Παπαδοπουλος Super Markets
Ο Δήμος Αβδελιώδης ξανά στα Γιάννινα Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 14 Μάρτιος 2014 18:22

1599046096.jpgΤην πολυβραβευμένη ταινία του Δήμου Αβδελιώδη «Το δέντρο που πληγώναμε» παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών τη Δευτέρα 17 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ, στον Πολιτιστικό

Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».
Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Δήμος Αβδελιώδης θα συνομιλήσει με τα κοινό μετά το τέλος της προβολής.
«Το δέντρο που πληγώναμε» μας ταξιδεύει στο καλοκαίρι του 1960, σ' ένα γραφικό χωριό της Χίου, τις τελευταίες μέρες του σχολικού έτους. Η φιλία δυο αγοριών της Δ’ τάξης του Δημοτικού κλονίζεται. Το σχολείο κλείνει και τα δυο παιδιά περνούν ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού χωριστά. Ο ένας βοηθάει τη μητέρα του στα μαστιχόδεντρα, τα δέντρα που πληγώνονται και δακρύζουν την αστραφτερή τους μαστίχα. Ο άλλος, ακολουθεί τον δικό του, μοναχικό δρόμο και προσπαθεί να ξεφύγει από τη δική του αυταρχική μάνα, που συνηθίζει να τον κυνηγά με τον πλάστη στα σοκάκια του χωριού. Μια τυχαία συνάντησή τους κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας καταδίωξης γίνεται αφορμή να επανασυνδεθούν και να περάσουν μαζί το υπόλοιπο καλοκαίρι.
Με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, η ταινία είναι μια από τις πλέον ποιητικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Έχει τιμηθεί με το 1ο Βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1987 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταινιών Νεότητας, ενώ την ίδια χρονιά, αποτέλεσε την επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ Κανών, στην Εβδομάδα της Κριτικής. Τέλος έχει βραβευτεί με τον Χρυσό και Αργυρό Ελέφαντα καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Νέου Δελχί.
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης, Φωτογραφία: Φίλιππος Κουτσάφτης, Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Εταιρία Παραγωγής: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Διάρκεια Ταινίας: 75 λεπτά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Βιωματικό εργαστήρι εκπαιδευτικών
Την Τρίτη 18 Μαρτίου, από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου διοργανώνει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» επιμορφωτική ημερίδα - βιωματικό εργαστήρι εκπαιδευτικών, με θέμα: « Ο έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος», με εισηγητή - εμψυχωτή τον Δήμο Αβδελιώδη.
Ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει, εν είδει μαθήματος, τη μέθοδό του επάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός κειμένου, είτε θεατρικού είτε λογοτεχνικού, όταν πρόκειται να παρουσιαστεί δημόσια. Κάθε τέτοιο κείμενο είναι σαν μια παρτιτούρα, όπως λέει ο ίδιος, που πρέπει να ερμηνευθεί σωστά για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των ιδεών και των αισθημάτων που εμπεριέχονται μέσα του.