Παπαδοπουλος Super Markets
Μ. Ελισάφ: "Μπορούμε να συγχωρήσουμε, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε" Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 04 Μάρτιος 2014 16:06

1926669171.jpgΩς μία κίνηση υπέρβασης ενός οδυνηρού παρελθόντος ερμηνεύεται η επιλογή του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, που από αύριο πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη

στην Ελλάδα, να βρεθεί την Παρασκευή στο μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων και  στην εβραϊκή συναγωγή των Ιωαννίνων, συνοδευόμενος από  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Ένας από αυτούς που θα συναντήσουν τον Γερμανό πρόεδρο είναι και ο Μωυσής Ελισάφ με την ιδιότητα του προέδρου της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων.  Όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις, η επίσκεψη και οι συμβολισμοί της προσπαθούν να σηματοδοτήσουν ότι η γερμανική κοινωνία και οι πολιτικοί εκφραστές έχουν αντιληφθεί  την τραγικότητα των γεγονότων και των ευθυνών που ο γερμανικός λαός έχει πριν 70 χρόνια.
«Μπορούμε να συγχωρήσουμε, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Γιατί η γνώση και η μνήμη θα βοηθήσουν όλους μας να αντιμετωπίσουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς τις προκλήσεις της εποχής, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό που ανέρχονται σε όλη την Ευρώπη. Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε μία ομαλή συμβίωση  στην κοινή πατρίδα μας που είναι και πρέπει  να είναι η Ευρώπη, πρέπει να κάνουμε μία υπέρβαση. Και νομίζω πως και η κίνηση αυτή του Γερμανού προέδρου βρίσκεται στην κατεύθυνση υπέρβασης ενός οδυνηρού παρελθόντος», δήλωσε μεταξύ άλλων.