχιακού θώκου (έχει διατελέσει δήμαρχος Μαργαριτίου). Υποψήφιος από το ΚΚΕ, τέλος, θα είναι ο Δώρης Δήμας.

Σχεδόν 60 ημέρες, λοιπόν, πριν τις εκλογές, το σκηνικό των υποψηφίων φαίνεται έτοιμο. Μπορεί να υπάρξουν κάποιες τελευταίες …πινελιές, που στην περίπτωση π.χ. του Δήμου Ιωαννιτών να είναι πολύ σημαντικές, αλλά σε γενικές γραμμές, οι 4 μεγαλύτεροι δήμοι της Ηπείρου θα πορευθούν προεκλογικά με τους παραπάνω υποψηφίους. Αυτούς θα κρίνουν οι πολίτες. Καλοί ή κακοί; Μηδένα προ της... κάλπης μακάριζε!